Sezamowo-owsiane ciastka z żurawiną,orzechami i morelami 386cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :)) Składniki można dodać spokojnie na oko :) 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki sezamu(...)Bułgarii) Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać. Na blaszę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową owsianą mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 10 do 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły
Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 244pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek świeża bazylia Rybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka
Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 249skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku. gotujemy wino z przyprawami sos czekoladowo - winno - wiśniowy :) moja publikacja w super
Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 184Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier do gotowania oliwa do pieczenia sól i pieprz Składniki na sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka sól do smaku pół łyżki gałki muszkatołowej(...)mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 200 stopniach c około 10-15 minut. Zapieczone szparagi podajemy
Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 295majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku. Na nie wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym. babka ziemniaczana z boczkiem
Bon Appetit Małgorzaty
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 227lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) propozycja podania pieczonej
Bon Appetit Małgorzaty
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 411jestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy okazji(...)pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny
Bon Appetit Małgorzaty
Rogate pączki 210łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu + olej lub smalec do smażenia cukier puder po posypania Sposób przygotowania: 1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie. 2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy. Radzę sprawdzić, czy w pierwszej porcji pączki są usmażone w środku. Jeśli
Kuchnia domowa Ani
Pancakes z malinami i czekoladą 2111 jajko 4 łyżeczki cukru garść malin (u mnie mrożone) 2 paski czekolady (u mnie mleczna ) Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, d odajemy jajko i mleko i miksujemy dokładnie. 2. Rozpuszczone i lekko przestudz one masło wlewamy do masy i mieszamy. 3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone
Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czekoladą 227pazurki " z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, ab y pazurki były na górze bułeczki. 4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczeni a, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smar ujem y je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Ciasto św. Jakuba 508warto! Jest i pyszne i efektownie się prezentuje na stole! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 margaryna lub masło 6 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany Różowa pianka: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe drylowane wiśnie ( mogą być z syropu ) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki: 2 budynie śmietankowe(...)sztywno z 2 łyżkami cukru, dodajemy 1 kisiel, miksujemy. Piankę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy 1/3 drylowanych wiśni. Wałkujemy drugie ciasto i przykrywamy nim piankę z wiśniami. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 4. W taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa placki z pozostałych składników. 5. Z mleka, budyniu i cukru gotujemy budyń. Ostudzony budyń ucieramy
Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarniste pancakes na serku homogenizowanym 195otrębów 1 łyżka miodu / cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jajko, serek i mleko mieszamy, dosypujemy mąkę, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, 2. Placuszki smażymy na patelni (suchej lub lekko przetartej olejem). 3. Podajemy wedle uznania z cukrem pudrem, owocami itp. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką 194Prześwietne ciasto według receptury mojej mamy. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 kostka margaryny 1 całe jajko 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany Beza: 3 białka niecałe pół szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 50 g margaryny 100 g mąki(...)cukru Dodatkowo: 75 dag śliwek cukier cynamon Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm. 2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier
Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 491cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę(...)wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy 1 180 st C do zrumienienia. 3. Z mleka, cukru i budyniów robimy budyń. Całkowicie studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. 4. Przekładamy ciasto: ciasto miodowe warstwa dżemu z czarnej porzeczki połowa kremu budyniowego wkładka bakaliowa połowa kremu budyniowego warstwa dżemu z czarnej porzeczki ciasto miodowe
Kuchnia domowa Ani
Ciasto Kilimandżaro 620Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam! Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Sposób wykonania: 1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. 3. Większą część mleka zagotować
Kuchnia domowa Ani