Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao
Smaki Edytyczosnek. Dodajemy ser. Jak się rozpuści dodajemy śmietane, pieprz, sól, pietruszke. Gotujemy ok 5 min. Odstawiamy z ognia. Ok 700 gr łososia- dajemy do pieczenia. Opłukany , pokrojony w większe kawałki, posolony, popieprzony, skropiony soskiem z cytryny- wkładamy do piekarnika na 180C na 10 min. Łososia kroimy w mniejsze cząstki - wrzucamy do sosu. Kroimy pomidory
Smaki Edytypiekarnik do 240 C. Na formę dajemy troche oliwki. Rozprowadzamy ciasto. Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami. Posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej. Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków
Smaki Edytynaszych ptysi czy też gniazdek. Churros znane też są w Ameryce Łacińskiej , USA, Francji ( chichis lub chonchons) , Portugali I Turcji. Moje różnią się troszkę od orginalu bo są pieczone- Orginalnie churros smażymy na głębokim oleju. No to zaczynamy :) Składniki: 450 ml wody 150 gr masła 4 łyżki cukru brązowego 1 mała łyżeczka soli 250 gr mąki 2 łyżki(...)rękawa cukierniczego , dobry bedzie też woreczek. Wkładamy wtedy ciasto do woreczka, I robimy pożądaną przez nas końcowkę :) Pamietać musimy że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 C. Pieczemy ok 14 min. Gdy nasze curros są złote- wyłączamy pekarnik I trzymamy je ok 5 min jeszcze w piekarniku. Wyciagamy . Nasze churos obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem
Smaki Edytykroimy je w ćwiartki. Gdy ciasto zostało schłodzone - podsypujemy blat cukrem pudrem I wałkujemy ciacho na ok 4 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kółko umieszczamy 2 jabłka I "składamy" w pół. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C na ok 20-25 min. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika- posypujemy
Smaki Edytysztywną pianę. Dodajemy cukier I ubijamy z białkami. Do piany dodajemy wiórek. Mieszamy łyżką. Masę kokosową wkładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką. Wyciskamy 'gwiazdki' , na papierze do pieczenia. Prawda że prosto :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na ok 15 min. Po wyjęciu dajemy do ostygnięcia. Smacznego
Smaki Edytyczego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc
Smaki EdytyUwielbiam to migdałowe ciasto, jeżeli jesteście smakoszami marcepana- pokochacie to ciasto . Masa budyniowa dopełnia jego niesamowity smak. Zaczynamy: Składniki na ciasto: 150 gr mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 56 gr zmielonych migdałów 175 gr drobnego cukru- caster sugar 175 gr masła 4 jajka Składniki na krem budyniowy: 4 żółtka 75 gr drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Smaki Edytyprzekładamy do miseczki , do częściowego ostudzenia. Z przestudzonej masy formujemy małe kulki. Będzie się bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :) Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe
Smaki Edytymąki self rising * 220 gr drobnego cukru -caster sugar 220 gr masła 2 łyżeczki aromaru wanililiowego 5 jajek 1 puszka brzoskwiń *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do puszystej masy. Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki. Odcedzamy brzoskwinie
Smaki Edytyrising * 220 gr drobnego cukru -caster sugar 220 gr masła 2 łyżeczki aromaru wanililiowego 5 jajek 125 gr jagód 5-6 truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Jagody I truskawki płuczemy I osuszamy na ręczniku papierowym. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w misce do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dobrze jest
Smaki EdytyZaczynamy:) Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) dżem 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie
Smaki Edytywcześniej robiłam z jabłkami . Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :) Zaczynamy: Składniki: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 3-4 łyżki kakao puszka brzoskwiń Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 mimut :) Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy
Smaki EdytySzykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam
Smaki Edytysię w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo... Zaczynamy Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1 łyżka kakao 25 ml niebieskiego barwnika 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 minut :) Ciasto
Smaki Edyty