pieczenie - 19054 przepisów (strona:777/1271)

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 228

Kiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która(...)jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie wyrastało ok.40 minut. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku ( termoobieg) ok.35-40 minut. Wyjąć z form i pozostawić do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 193

ok.5mm. Można je przed pocięciem zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Wycinałam dość grube ciasteczka. Ciasteczka nic nie rosną, można je więc układać na blaszce blisko siebie. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam

Smaczne Zdrowe
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 235

zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 211

wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy . Najlepiej polukrować jeszcze letnią. U mnie lukrem z pudru

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 249

masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika

Smaczne Zdrowe
DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU 360

    Ten deser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w

Smaczne Zdrowe
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 352

już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony tutaj(...)kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo posypałam małą ilością cukru trzcinowego . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (termoobieg), przez pierwsze 20 minut ciasto ma być przykryte folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i dopiekamy jeszcze ok.10-12 minut w temp.160*C. Dla nie liczących

Smaczne Zdrowe
Lekki sernik na zimno z truskawkami 533

pożądaną wielkość. Ja najbardziej lubię, gdy ciasteczka jeszcze chrupią i nie są zupełnie miałkie.  W garnuszku rozpuszczamy masło, po czym łączymy z ciasteczkową masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, po czym dokładnie rozkładamy naszą masę z ciasteczek i masła. Teraz nasz spód ląduje w lodówce, najlepiej na 2 godziny, by masa dobrze się utwardziła.  Przygotowanie żelatyny: Zazwyczaj

Sajkofanka smaku
Wielkanocne jajka 1886

białej czekolady 125 ml fruklajl brzoskwinia&mango 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Czekoladowe skorupki: Połamaną gorzką czekoladę rozpuszczamy wraz z odrobiną mleka, można to zrobić w mikrofalówce. Formę do pieczenia w kształcie jajek wykładamy folia spożywczą, następnie za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie wnętrze każdej foremki rozpuszczoną czekoladą (robimy to dosyć szybko gdyż masa szybko gęstnieje), następnie wstawiamy formę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sweet like chocolate 197

ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.   Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40-45minut.  Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą   bądź deserową ( najlepiej całą

Sajkofanka smaku
Zdrowa słodycz 233

koniec zalewamy miodem. Chwilkę podsmażamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale robimy to dosłownie kilka sekund, żeby nie utracić płynności miodu.  Na blaszce rozkładamy ciasto, wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie nakładamy nasze bakalie z miodem i zapiekamy jeszcze 25 minut.      Po wyjęciu z pieca możecie od razu zajadać

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 219

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny – nie uchylając piekarnika! Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie go uchylamy i zostawiamy w środku naszą bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej

Sajkofanka smaku
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 257

zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki z ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę

Sajkofanka smaku
Królik w sosie własnym 197

tylko na lepsze. Krojenie gotowego królika proponuję przekazać w męskie ręce z powodu jednej takiej kosteczki która się ciągnie przez całego królika ;). Sos. Przygotowuję z wywaru który pozostał po pieczeniu królika, zagęszczam przy użyciu mąki. Można go nieco rozjaśnić śmietaną - ale to wedle uznania

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania