Ostatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec
Bernika - moj kulinarny pamietnikdługie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam, to ta pizza wyszła rewelacyjna, taka jak powinna być
Bernika - moj kulinarny pamietnikpojawił się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy
Bernika - moj kulinarny pamietniksmak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpłaskiego, toskańskiego chleba, bardzo podobnego do focaccii. Można go upiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny . Bułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Bułeczki dodaję także do akcji prowadzonej przez Zapach chleba . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdomowej kuchni molekularnej. Okazało się to nie być takie trudne jak wyglądało i mimo trudności z opanowaniem robienia idealnych, jednakowej wielkości kuleczek jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Placuszki piekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", gdzie tym razem temat śniadania był dowolny, wszystko to co chcielibyśmy zjeść. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikblogu to propozycja bardzo prostej, szybkiej i zarazem smacznej przekąski. Składniki : kromki chleba pełnoziarnistego gruszka ser gorgonzola Na każdej kromce chleba poukładać cienkie plasterki gruszki oraz sera gorgonzola. Piec około 5 minut w temperaturze 200ºC. Ser powinien się ładnie roztopić na tostach . Podawać ciepłe. Smacznego
Zabawa smakiemkażdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek
Zabawa smakiemSkladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego
Smaki EdytyZapraszam dzisiaj na nalesniki po chlopsku z sosem kurczakowo- warzywnym. Szykujemy nalesniki Pieczemy ok 10-15 min Podajemy z sosem
Smaki Edytymawia 20-30 sek. :) Odstawiamy z gazu. Wrazie wypadku, gdy widzimy ze jajka sie scinaja - szybko przerzucamy carbonare do innego garnka hamujac process scinania. Obiad podalam z pieczonym w piekarniku dorszem. Zycze wszystkim smacznego I pozdrawiam
Smaki EdytyKtoz z nas nie lubi szaszlykow, jest tysiace wariancji na ich temat. Zapraszam na szaszlyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Zamarynowalam piersi kurczaka w koncentracie pomidorowym, ketchupie, syropie klonowym, I przyprawach. Trzymalam 1 godzine w lodowce. Przelozylam naprzemiennie z pieczarkami. Przygotowalam maslo czosnkowe I dip czosnkowy z joguru greckiego Ponacinalam ziemniaki, nasmarowalam maslem - wlozylam do piekarnika
Smaki Edyty