pieczenia - 22046 przepisów (strona:470/1470)

Ostatni dzwonek na pierniczki! 160

sercach. Wesołych Świąt!  Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości(...)wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką.  Piecz 10 minut. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos

Gotowanie to kochanie
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 229

łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe 1,5 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl. mleka   Wykonanie:  Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule(...)doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić

Anioły w kuchni
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 191

łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, np. rzepakowego

Czarnawisienka
Shot bananowo czekoladowy 849

Jeśli nie spodobał się shot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od

Ala piecze i gotuje
S jak... smakowity sylwester! 262

prosto z piekarnika :) Smacznego! PS. Ja formę do muffinów mam niestety tylko jedną, więc babeczki piekłam w dwóch turach. Wcale im to nie zaszkodziło, ale jeśli Wy macie dwie takie same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;) PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem. PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną

Ratunku obiad
Hiszpańskie precelki Pico 187

papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 4. Precelki przed włożeniem do piekarnika smarujemy woda i posypujemy solą lub białym sezamem. Czas pieczenia 10-12 minut, w temperaturze 200 C. Przepis inspirowany ,, Encyklopedią Chleba

Apetyczna babeczka
Shot kawowy z bitą śmietaną 832

To kolejna propozycja na wieczór sylwestrowy. Shot kawowy również jest z niewielką ilością alkoholu. Jednak przyciąga wzrok ze względu na warstwy no i jest pyszny. Ilości

Ala piecze i gotuje
Pomarańczowe zauroczenie 3217

W Sylwestrową noc musi być być kolorowo, zabawnie i z nutką alkoholu. Ja nie preferuję mocnych trunków. Lubię sobie wypić coś niskoalkoholowego. To jedna z moich

Ala piecze i gotuje
Krakersy 186

było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście. Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony boczek w ziołach 260

będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w  najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja  w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować.   Pieczony boczek(...)robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut. Mięso odstawiamy do całkowitego

Kulinarne przygody Gatity
Rogale drożdżowe 170

Uformowane rogale poukładałam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia, przykryłam i na 30 minut odstawiłam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po domu roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Na śniadanie, czy kolację - z masłem, miodem… mała rzecz, a cieszy

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 141

płaskie. Dodatkowo na każdy położyłam po kawałeczku ciasta. Położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek i włożyłam do keksówki, również wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebki odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut

mojewypiekiinietylko
Chałka z kruszonką 244

Następnie lewy – do środka, przez dwa. I tak do końca – do środka, przez dwa. Zapewniam, że nie jest to trudne, wręcz bardzo proste. Uformowane chałki przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do keksówek. Z pozostałego ciasta wyszło jeszcze 11 bułek. Formy z ciastem odstawiłam, w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte, posmarowałam(...)jajkiem, posypałam kruszonką migdałową , wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut – chałki i 20 minut- bułki. Upieczone przestudziłam na kratce. Czasem warto przemóc swoją niechęć do pieczenia ciasta drożdżowego. Wiem i rozumiem, jest to ciasto baaardzo czasochłonne i wymagające. Lubi ciepło, nie znosi przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy

mojewypiekiinietylko
Rolada kokosowa 174

rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli masa jest za sypka można dodać mleka). Ciasto wyłożyłam na papier do pieczenia, przykryłam kawałkiem folii i rozwałkowałam na prostokąt. Wiórki kokosowe zmieliłam (masa bardzo zyskuje na konsystencji i smaku). Masło utarłam z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko(...)kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam

mojewypiekiinietylko
Szynka drobiowa 153

obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka z zimną wodą(...)gotujemy, pod przykryciem przez 40 minut, od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od Aleex (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest

mojewypiekiinietylko