pieczenie - 19054 przepisów (strona:787/1271)

Słodkie warsztaty z Kasią 112

Witajcie! Już dłuży czas temu, bo w listopadzie miałam okazję wziąć udział w warsztatach, które były ucztą dla zmysłów! Mowa o słodkich, pieczeniowych warsztatach zorganizowanych przez Kasię do pieczenia i agencję Blomedia. Spotkanie poprowadził mistrz cukiernictwa p. Tomasz Deker oraz p. Piotr Murawski, szef kuchni Nestle, którego możecie znać np. z reklamy sosu serowego Knorr, którą obecnie można oglądać

Pora coś zjeść
Serduszka z bezy na Walentynki 163

słodkich, małych, chrupiących ciasteczek z białek. Wiele osób uważa, że beza to bardzo trudny deser, zapewniam, że tak nie jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące. Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego

Pora coś zjeść
Kłopotki babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe 126

mnie do tej akcji :-). Tymczasem wróćmy do 'kłopotków' . Czym są owe 'kłopotki' ? To wypieki jednej z głównych bohaterek. Kiedy ma kłopoty, wchodzi do kuchni i piecze pyszne rogaliki, które później sprzedaje w swojej herbaciarni. Ja również miałam przygotować swoje 'kłopotki' . Okazuje się, że nie mam jednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego humoru(...)jakiegoś niepowodzenia. Zawsze w takich sytuacjach piekę coś słodkiego, tak też teraz, nie mogło być inaczej. Padło na babeczki. Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek? Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem. Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem pomarańczowego olejku

Pora coś zjeść
Drożdżowe racuchy z bananami 390

zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka

Smakołyki Bereniki
Clafoutis z truskawkami 177

robiłam je po raz pierwszy  zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilkę dłużej piec. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką(...)Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku

Monia miesza i gotuje
DROŻDŻOWE Z GRUSZKĄ I POWIDŁAMI. 215

przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Nocna burza. 265

stopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń, zmiksowałam ze sobą. Brzoskwinie odcedziłam z soku. Tortownicę natłuściłam i wysypałam mąką. Na spodzie ułożyłam brzoskwinie, przykryłam ciastem, wstawiłam do pieca. Piekłam przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Czas w góry! 206

jego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach. Wstawiłam do rozgrzanego pieca. Piekłam ok. 1 godziny w 180 stopniach. Polałam lukrem

W kuchni Karmel-itki
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 146

wysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą  pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego pieca. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Kura w opałach. 258

oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut co najmniej odstawiłam do lodówki.  Zapakowałam delikwenta w rękaw do pieczenia, włożyłam też  przyprawy, które zostały w misce, porządnie zawiązałam. Podanie całkowicie dowolne. SMACZNEGO! Aby go odgrzać, całego, wraz z zawartością rękawa, która po ostudzeniu zamieni się w galaretę

W kuchni Karmel-itki
Pizza. Razy dwa - dla każdego coś innego. 172

tych pieczarek  3 łyżki śmietany ukwaszonej, pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu.   ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki(...)cieście rozsmarowałam koncentrat, obficie posypałam ziołami. Wyłożyłam tuńczyka, lekko go rozsmarowując tak, aby nie wymieszał się z koncentratem. Na wierzchu ułożyłam plastry ogórków i pomidora, przykryłam plastrami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, z ustawieniem mocnego grzania spodu. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 193

wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę.  Wyłączyłam, zostawiłam sernik w zamkniętym piecu na kwadrans, po czym uchyliłam drzwiczki i odczekałam aż wystygnie. Gorzką czekoladę i mleko rozpuściłam razem na parze, wyłożyłam na wierzch wystudzonego

W kuchni Karmel-itki
Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 187

grubsze plastry Świeże drożdże zasypuję 2 łyżeczkami cukru, rozcieram je. Dodaję pół szklanki letniego (nie gorącego! bo drożdże się zaparzą i nic z nich nie wyjdzie, nie urosną podczas pieczenia) mleka i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam do podwojenia objętości. Mąkę przesiewam do miski wraz ze szczyptą soli. Wbijam jajko, dodaję resztę cukru, mleka, na końcu wyrośnięty zaczyn

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania