gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory roku są warzywa i owoce. Do tej pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi
Ratunku obiadfolią i wkładamy do lodówki. Na 1/2 godz. rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 10 min. A później do piekarnika - 180 stopni - pieczemy ok. 20 min, a następnie nakładamy farsz. Pieczemy jeszcze ok. 25 - 30 min. I oto cała filozofia :) Smacznego!!! PS. 2 Justyna szuka przystojnego, wysokiego niekoniecznie bruneta
Miksturownikpoczątku, czyli od pierwszego dnia stosowania MM piekę domowy chleb. Nigdy wcześniej nie piekłam chleba, kojarzyło mi się to zawsze z koniecznością posiadania niebywale wysokich umiejętności. Nic bardziej błędnego! Co prawda dopiero po wielu eksperymentach doszłam do takiego efektu, który mnie w pełni zadowala, ale to nie znaczy, że wcześniejsze wypieki nie nadawały się do zjedzenia. Jak najbardziej były zjadliwe
Zdrowa Kuchnia Sowyczekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika. Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku. Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki (w przepisie jest 2-3 godziny, ale nie miałam
Zdrowa Kuchnia Sowydodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach. Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min. Piecze się mniej więcej tyle lub do popękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowyprzybrania i galaretka truskawkowa, ale może inna też by była ok Składniki na spód miksuję na piasek i ugniatam w tortownicy o śr. 21 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub alufolią. Wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiam do napęcznienia, po czym zagotowuję. Wszystkie składniki łącznie z żelatyną wkładam do miski i dobrze miksuję
Zdrowa Kuchnia Sowyciastek digestive z czekoladą - dałam paczkę czyli 225 g 120 g nutelli - dałam 50 g nutelli i 50 g czekolady Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Ciastka, nutellę - kupiłam słoiczek o gramaturze 350 g, tak że tylko 50 g zostało mi na spód i stąd reszta jest czekolady - i czekoladę zmiksowałam (okazało się
Zdrowa Kuchnia Sowysera na serniki President * 60 g fruktozy * 500 g truskawek - chyba za dużo! * banan * 100 g lodów - mało! * 8 - 10 bez Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i tradycyjnie wcisnęłam w dno piasek powstały ze zmiksowanych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą i masłem. Odstawiłam do lodówki. Ser, fruktozę, banana i truskawki zmiksowałam, dodałam pokrojone lody - tylko
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam rabarbar i zastanawiałam się co z nim mam zrobić. Nie miałam ochoty na crumble , raczej na coś szybkiego i bez pieczenia. Nie chciało mi się też szukać przepisów, więc pomyślałam, że zacznę go dusić i w trakcie pomyślę co do niego dodać. Padło na jogurt z bezami:) Składniki na 3-4 porcje: * 500 g rabarbaru * fruktoza
Zdrowa Kuchnia Sowyotrąb owsianych * 150 g jogurtu greckiego * ok. 100 ml mleka (bo było za gęste z samym jogurtem) * 1.5 łyżki fruktozy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka oleju * 2 jajka, odrobina soli Jajka ubiłam i dodałam resztę składników. Zostawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie na suchej patelni smażyłam większe niż
Zdrowa Kuchnia Sowycoś ok. 800 g. Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko dolna grzałka - i piekłam mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin. Można mięso posypać ziołami albo zrobić glazurę z musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) Po kolei dodawałam składniki, mieszając masę po dodaniu każdego. Zostawiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyodrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) * na wierzch 1/3 banana, kawałek owocu kaki i ew. łyżeczka miodu (sł) Wszystko po kolei dokładam
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiegoś czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego. Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie
Zdrowa Kuchnia Sowyaktualne nadal:) ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już
Zdrowa Kuchnia Sowy