pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:17/160)

Pierogi z kaczką pieczoną i warzywami polane konfiturą z żurawin 164

małego  selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz(...)kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso z selerem

Pasje Jolki
Pierogi z truskawkami 204

Czy też robicie sami pierogi? Ja robię bo są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych. Tym bardziej z truskawkami bo wtedy mam pewność że w środku

Ala piecze i gotuje
Krokiety ruskie 241

miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze, niż pierogi, dania. Smażone kotleciki, naleśniki, krokiety, pieczone paszteciki i pierożki. To wszystko jedliśmy już milion razy. Podczas ostatnich grudniowych świąt trafiłam też na ciekawe urozmaicenie(...)farszu do ruskich. Damian Kordas przygotował u Jamiego Olivera ruskie wzbogadzone oscypkiem i żurawiną. Smak wędzonego sera i słodkiej żurawiny to było coś wspaniałego. Pamiętam, że zamiast gotowanych pierogów, przygotowałam pieczone. Użyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego

Mienta blog
Pierogi z jagodami i cynamonem 136

Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód. Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierożki z tuńczykiem i papryką (pieczone empanadas) 143

Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie  pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym razem postawiliśmy

Zielona Kuchnia
Różowy smufi buraczano-bananowy 132

kocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie smakuje pysznie

wegetalerze
Białkowe pierogi - bez glutenu 274

grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy 5-7 cm Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty(...)wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 186

jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam(...)służyć do posmarowania pierogów i umieściłam w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Najpierw na 20 min, a potem po sprawdzeniu jak idzie pieczenie dołożyłam jeszcze 15 min.  Tarta - nietarta wyszła rewelacyjna!!! Na pewno pierogi by nas tak nie zachwyciły;) Czyli może talent do pierogów się u mnie (jeszcze) nie objawił, ale absolutnie nie żałuję:)   ***** "Każda

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieczone pierożki z farszem z kaczki 185

Pyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka(...)farszu, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem, zaklejamy. Pierożki wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC na 30 – 35 minut. DIP ŻURAWINOWY Żurawinę wcześniej namaczamy w wodzie. Odcedzoną łączymy z pozostałymi składnikami, miksujemy przy pomocy blendera. Artykuł Pieczone pierożki z farszem z kaczki pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 292

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo(...)mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone pierożki z nietypowym farszem 82

Lubię szukać nowych inspiracji, a ostatnio uaktywniły moją wyobraźnię pieczone pierożki. To pyszny dodatek do zupki (np. ogórkowej) lub zastępcza wersja zwykłych pierogów. Polecam!!! Przygotowywanie pierożków najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu, gdyż musi on ostygnąć zanim zaczniemy go kłaść na ciasto. Składniki na farsz: 120 g mrożonego pora lub 100 g surowego 150 g boczku krojonego(...)mąką (garść lub dwie) i przerobić. Stół lub stolnicę posypać mąką, rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na każde nałożyć farszu i dokładnie zlepić, aby pierożki się nie otworzyły podczas pieczenia. Można też ciasto zwijać w rulon i ciąć jak na paszteciki. Ułożyć na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Z porcji otrzymamy około 30 pierożków. Powinny

Przepisy Babci
pierożki ołpińskie 152

mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 175 st. C do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z burakiem i kozim serem 301

pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 2 minuty. Najlepiej smakują podsmażone z musem z pieczonego buraka, na którego przepis znajdziesz na blogu! Smacznego

MarcinChef
NAJLEPSZE PRZEPISY Z DYNI! HIT JESIENI! 143

SPAGHETTI IDEALNE SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO. ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA JESIEŃ. MASŁO ORZECHOWE Z DYNI! CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO I SŁODKIEJ PAPRYKI SAŁATKA Z FIGAMI I SEREM SYROP DO KAWY

SMYKWKUCHNI
Najlepsze pierogi ruskie 174

polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 209

polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi

mojewypiekiinietylko
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 356

puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego

SMYKWKUCHNI