domowe pieczywo na śniadanie, i ten aromat unoszący się po całym domu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, jajko, 3/4 szklanki letniej wody(...)Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić
Z miłości do słodkościodczuje! Nie dodałam drożdży ani kefiru, są przygotowane na mleku i proszku do pieczenia, koniecznie spróbujcie sami :)! " Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka oleju szklanka zmielonych orzechów włoskich parę poszarpanych listków szałwii gruszki ( u mnie około 1.5 kg) Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek i cukier
Słodkie Przyjemnościnadzieję, że kiedyś przepis wypróbujecie, bo ja się w nim całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! " Składniki : 3 jajka 300g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 180g miękkiego masła 150g cukru 150ml mleka 125g czekolady gorzkiej(...)batoniki Lion Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko
Słodkie Przyjemnościcudownie miękkie, puszyste i wilgotne. A do tego ta czekolada i chrupiące orzechy. Cudo :) " Składniki : 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 4 łyżeczki wanilii ziarenka z połowy laski wanilii 50g białej czekolady garść orzechów włoskich(...)masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ziarenka wanilii, ciągle mieszając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy razem z proszkiem do pieczenia w oddzielnej misce i dodajemy do maślanej masy. Ostatnim krokiem jest ubicie piany z białek i dodanie jej do masy. Ja to zrobiłam w dwóch turach, za pierwszym razem
Słodkie Przyjemnościpokusie :) Dosłownie! Razem z dziećmi przygotowaliśmy ten sam deser, który ja podałam na piątkową rocznicę moich rodziców. No dobra z dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie! Koniecznie wypróbujcie w chłodniejszy wieczór." Składniki: 4 jabłka cynamon miód gryczany cukier brązowy orzechy włoskie 30 g kruszonka : masło(...)pół. Połówki polewamy miodem i posypujemy cynamonem oraz szczyptą brązowego cukru. W środek wrzucamy drobno posiekane orzechy. Obie połówki układamy na siebie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe zwarte kuleczki
Słodkie PrzyjemnościDziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis(...)owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki (ok. 1/2 cm) i pieczemy około 7 minut, do zarumienienia. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościjaja z wolnego chowu 2 duże starte jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło
Słodkie Przyjemnościwierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia. Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkońcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek. Studzimy na blaszce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmożna go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki. Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia. Na twardą(...)czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, kroimy na mniejsze kwadraty - tworząc małe batoniki. Możemy je zawijać w papier do pieczenia i zabierać jako słodką przekąskę. Ze względu na zawartą w tej przekąsce ilości słodyczy polecam podawanie batoników razem z jakimś napojem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdrodzy! PS. Jesteście gotowi na przyjście Wiosny? Zaczynamy odliczanie? 4! " Składniki : 180 g białego sera 150 ml mleka 3 ubite jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 40 g cukru Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy ser i zalewamy go mlekiem - miksujemy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana - odstawiamy(...)drugiej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru, gdy masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron. Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną
Słodkie PrzyjemnościKoszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają(...)wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy możecie zostawić. Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor. Ostudzone
Słodkie Przyjemnościdwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem(...)przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia. Studzimy w formie. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia(...)mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej
Słodkie Przyjemnościekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta, dosypujemy mąkę
Słodkie Przyjemności