pieczenia - 22046 przepisów (strona:475/1470)

gołąbki z kaszą gryczaną 166

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne.  Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 178

znowu mój ulubiony blog z ulubionego kraju  -  Kuchnia nad Atlantykiem  i kolejny pyszny przepis. Piekę je rzadko tylko z jednego powodu, tych bułeczek się nie je, te bułeczki się pochłania jedna za drugą , a to zgubne jest !  składniki:  16 bułeczek o wadze ok. 60 g każda 325 ml mleka 35 g masła 2 duże żółtka(...)formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości, na ok. 30-45 min. Najwygodniej ułożyć je na papierze do pieczenia już na blaszce i włożyć do dużego sztywnego worka foliowego, tak żeby nie dotykał powierzchni ciasta. Gdy wyrosną nacinamy je i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy przez

Stare Gary
Czulent 250

pieprz ziele angielskie przygotowanie: Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki  pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić(...)popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st C na 24 godziny! Tak, tak 24! W trakcie pieczenia do garnka zaglądałam parę razy, trzeba było co nieco dosolić. Podobno nie należy zaglądać ale jednak polecam (zwłaszcza, że nowsze piekarniki wyłączają się automatycznie po ok 4 godzinach). Porcja ogromna

Stare Gary
Turecka pizza czyli Lahmacun 229

pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec

Stare Gary
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 209

przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte. Przykryć garnek. Umieścić naczynie w piecu i piec , aż mięso będzie bardzo miękkie , ok 3 i1 /2 godz . Na ostatnie pół godziny zdjąć pokrywę  i piec bez przykrycia aż ziemniaki na wierzchu są ładnie rumiane(...)Podawać w naczyniu w którym się piekło. Smacznego

Stare Gary
Chlebek Pita 199

blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie.  Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję

Stare Gary
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 183

foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek.  farsz Boczek i obraną  szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych(...)Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż masa się zetnie.  Smacznego! Uwagi: Miałam troszkę kłopotów z wydobyciem babeczek z foremek. Może następnym razem wyłożę blaszkę papierem do pieczenia Wpis dodaję do Styczniowego Wyzwania Blogerek i Blogerów ORGANIZATORKI : PAULINA  www.mojapasjasmaku.blogspo t.com MARTA  www.magicznezyciemarty.pl ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY : MONIKA  www.papryczkaa.blogspot.co m MAGDA  www.only-my-simple

Stare Gary
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 180

chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st C Wpis dołączam do styczniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 177

chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : Moje chleby rosły dłużej niż 2,5 godziny. Piekłam w nieco niższej temperaturze - 230 st.C. Wpis dołączam do lutowej listy

Stare Gary
Ser dojrzewający podpuszczkowy - prawie koryciński 208

Formy ze skrzepem odstawić do odcieknięcia na 3-4 godziny - duże formy można umieścić na garnkach lub miskach, mniejsze ustawić na kratce do pieczenia ułożonej na blasze do pieczenia. Po tym czasie zawinąć chustę i delikatnie odwróć ser w formie. Odstawić na następne 2 godziny do obcieknięcia. Następnie delikatnie wyjąć  z formy, usunąć chustę, ser ponownie włożyć

Stare Gary
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 197

Dzisiaj kolejne wspólne gotowanie. Marcowe wyzwanie przebiega pod hasłem "Desery bez pieczenia"  Pomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne  przysmaki".  Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy

Stare Gary
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 219

razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać to, co mamy w domu )  Wyłożyć  ciasto do foremek, łyżką maczaną w ciepłej wodzie, wyrównać, spryskać wodą, posypać pociętym owsem i oprószyć mąką, przykryć i odstawić aż ciasto  urośnie - ok 2 godzin. Początkowa temperatura pieczenia 230-240st. przez 15 minut(...)przez 35-40 minut. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: nie mam żadnych. Nie było niespodzianek ani przy wyrabianiu ciasta, ani przy pieczeniu.To jeden z najsmaczniejszych  chlebów jakie piekłam, wchodzi na stałe do mojej domowej piekarni

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 219

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis  tutaj  ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób. składniki 1 niewielka piżmowa dynia  2 ząbki czosnku(...)łyżeczkę ) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo) przygotowanie Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia,  do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć  posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię  oliwą posypać solą i pieprzem.  Wstawić

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 234

stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12  minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić

Stare Gary
Tort kanapkowy z tuńczykiem 210

Jedzenia . Bardzo mi się spodobał, ale długo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca(...)wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego! Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy

Stare Gary