pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:16/160)

Sposób na chrupiące pierogi bez smażenia 316

roztopionym masłem. Możecie delikatnie wysmarować naczynie, rozprowadzając tłuszcz papierowym ręcznikiem – dzięki temu naczynie będzie wysmarowane, a ilość użytego tłuszczu minimalna. Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy, aż się zarumienią. Potrwa to ok. 10-15 minut, jeśli pierogi są zamrożone, lub krócej, jeśli są tylko gotowane. I gotowe! Pyszne i chrupiące

MarcinChef
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 209

chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dziś chcieliśmy się z Wami podzielić kilkoma patentami z naszej kuchni na smaczne zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka. W tym wpisie znajdziecie kilka naszych sprawdzonych, pysznych przepisów, jeśli szukacie jeszcze(...)ciemnożółtych, dużych, kwadratowych lub okrągłych pierogów włoskich jest niemała. Z konsumpcji również. Kiedy czasu jest mniej, lepimy nasze staropolskie pierogi, jak babcia przykazała Mamy niezawodny przepis, dzięki któremu pierogi mogą iść w zawody z ravioli! A wałkowanie ciasta nie wymaga aż takiej atencji jak w przypadku włoskiego odpowiednika. Ravioli lub pierogi to też doskonały patent

Niedzielny kucharz
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 306

wszystkie resztki z pieczonego kurczaka – to dla nas półprodukty do kolejnych, pysznych dań. Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Dziś chcieliśmy się z Wami podzielić kilkoma patentami z naszej kuchni na smaczne zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka. Rosół orientalny na bulionie z kości – przykład na to, co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli(...)włoskich jest niemała. Z konsumpcji również. Kiedy czasu jest mniej, lepimy nasze staropolskie pierogi, jak babcia przykazała Mamy niezawodny przepis, dzięki któremu pierogi mogą iść w zawody z ravioli! A wałkowanie ciasta nie wymaga aż takiej atencji jak w przypadku włoskiego odpowiednika. Ravioli lub pierogi to też doskonały patent na to, by zagospodarować inne pozostałości z niezjedzonego

Niedzielny kucharz
calzone klasyczne 129

placki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min. składniki na farsz: ok. 300 g mozzarelli pokrojonej na plasterki 2 pomidory pokrojone w plasterki ok.100 szynki

Domowy Smak Jedzenia
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 144

kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać. Na formie do pieczenia rozkłądamy papier do pieczenia, układamy pierogi, zachowaj odstęp pierogi lekko zwiększą objętość. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy je widelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy(...)jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy   Smacznego !   ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe pierogi z soczewicą 130

Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku(...)orzecha włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez

moj przepis na
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 179

środku krążka nakładamy po łyżce kapusty, składamy na pół i mocno sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem, wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pieprzem. Pierożki pieczemy w 185°C ok. 15 min. Przekładamy na kratkę do przestudzenia

Moniki Smakołyki
Fit menu na Boże Narodzenie 219

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie muszą jednak być kaloryczne. Oto fit menu na Boże Narodzenie, czyli(...)moje propozycje na świąteczny stół .  Przepisy na dania rybne Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Frittata z łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy

My Chcemy Jeść
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 56

ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze.  Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki(...)możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się najszybciej i mają najwięcej nadzienia. Moje dobre rady: Pierniczki na chwile przed pieczeniem (nie wcześniej) smaruję rozmąconym białkiem. Dlatego po upieczeniu są lśniące. Foremkę do pierogów smaruję lekko pędzelkiem zamoczonym w oleju, dzięki temu ciasto nie przywiera. Foremkę do wycinania wzorów z ciasta piernikowego czy stemple do robienia

Gotowanie i blogowanie
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 110

dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam na przepis pani Magdy Gessler. I strzał w dziesiątkę - dokładnie takie jak u Babci! Przepis jest bardzo dobry - ciasto(...)Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierogi i posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo jedną partię opruszyłam siemieniem lnianym). Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią. Smacznego

Nie tylko w kuchni
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 187

Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku

pieprzny smaczek
Calzone bolognese 238

żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia.brzegi ciasta dociskamy widelcem  Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju pieroga, ponieważ rodzinka pożarła calzone w 1 minutę :-PCalzone bolognese

Bon Appetit Małgorzaty
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 169

zamknięte w chrupkim, rustykalnym cieście tworzy prostą, acz uwielbianą przez wielu pożywną przystawkę. Czas, aby rozkochały się w nich także Wasze podniebienia! Do dzieła! SŁODKIE PIEROGI RYBNE Z BERSUHL pieczone rustykalne pierożki z łososiem w słodko-kwaśnej marynacie CZAS: 90 min PORCJE: 4 porcje POZIOM: średni POTRZEBUJESZ: papier do pieczenia piekarnik wałek patelnia deska i nóż SKŁADNIKI(...)wewnątrz wodą dla lepszego sklejenia. Docisnąć na rogach. Zrobić szlaczek zębami widelca. 6. PIECZENIE (25 min) Przełożyć pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je olejem po wierzchu przed pieczeniem, posypać sezamem. Piec w 170 stopniach przez 25-30 min. (170°C/325°F) PODANIE Podawać ze śmietaną wymieszaną z pieprzem, solą i posiekanym koprem. Wcinać na cześć

Nerds Kitchen
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 147

Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i

codojedzenia
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 341

sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około 15 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli