pieczenia - 22046 przepisów (strona:457/1470)

Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 485

wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie

OstryKęs
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 191

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Tradycyjne jesienne ciasto pieczone z okazji Święta Dziękczynienia i Halloween w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Kruchy spód i delikatne dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej(...)mogą zjeść ) W misie wymieszać suche składniki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrobić całość rękami. Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić mały kawałek, rozwałkować i wykroić kształty liści. Wylepić formę ciastem. Wstawić listki i foremkę do lodówki na ok. 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Listki upiec

maniapieczenia
Cantuccini czyli ciasteczka z migdałami 133

rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 3 wałeczki o wymiarach ok. 5 x 25 cm i ułożyć je dużych odstępach – ciasto urośnie. Piec 15-20 min, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć, lekko przestudzić. Pokroić ostrym nożem z ząbkami na ukośne kromeczki o grubości ok. 2 cm. Ciasteczka rozłożyć ponownie na blaszce, tym razem(...)poziomo i piec kolejne 10-12 min, aż stwardnieją. Wyjąć, wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.  Smacznego

maniapieczenia
Migdałowa tarta z gruszkami 242

migdałów, masła i cukru zagnieść ciasto.  Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Piec 10 min. Ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, przestudzić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na podpieczonym cieście. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietankę i likier(...)powstałą masą zalać gruszki. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 20-25 min, aż masa zetnie się a płatki migdałowe ładnie się przyrumienią. Wyjąć, wystudzić całkowicie. Ciasto jest najpyszniejsze po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Tarta frangipane ze śliwkami 211

schłodzić w lodówce przez 20 min. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto  oraz(...)pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać

maniapieczenia
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 170

każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże(...)łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego! PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście

ladykitchen
Sałatka makaronowa 1606

Lubicie sałatki makaronowe? Bo my bardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z lekką budyniową pianką 68092

minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi oczkami na wysmarowaną masłem i posypaną bułką blachę. Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny(...)dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją. Na wystudzony spód nałożyć pianę a następnie owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/4 część ciasta. Piec około 35 minut w temperaturze

Bullio
Sernik z musem malinowym 335

Sernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na kilku blogach. Mój jest jak zwykle lekką modyfikacją. Dodaję mniej cukru, a spód jest trochę grubszy i bardziej czekoladowy. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy(...)chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone na niższych obrotach aż masa będzie gładka. Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka. Na koniec zmiksować ze śmietaną

Bullio
Placuszki z łososiem 416

Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia. 2 szklanki mąki pszennej 370 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki wody pół łyżeczki soli pół cebuli koperek 1 łyżka musztardy 150 g wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni

Bullio
Tarta z mascarpone i galaretką z brzoskwiniami 180

przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było lekko zrumienione. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą

IMPRESJA SMAKU
Musli z orzechami, żurawiną, śliwkami i słonecznikiem 185

włoskich 1/2 szklanki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego (w ziarenkach) 50 g żurawiny suszonej (nie słodzonej) 50 g suszonych śliwek Wykonanie: Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, orzechy, siemię i słonecznik. Wszytko razem mieszamy i rozkładamy równomiernie na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 min. Po 10 min. musimy

IMPRESJA SMAKU
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 535

wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Z ciasta odjąć ok 150 g ciasta i rozwałkować na cienki placek o wymiarach blach w której będziemy piekli drożdżówki (robimy to po to aby dżem nie wyciekał). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto posmarować dżemem pozostawiając nieposmarowane 2 cm ciasta. Ciasto(...)tyle będziemy mieli bułeczek -ślimaczków) Pocięte bułeczki poukładać na spodzie z ciasta drożdżowego w niedużych odległościach (mogą się stykać, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 min.) Piec w temp. 200 C przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepłe polukrować. Upieczone bułeczki będą się stykać także będzie trzeba je pokroić nożem (wyjdą takie kwadratowe bułeczki). Ja użyłam

IMPRESJA SMAKU
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1380

miksować. Ubite białka z cukrem i żółtkami dodać do suchych składników. Wymieszać do połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe(...)połączenia składników. Śnieżki ubić na sztywno w jednej szklance mleka. Następnie ubite śnieżki połączyć z resztą składników. Przekrojony biszkopt przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje. Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy

IMPRESJA SMAKU
Najlepszy jabłecznik bo mojej mamy (szarlotka na kruchym spodzie z nieopadającą pianą) 92099

mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 5 żółtek 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Piana: 5 białek 1/2 szkl. cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 l musu(...)Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno

IMPRESJA SMAKU