mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. Składniki : * 2 średnie cukinie * sól morska * łyżka klasycznej oliwy z oliwek extra vergine De Cecco Przygotowanie : Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać
Magiczne Życie Martyjakościowo gorzkiej czekolady * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * łyżka wrzątku * pół kg świeżych truskawek * pół szklanki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru
Magiczne Życie Martyreszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martymasy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, zostawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na truskawki. Zostawić w lodówce
Magiczne Życie Martypokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki. Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki
Magiczne Życie MartyMakaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka
Magiczne Życie Martywyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem. Dodać pokrojoną w trójkąty szynkę, oraz plasterki sera. Piec 20 minut w 200 stopniach. Pizzę podawać ciepłą
Magiczne Życie MartyJednak z tego co pamiętam- było śmiesznie. Dlatego ten jest najlepszy, bo wszystko wyszło tak jak miało być. Przy dzisiejszym upale pewnie ciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Winiary Przygotowanie : Jedną galaretkę rozpuścić we wrzątku według
Magiczne Życie Martyżółty Przygotowanie : Ciasto rozwałkować bądź rozciągnąć. Przełożyć na blaszkę. Piekarnik rozgrzać na max. U mnie to 250 stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki, posypać żółtym serem. Piec 15-20 minut. Pizzę podawać gorącą. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martyrozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta tak by utworzył się kwiat.. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Nie mam niestety zdjęć jak skręcałam te kwiatki, ale przy następnej okazji na pewno dodam
Magiczne Życie Martyjesienne ciasto z dynią i czekoladą oraz z nutką pomarańczy. Bardzo smaczne, rozpływające się w ustach, a czekolada idealnie komponuje się ze smakiem dyni, nic tylko przygotować składniki i piec, od razu z podwójnej porcji! ;-) Ciasto dyniowe można przygotować z dowolną dynią, ja używałam zwykłej (taka wielka, żebrowana i pomarańczowa :-) ), jak również dyni Hokkaido. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćpewnością możecie zaserwować swoim dzieciakom, aczkolwiek koledzy i koleżanki z pracy Męża też byli nimi zafascynowani. Mówili, że muszą spróbować tego przepisu. Haczyk tkwi w tym, że muffinek nie pieczemy w foremce, papilotkach, a w... ...kubeczkach na lody! :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzrobiłam na podstawie przepisu Margarytki , która z okazji czwartkowego święta przygotowała specjalną akcję konkursową o której poczytacie tutaj. Jest to już druga akcja Margarytki, w której uczestniczę. Poprzednio wspólnie piekliśmy rogale marcińskie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzeziębienie najlepsze są domowe sposoby! Pamiętam z dzieciństwa, jak Mama i Babcia przygotowywały mi sok z cebuli i buraka. Wydrążały środek, wsypywały nieco cukru i stawiały na piecu, takim prawdziwym :) Do tej pory pamiętam ten smak! Obok tych specjałów była również przygotowywana cebulka. Ot taka niby zwykła, a pomagała na ból gardła :). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćjego użyciem. Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko piekący, jak anyż. Na początku był uprawiany tylko do celów leczniczych. W mitologii greckiej nawet znajdziemy informację, że Prometeusz, kiedy wykradł ogień Zeusowi schował go w łodydze tego warzywa! Z kolei
Pora coś zjeść