Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka 194Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może być rumiana pieczona , puree z pietruszki , musy z natki i wiele jeszcze innych . Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Drugie życie kapusty z grzybami 227Wykorzystuję gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę
Buniabaje w kuchni
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka 252było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Kurczak w ostrych brzoskwiniach 302Uwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym ) kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Walentynki Buni 282należy telefonicznie poinformować , że się je KOCHA. Spasowałam ! Zupełnie spokojnie zaparzyłam drugą kawę - wyciągnęłam kruche serca z kremem budyniowym i owocami ( oczywiście kupne bo jak wszyscy wiedzą ja nie piekę ) i oddałam się medytacji czy Walentynki to dzień zakochanych czy dzień okazywania sobie uczucia wszystkich do wszystkich ? Pogubiłam się. Nie wyspałam się. Za oknem szaro -buro cały dzień- to zdecydowanie
Buniabaje w kuchni
Tłusty czwartek - droga przez mękę 192roku od zawsze usiłuję nie obchodzić tego dnia. Pomijając to, ze nie piekę więc jestem skazana na kupne ( a z tym bywa różnie) lub darowane przez krewnych lub przyjaciół ( tu już jest lepiej), to pozostaje fakt , ze zwyczajnie nie lubię pączków ( zresztą mało które ciasto lubię). Faworki jeszcze pochrupię ale tak dla zasady. Ale jak sami wiecie- przed szaleństwem pączkowym
Buniabaje w kuchni
Shark steak na pomarańczowo 183prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych
Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem 213eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy jak połączą się smakowo
Buniabaje w kuchni
Sałatka z kurczakiem 201Lubię wszystkie sałatki. Tutaj pomysł na sałatkę z kurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce. Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi ) tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem
Magiczne Życie Marty
Cebularze 188mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor . Ja podaję z sosem czosnkowym . Idealne do zimnego piwka ! Polecam
Magiczne Życie Marty
Szybka sałatka na wynos 257czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki * 2 łyżki kukurydzy z puszki * 2 ogórki konserwowe * mały jogurt naturalny * 3 łyżki ketchupu * frytki Wszystkie te składniki zamykamy
Magiczne Życie Marty
Wrapy 179sobą na piknik czy też w podróż. Fajny pomysł też na wykorzystanie tego co zalega nam w lodówce,bo do wrapa możemy wrzucić co tylko chcemy. Składniki : * tortilla * pieczony filet z kurczaka w przyprawie gyros * pomidor * ogórek * cebula * miks sałat * sos : jogurt naturalny , 2 ząbki czosnku , sok z cytryny , suszony tymianek , sól , pieprz
Magiczne Życie Marty
Szaszłyki z kurczaka 172kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie Marty
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami 208smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania. Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Składniki sałatki pokroić wedle uznania. Można ozdobnie a można warstwowo ułożyć
Magiczne Życie Marty
Parówki w cieście francuskim 163tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
Magiczne Życie Marty