pieczenia - 22046 przepisów (strona:459/1470)

KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 153

jego wykonaniem. Ostatnio trochę mnie wyręcza w kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto   125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy(...)oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

Kuchnia w opałach
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 161

ciągle miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki pozostawić

Kuchnia w opałach
Babki i muffinki 243

Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa

Ala piecze i gotuje
Dania jednogarnkowe 297

Chili con carne Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Kurczak z cukinią i pomidorkami Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Leczo z cukinią Filet z kurczaka w

Ala piecze i gotuje
Przetwory 242

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka

Ala piecze i gotuje
Sałatki i surówki 593

Sałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka

Ala piecze i gotuje
Alkohole i napoje 236

Shot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z

Ala piecze i gotuje
Torty 5135

Tort makowo budyniowy z cytrusami Tort czekoladowo kokosowy Tort z kremem adwokatowym Torcik czekoladowy z truskawkami Tort makowo kawowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami

Ala piecze i gotuje
Deser bezowo-śmietanowy z owocami 294

stole:) Ale że  część pokruszyła się podczas odrywania ich od blachy (przypuszczalnie to efekt przyspieszonego procesu pieczenia, bądź niewystarczająco natłuszczonej blachy, bo używany zazwyczaj papier do pieczenia niespodziewanie wyszedł) skończyło się na deserze. Ponieważ okazało się to nie tylko słodkim ale i efektownym zakończeniem, dzielę się tym wyjściem awaryjnym na blogu:) Deser bezowo-śmietanowy z owocami Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 456

wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie

OstryKęs
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 180

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej(...)mogą zjeść ) W misie wymieszać suche składniki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrobić całość rękami. Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić mały kawałek, rozwałkować i wykroić kształty liści. Wylepić formę ciastem. Wstawić listki i foremkę do lodówki na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Listki upiec

maniapieczenia
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 127

rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki o wymiarach ok. 5 x 25 cm i ułożyć je dużych odstępach – ciasto urośnie. Piec 15-20 min, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć, lekko przestudzić. Pokroić ostrym nożem z ząbkami na ukośne kromeczki o grubości ok. 2 cm. Ciasteczka rozłożyć ponownie na blaszce, tym razem(...)poziomo i piec kolejne 10-12 min, aż stwardnieją. Wyjąć, wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.  Smacznego

maniapieczenia
Migdałowa tarta z gruszkami 233

migdałów, masła i cukru zagnieść ciasto.  Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Piec 10 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, przestudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na podpieczonym cieście. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietankę i likier(...)powstałą masą zalać gruszki. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 20-25 min, aż masa zetnie się a płatki migdałowe ładnie się przyrumienią. Wyjąć, wystudzić całkowicie. Ciasto jest najpyszniejsze po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Tarta frangipane ze śliwkami 206

schłodzić w lodówce przez 20 min. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto  oraz(...)pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać

maniapieczenia
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 162

każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże(...)łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego! PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście

ladykitchen