pieczenie - 19054 przepisów (strona:1021/1271)

Torcik Bezowo- Kawowy. 168

puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca . Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać. Upiec trzy jednakowej wielkości blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę. Masa : ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek i na końcu wlać kawę . Przełożyć wystudzone bezowe

Malinowa Kawiarenka
Chałka drożdżowa z kruszonką 155

margaryny 2 łyżki cukru  ok 4-5 łyżek mąki Wszystkie składniki włożyć do miski i  wymieszać rękoma az do uzyskania grudkowej struktury,Mozna ew dosypać więcej mąki. Piec ok 40 min w 200 ' C .  Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Małpi Chlebek 283

cynamonowej Kulki wrzucać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominem. Nie ugniatać , ani nie układać ich specjalnie równo. Kulki mają wypełnić mniej więcej połowę formy. Piec ok 45 min w 180'C   Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Śmietankowy sernik z mleczną polewą. 2437

utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi  , dodawać kolejno po jednym jajku. Wlać śmietanę , wsypać proszek budyniowy i mąkę . Ponownie zmiksować . Wlać powstałą masę na przygotowany wcześniej spód. Piec ok godziny w 180'C Mleczna polewa : 100 g masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mleka w proszku Masło z wodą i cukrem rozpuścić na małym ogniu

Malinowa Kawiarenka
Sernik z musem truskawkowym 264

truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelfixu. Kilka truskawek przekroić na pół i ułożyć na ciasteczkowym spodzie w foremce ,      Na to wylać masę serową. piec ok 1 godz. w 180'C Pozostałe truskawki zblendować z cukrem na mus.     Przelać do garnka , wsypać żelfix , doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty. ( należy ciągle mieszać

Malinowa Kawiarenka
Eklery Kawowe. 157

blasze podłużne eklery. ( u mnie przed upieczeniem miały ok 2cm na 7cm )  Pozostawić między nimi ok 3 cm odstępy , bo urosną. Można posłużyć się szprycą bądź łyżeczką. Piec ok 15-20 min w 220'C ) do ładnego zrumienienia. Wystudzić i przekroić ostrym nożem. Masa : Pół litra  śmietany 30% pół szklanki cukru pudru (wg własnego smaku) 2 śmietan-fiksy

Malinowa Kawiarenka
Mistrzowski sernik pomarańczowy . 232

pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec ok 60 -70 min . Po tym czasie wysunąć delikatnie sernik i polać po wierzchu śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym  Wstawić znów do piekarnika na ok 10 min w temperaturze

Malinowa Kawiarenka
Tilapia w cytrusach 173

ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 159

szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam do pieczonej karkówki   ( przepis   Pomarańczowykarczek

Buniabaje w kuchni
Yakitori wg Buni 308

patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest

Buniabaje w kuchni
Mrożone winogrona 163

odtajały" trochę. Doskonale sprawdzają się jako żelazny zapas przekąsek . W razie niespodziewanych gości wyjmujemy w ostatnim momencie i zanim wszyscy się zorganizują są akurat. Pasują do serów , drinków, pieczonych mięs, pasztetów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 162

każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed odpadaniem): - łososia na przemian z porem -rzodkiewkę na przemian z porem i pomidorkami Piec po kilka minut z każdej strony na grillu ( może być domowy elektryczny, patelnia grillowa lub zwykła patelnia z 2 łyżkami rozgrzanego oleju ) pilnując by się nie przypaliły. Potrzebują na prawdę

Buniabaje w kuchni
Gruszkowo-szynkowy tandem z grilla 151

kupuję Dębową z wytwórni Tarczyńskiego ale pewnie jest wiele równie dobrych ).Potrzebna jest jeszcze tylko prosta glazura i już .Przygotowujemy gdy grill jest już rozpalony , danie główne się piecze a wszyscy czekają i czekają . Możemy zrobić na tacce, patelni grillowej- jak nam wygodnie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szynka z marchewką i tymiankiem 172

Piekłam już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem. Postanowiłam wrócić do starego przepisu i lekko go zmodyfikować. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kofte wg Buni ( z indyka ) 201

Inspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w piekarniku lub po prostu na patelni. Do tego jogurt, sos tzatziki i micha sałatki .Danie akurat wieczorne spotkanie przy grillu. Oryginalne robi się z jagnięciny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania