pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:99/267)

Flądra po toskańsku! / RYBA 191

dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki(...)ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron 153

kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laury, plaster cytryny, kostka masła. Zamknąć każdą stronę do środka dokładnie. Posmarować oliwą blaszkę i upiec w piecu w temperaturze 175C około 45min. Żeby przygotować sos, włożyć śmietankę do rondlu. Ugotować. Dodać masło. Roztopić. Wlać sok z cytryny

Tureckie Przepisy
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 287

najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem(...)ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.Czas przygotowania:50 minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru

SzczyptaSmaQ
Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach 261

skórą. Usmażone filety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (stroną ze skórą do dołu). Następnie wszystkie posypujemy płatkami migdałowymi, różowym pieprzem ziarnistym, kładziemy wiórki masła oraz oprószamy resztą przyprawy do ryb. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, aż migdały się zrumienią. Pstrąga podajemy przybranego plasterkami(...)dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na inne przepisy z wykorzystaniem pstrąga znajdujące się na blogu: Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Wydrukuj przepis The post Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 192

nigdy w życiu nie spotkałam się z solirodem) i podać na piątkowy obiad. Smażony morszczuk jest bardzo smaczny. Mięso z tej ryby jest delikatne i białe. Smażonego morszczuka możecie podać ze świeżym szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami .  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z morszczuka (ze skórą; wagowo ok. 0,5 kg) sól, pieprz(...)cytryny 4 garście świeżego szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu).  W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć

Ugotować
Pstrąg pieczony w folii 165

Przepis na delikatnego pstrąga. Sezon na pstrągi trwa jeśli nie mamy czas na grilowanie zawsze możemy go upiec! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pstrąg pieczony w folii Upieczony pstrąg delikatny i soczysty ! Składniki :    2 pstrągi tęczowe 1 cytryna sól morska oraz pieprz papryka ostra i słodka 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku(...)dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC.   Na koniec pieczenia można odkryć folię, włączyć górną grzałkę w piekarniku aby się

Sprawdzone przepisy kulinarne
Dorsz o cytrusowej nucie 158

przeciwieństwie do mięsa, ryby mogłabym jeść codziennie. A nawet i kilka razy w ciągu dnia ;-) Szczególnie te pieczone i gotowane. Dorsz o cytrusowej nucie jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty. Warta spróbowania propozycja na lekki obiad. Brakowało mi tylko do niego surówki z czerwonej kapusty ;-) Przepis pochodzi z książki 'Dieta pielęgnacyjna. Zdrowa skóra, piękne włosy' wyd. Astrum. Składniki(...)jogurtu naturalnego -2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub cytryny -sok z pomarańczy lub cytryny -biały pieprz -sól -gałka muszkatołowa -1 łyżka masła -2 łyżki oleju -3 dymki Przygotowanie Rybę opłukać, ewentualnie usunąć ości. Dośc obficie skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Wstawić na 15 minut do lodówki. Masło rozpuścić, lekko podsmażyć z mąką. Mieszając, wlewać mleko. Chwilę gotować

Zielona Kuchnia
Łosoś pieczony z warzywami 117

Łosoś pieczony z warzywami to pyszne i zdrowe danie dla całej rodziny. Możecie wykorzystać do niego dowolne warzywa, które akurat macie w lodówce. Przed pieczeniem

Pasja Smaku
Łosoś z pesto pomidorowym z sezamem czarnym 167

ząbki czosnku 3 łyżki sezamu czarnego pozostałe: 2 dzwonka łososia przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 mała cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka pestek dyni 1 mała cebulka  1 gałązka rozmarynu Ryba marynata: Łososia przekładam do miski, posypuję przyprawą do ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę(...)blenderem. Pesto doprawiam solą jeżeli trzeba. Moje pomidory już były wystarczająco doprawione. Na dno naczynia do zapiekania wykładam pesto, na nim układam kawałki ryby, dodaję plasterki cukinii, pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę około 25 minut. Przed podaniem posypuję jeszcze pestkami dyni. Dekoruję rozmarynem

wesoła kuchnia
Halibut pod kolorową pierzynką 124

przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodajemy też starty na drobnej tarce ser. Wszystko mieszamy, dodajemy troszkę soli i pieprzu.  3. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą nakładamy naszą pierzynkę. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z kaszą, frytkami, ryżem i surówką. Smacznego

kruche babeczki
7 pomysłów na tani obiad 439

zupę. Udka z kurczaka piekę lub smażę. Z filetów przyrządzam roladki, sosy lub burgery. Moje dzieci bardzo lubią krokiety. 2,5 kilograma mięsa z kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb. Ryby nie należą do najtańszych produktów

codojedzenia
Łosoś faszerowany serkiem i szpinakiem 169

Bardzo smaczny, szybki i efektowny sposób podania łososia. Delikatny, kremowy farsz wzbogaca smak ryby. Do tak przygotowanego łososia doskonale pasuje świeża sałata z pomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz  oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól

Smakołyki Asi
Pieczony łosoś z sosem wasabi – pomysł na Wielkanocny obiad 332

Pieczony łosoś to idealna propozycja na różne świąteczne posiłki, nie tylko na Bożonarodzeniowy obiad, także na Wielkanocny obiad – zwłaszcza jeśli podamy go... The post

Eksperymentalnie.com
MARCHEWKA ZAPIEKANA POD BESZAMELEM 158

zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie.  Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 20 cl mleka ● 20 cl śmietany kremówki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Łososiowa tajska sałatka z cytrusowym winegretem 170

Przepyszna, niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem, chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba zapiekana z warzywami 167

filety ułożyć  na żaroodpornym półmisku  wyłożonym folią aluminiową  lub wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką. Wyłożyć na wierzch ryby podduszone warzywa, ułożyć plastry pomidorów. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Wyjąc i posypać serem. Zapiekać jeszcze 5 minut

Kulinarne przemyslenia
Pasta z łososia pieczonego 142

Pasta zrobiona z łososia pieczonego, bardzo szybka i prosta do zrobienia.Można ją zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2 dzwonka łososia 2 jajka 3 pomidory suszone 1 łyżka majonezu sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin

wesoła kuchnia
Kapusta na Wigilię! 232

raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapusta z grochem Kapusta z grochem Składniki: 1 kg  kiszonej kapusty 40 g  grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany

Trzeci talerz
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 113

rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. • Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C

To co kocham
Mintaj w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem 154

przyprawiamy pieprzem czerwonym i solą. Śmietanę mieszamy z łyżką sosu sojowego, wlewamy do naczynia. Cebulę i limonkę kroimy w plastry, układamy na rybie, posypujemy rozgniecionymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika (200*C) i pieczemy przez 25 minut

Gotowanie i blogowanie
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 211

innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy

Smakołyki Asi
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 209

wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż

Fabryka pomysłów
Kapusta z grzybami po lasowiacku 171

raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki

Trzeci talerz
Stek (befsztyk) 259

mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz

PaleoSMAK
Pstrąg pieczony w piekarniku 171

sokiem z cytryny. Do środka włożyć po łyżeczce masła wymieszanego z koperkiem. Na każdej rybie ułożyć plasterek cytryny.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić je oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 -25 minut. pstrąg pieczony w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Soljanka 199

gotującą wodą wrzucali to, co udało im się akurat zdobyć. Soljanka jest więc potrawą niezwykle różnorodną. Można gotować ją na wywarze z ryb albo dowolnego mięsa. Najczęściej miesza się różnorodne rodzaje mięsa - świeże, wędzone, pieczone, smażone. Przez lata udało się wyodrębnić pewien podstawowy przepis, niemniej nie traktujcie mojej receptury jako czegoś wiążącego, możecie, a nawet powinniście, szukać własnych smaków

Życie zamknięte w smaku
Pieczony łosoś 199

godzinę do lodówki. Kawałki łososia układać na folii aluminiowej (stroną błyszczącą do wewnątrz), skropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem. Szczelnie owinąć folią. Rybę ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C. Piec

Atlas Smaków
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 185

Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w

Symfonia smakowa
DIETETYCZNA pieczona troć z pesto bazyliowo-gruszkowym! 132

Dzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Dorsz zapiekany na pomidorach z tymiankiem 176

ryby dolać olej rzepakowy. W drugim naczyniu wymieszać bułkę tartą, starty ser, słodką paprykę, pieprz i resztę soli. W tej mieszance panierować rybę. Jeżeli trzeba, docisnąć. Panierowanego dorsza ułożyć na podpieczonych pomidorach, skropić olejem. Piec 18-20 minut. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem i tymiankiem . Smacznego

Pełny talerz
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 169

podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem 167

Dzisiaj mam dla Was propozycję – pieczony łosoś z cukiniowym makaronem. Jeśli lubicie łososia to na pewno będziecie zachwyceni tym przepisem. To idealny przepis na

UgotujmyTo.pl
Morszczuk z ogórkiem 101

ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.............. Smacznego

Gaździnka warzy
Świąteczny Mix potraw 248

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy