pieczenie - 19054 przepisów (strona:783/1271)

Ciasto z jablkami, ktore zawsze sie udaje- apple cake 427

Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao

Smaki Edyty
Sos z sera camembert z łososiem - salmon with camembert sauce 182

czosnek. Dodajemy ser. Jak się rozpuści dodajemy śmietane, pieprz, sól, pietruszke. Gotujemy ok 5 min.  Odstawiamy z ognia.  Ok 700 gr łososia- dajemy do pieczenia. Opłukany , pokrojony w większe kawałki, posolony, popieprzony, skropiony soskiem z cytryny- wkładamy do piekarnika na 180C na 10 min.  Łososia kroimy w mniejsze cząstki - wrzucamy do sosu. Kroimy pomidory

Smaki Edyty
Focaccia 250

piekarnik do 240 C. Na formę dajemy troche oliwki. Rozprowadzamy ciasto. Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami. Posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej. Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków

Smaki Edyty
Churros 438

naszych ptysi czy też gniazdek. Churros znane też są w Ameryce Łacińskiej , USA, Francji ( chichis lub chonchons) , Portugali I Turcji. Moje różnią się troszkę od orginalu bo są pieczone- Orginalnie churros smażymy na głębokim oleju. No to zaczynamy :)  Składniki: 450 ml  wody 150 gr masła 4 łyżki cukru brązowego 1 mała łyżeczka soli 250 gr mąki 2 łyżki(...)rękawa cukierniczego , dobry bedzie też woreczek. Wkładamy wtedy ciasto do woreczka, I robimy pożądaną przez nas końcowkę :)  Pamietać musimy że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury 220 C. Pieczemy ok 14 min. Gdy nasze curros są złote- wyłączamy pekarnik I trzymamy je ok 5 min jeszcze w piekarniku. Wyciagamy . Nasze churos obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem

Smaki Edyty
Ciasteczka serowe z jabłkami 328

kroimy je w ćwiartki. Gdy ciasto zostało schłodzone - podsypujemy blat cukrem pudrem I wałkujemy ciacho na ok 4 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kółko umieszczamy 2 jabłka I "składamy" w pół.  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C na ok 20-25 min. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika- posypujemy

Smaki Edyty
Kokosanki 332

sztywną pianę. Dodajemy cukier I ubijamy z białkami. Do piany dodajemy wiórek. Mieszamy łyżką. Masę kokosową wkładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką. Wyciskamy 'gwiazdki' , na papierze do pieczenia. Prawda że prosto :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na ok 15 min. Po wyjęciu dajemy do ostygnięcia. Smacznego

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 197

czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :)      A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron  2. Ulubiony owoc

Smaki Edyty
Ciasto migdałowe z czapą budyniową 370

Uwielbiam to migdałowe ciasto, jeżeli jesteście smakoszami marcepana- pokochacie to ciasto . Masa budyniowa dopełnia jego niesamowity smak. Zaczynamy: Składniki na ciasto: 150 gr mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 56 gr zmielonych migdałów 175 gr drobnego cukru- caster sugar 175 gr masła 4 jajka Składniki na krem budyniowy: 4 żółtka 75 gr drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Smaki Edyty
Kokosowe ciasteczka z polewą czekoladową 366

przekładamy do miseczki , do częściowego ostudzenia.  Z przestudzonej masy formujemy małe kulki. Będzie się bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :) Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe

Smaki Edyty
Szybkie ciasteczka z brzoskwiniami 371

mąki self rising * 220 gr drobnego cukru -caster sugar 220 gr masła 2 łyżeczki aromaru wanililiowego 5 jajek 1 puszka brzoskwiń *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.  Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do puszystej masy. Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki. Odcedzamy brzoskwinie

Smaki Edyty
Ciasteczka z jagodami w 30 minut- Cupcakes with berries 334

rising * 220 gr drobnego cukru -caster sugar 220 gr masła 2 łyżeczki aromaru wanililiowego 5 jajek 125 gr jagód 5-6 truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Jagody I truskawki płuczemy I osuszamy na ręczniku papierowym. Wykonanie: Wszystkie składniki  miksujemy w misce do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dobrze jest

Smaki Edyty
Rogaliki 374

Zaczynamy:)  Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) dżem  1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie

Smaki Edyty
Ciasto kakaowe z brzoskwiniami , które zawsze sie udaje 206

wcześniej robiłam z jabłkami . Zapraszam I polecam, przepyszne do kawy I nie tylko :) Zaczynamy: Składniki: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 3-4 łyżki kakao  puszka brzoskwiń Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 mimut :) Ciasto nalewamy do formy. Brzoskwinie kroimy

Smaki Edyty
Drożdżówki z dżemem i budyniem 396

Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam

Smaki Edyty
Niebieskie marzenie-Blue velvet cake with blueberries 340

się w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo... Zaczynamy Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szkl mąki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1 łyżka kakao 25 ml niebieskiego barwnika 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 minut :) Ciasto

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania