pieczenia - 22046 przepisów (strona:1139/1470)

Pałki z kurczaka na kapuście kiszonej 468

Obiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób p ałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie. A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 242

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek na soli pod musztardą francuską 239

Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka w sol. Karczek jest aromatyczny, kruchy, soczysty, z fajna, musztardowa skorupka. Robię go od kilku lat jak tylko go zobaczyłam na Galerii Potraw . Co do mojej skorupki to troszeczkę mi się za bardzo podrumieniła, cóż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowe ciasto z jagodami 233

Ostatnio ukazało się moja rodzina uwielbia ciasta drożdżowe a ja je tak rzadko piekę. Dlatego po cieście z rabarbarem, które pojawi się wkrótce kolej na skarby lasu. Niestety mimo ze las mam pod nosem, ale wejście do niego grozi samobójstwem jako żarełko dla komarów a ja samobójczynią nie jestem, dlatego musiałam jagody kupić na targu. Długo zastanawiałam się co upiec

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza na kamieniu wg Julii Child 246

długie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam, to ta pizza wyszła rewelacyjna, taka jak powinna być

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops w cieście francuskim 228

Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 254

pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z selerem, kukurydzą i ananasem 330

prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe 340

smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażona miruna z warzywami 225

Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schiacciata z rozmarynem i pomidorkami 203

płaskiego, toskańskiego chleba, bardzo podobnego do focaccii. Można go upiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki do hamburgerów albo hot-dogów 200

sosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny . Bułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Bułeczki dodaję także do akcji prowadzonej przez Zapach chleba . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z serka z truskawkowym kawiorem 230

domowej kuchni molekularnej. Okazało się to nie być takie trudne jak wyglądało i mimo trudności z opanowaniem robienia idealnych, jednakowej wielkości kuleczek jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Placuszki piekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", gdzie tym razem temat śniadania był dowolny, wszystko to co chcielibyśmy zjeść. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tosty pełnoziarniste z gruszką i gorgonzolą 178

blogu to propozycja bardzo prostej, szybkiej i zarazem smacznej przekąski.   Składniki : kromki chleba pełnoziarnistego gruszka ser gorgonzola Na każdej kromce chleba poukładać cienkie plasterki gruszki oraz sera gorgonzola. Piec około 5 minut w temperaturze 200ºC. Ser powinien się ładnie roztopić na tostach . Podawać ciepłe. Smacznego

Zabawa smakiem
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 577

każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać roladki, dodać przygotowany wcześniej groszek

Zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania