pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:24/160)

Pierogi z gęsiną 178

gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej(...)malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec na lekko podsypanej maką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o ś7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 99

stopni. Po 1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu(...)podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowej, 3 g agaru – zagotować sok z trawą żubrową

królestwo garów
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 120

stopni. Po 1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować z nich pierogi lub po prostu(...)podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowe, 3 g agaru – zagotować sok z trawą żubrową

królestwo garów
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 157

sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek(...)Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka

Mała Cukierenka
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 177

sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka piec w temperaturze 220oC na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek(...)Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:)     Tort jak zupa z makaronem   Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru

Mała Cukierenka
Calzone 174

papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12-14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – calzone jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest ciekawą

Proste-przepisy.pl
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 153

podsypanym mąką blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 194

wyrabiamy ręcznie. Na blacie wałkujemy dosyć cienko ciasto, wykrawamy z niego okrągłe krążki. Na każdym krążku układamy po 2 łyżeczki farszu, zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i delikatnie posypujemy kminkiem. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 157

miałam bardzo napięty głównie za sprawą pieczenia pierniczków na rzecz fundacji, to przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie smaku”, że ona również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę(...)macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano. W smaku pierogi były zbliżone do klasycznych ruskich pierogów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Empanadas z wołowiną. 145

zimno. Czegóż chcieć więcej? Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka(...)fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Pieczona feta z oliwkami 45

form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie moje przepisy, zapraszam Was do innych przepisów na dania z fetą: – Sałatka z arbuzem i fetą – Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą – Makaron z pieczoną fetą i dynią – Makaron z fetą i warzywami – Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – Kotleciki z cukinii z serem feta(...)pomidorowym z fetą – Smażony ser feta z miodem – Frittata ze szpinakiem i fetą – Szakszuka z fetą – Sałatka z pieczoną dynią i serem feta – Placki z gotowanych ziemniaków z fetą – Pierogi ze szpinakiem i serem feta – Sałatka z tortellini – Krem z pieczonych pomidorów i papryki – Frittata z batatem

nietylkopasta.pl
Pierogi z truskawkami 171

Pyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane   koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam

Stare Gary
Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką 146

smaku. Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie(...)zmodyfikowany, ale ciasto jest tak samo pyszne:) Zapraszam! Składniki: 300g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200ml kwaśnej śmietany 12% 100ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki jagód kruszonka: 80g masła 80g cukru 2/3 szklanki mąki Jajka roztrzepać z cukrem, śmietaną, olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą

Obiad gotowy
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 247

Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami ? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego(...)dodać roztrzepane surowe żółtko, dobrze wymieszać. Po nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut). Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna