potem lekko opadło. Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:) To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia do ok. 20 min. "Czy aż tak ważne jest, aby być przez innych dobrze zrozumianym?" Martin Heidegger
Zdrowa Kuchnia SowyTERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych. Wysoka odporność na szok termiczny , czyli nagłe zmiany temperatur. Możesz używać naczyń żaroodpornych TERMISIL do pieczenia nawet w najwyższych temperaturach. Gładka powierzchnia szkła boro-krzemowego TERMISIL, ułatwia utrzymanie produktów w czystości. Z łatwością utrzymasz naczynia TERMISIL w czystości, również myjąc je w zmywarce
kolorowotorcikowozimowe wieczory - jabłuszka z orzechami - Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka. To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami ! Jabłka z orzechami - przepis 4-6 jabłek Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki. Nadzienie: 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. migdałów w płatkach 2 łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cukru kryształu białego 1 jajko(...)Wszystkie składniki wymieszać i nakładać do miseczek jabłkowych. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Polecam podawać z lodami ! Smacznego
kolorowotorcikowoDodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem
kolorowotorcikowołyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać, np z pieczonymi kartofelkami. Smacznego ! Zapraszam na zakupy do sklepu internetowego TUTAJ Znajdziecie tu bogatą ofertę miodów oraz innych
kolorowotorcikowowyrobić ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć
kolorowotorcikowociasta rozwałkować, wyłożyć blachę. Na ciasto kłaść odciśnięte z soku jabłka. Ubić 3 białka z 2/3 szkl cukru - pianą przykryć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce - posypać pianę. Piec w 170 stopniach, przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Smacznego
kolorowotorcikowocebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć. Dodać mąkę, jajo, doprawić do smaku. Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem. Piec około 50-60 minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl. sosu tatarskiego OCETIX Do babeczki serwować, np paluszki z kurczaka. Paluszki z kurczaka: 1 filet z kurczaka(...)minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
kolorowotorcikowohansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
kolorowotorcikowoekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA ! Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak(...)warsztatów, były warzywa sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc
kolorowotorcikowominut. Przygotować polewę. Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia. Kiedy czekolada nieco stężeje, posypywać cukrem trzcinowym. Gotowe trufle chłodzić w lodówce kilka godzin. Najlepiej wykonać je wieczorem i odstawić na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoniesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika ) 4 łyżki cukru 20 g żelatyny 1,5 szklanki wody 250 - 300 g truskawek Wykonanie: Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Mleko zagęszczone dobrze schłodzić
kolorowotorcikowopół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek nakładamy porcję pomidorów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ja dorsza podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką wiosenną (rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor
Pasja SmakuMasło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami(...)ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Pasja SmakuCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się(...)dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek. 4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek
Pasja Smaku