pieczenia - 22046 przepisów (strona:467/1470)

Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym 134

Połączenie słodyczy i wytrawnych składników? Czemu nie? Dziś mam dla Was Pieczone Paluszki szparagowe w kruchym cieście kukurydzianym. Cudowna kruchość ciasta i aksamit i delikatność szparagów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbujcie!" Składniki: Kruchy spód: 150 g masła lekko solonego 250 g mąki pszennej  150 g maki kukurydzianej 3 jaja 1/3 łyżeczki soli dodatkowo 10 szparagów(...)lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy. Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 175`C. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny z jagodami i kruszonką 162

Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka  3 łyżki śmietany 12% 1/2 szklanki oleju rzepakowego łyżka ekstraktu waniliowego 260 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 1,5-2 szklanki jagód kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru(...)mąki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, oliwę i śmietanę - roztrzepujemy. Dodajemy ekstrakt i ponownie lekko mieszamy. W drugiej misce wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Ciast przelewamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy łyżką umytych i osuszonych jagód Przygotowujemy kruszonkę: Do miseczki

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto budyniowe z jagodami 358

wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Kruchy spód pieczemy około 12 minut  W tym czasie przygotowujemy budyń ( według wytycznych na opakowaniu). A także kruszonkę - do miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy masło i szybko zagniatamy, tak aby powstały(...)male okruszki. Na upieczony kruchy blat nakładamy masę budyniową, wysypujemy jagody i całość przykrywamy kruszonką, pieczemy około 30 minut - do zarumienienia się wierzchu. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Omlet francuski z wiśnią i malinami 158

dziś chciałabym Wam zaproponować jego owocową, letnią wersję. Zapraszam na Omlet francuski z wiśnią i malinami." Składniki : 3 żółtka 3 białka 3 płaskie łyżki maki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki malin(...)szklanki wydrylowanych wiśni masło do smażenia (plus łyżeczka oleju) cukier puder Sposób przygotowania: Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.  Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy,  na które wrzucamy kilka malin i wiśni. Smażymy około

Słodkie Przyjemności
Drożdżówka sypana z czarną porzeczką 265

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy piec, w kącie stojący prodiż. I te świeże owoce zebrane z samego rana stojące w śmiesznym, małym, metalowym naczyniu. I jak tu nie kochać wsi? No właśnie. Wsi jak wsi, ale ciasta drożdżowego można(...)będzie stanowiło mleko, tłuszcz i mąka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 3-4 godziny.  Po tym czasie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy prostokątnej. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z porzeczkami 141

około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 20 minut. Przygotowujemy kruszonkę : do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Po upływie 20 minut, ciasto wyjmujemy z piekarnika(...)ciasto przekładamy farsz jabłkowy, a na jego wierzch wrzucamy umyte i osuszone porzeczki oraz przygotowaną kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :) Smacznego

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z mirabelką 166

jogurtu naturalnego 2 jaja  jabłko szklanka mirabelek łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru  łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię wylewamy olej

Słodkie Przyjemności
Sernik z sezonowymi owocami 163

trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem(...)sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny z malinami 180

Komu, komu? :)" Składniki : 2 jajka 1/2 szklanki mleka łyżka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju rzepakowego łyżka ekstraktu cynamonowego 260 g mąki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : szklanka malin kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki Sposób przygotowania(...)samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę

Słodkie Przyjemności
Omlet gruszkowy 159

jesienne poranki. Świetnie komponuje się z earl grey'em z miodem i cytryną :)  Składniki : 4 białka 4 żółtka łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mleka  2 gruszki Sposób przygotowania: Białka(...)ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka i delikatnie mieszamy.  Następnie dolewamy mleko i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do białek i mieszamy lekko łyżką. Gruszki obieramy, wydrążamy. Jedną ścieramy na tarce, drugą kroimy na cienkie plasterki. Do masy jajecznej dodajemy startą gruszkę i mieszamy, Na rozgrzaną

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z gruszkami 184

tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka) Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika(...)pieczemy około 30 -40 minut w 175`C, do zarumienienia.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na owsianym spodzie 466

kawałki masło i jajko, całość zagniatamy, a następnie przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.  Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając(...)budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy uprażonymi płatkami owsianymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 185

nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!" Składniki : 2 jajka 1,2 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej ekstrakt waniliowy(...)łyczki cukru waniliowego mąka około 300 g - lub więcej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 204

maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy. Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy(...)resztą kruchego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szybkie batoniki bez pieczenia 179

ochotę, po prostu w trakcie pogawędek ze znajomymi, fajnie jest czasem coś przegryźć, tak jak na imprezie. jakiś czas temu stworzyłam przyjemny, bardzo prosty przepis na batoniki. Bez pieczenia, bez cukru, z dużą ilością bakalii i zdrowych płatków owsianych. Według koleżanek, batoniki wychodzą bardzo smaczne, dlatego podaję przepis dalej, aby nie leżał w szufladzie.  Składniki 3 łyżki melasy(...)Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego. Do suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny Po tym czasie wyjmujemy na blat i kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk

Słodkie Przyjemności