pieczenia - 22046 przepisów (strona:1149/1470)

ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 284

każdą odrobiną oliwy  i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie wciskam umyte borówki.  Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka" i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły. Serniczki opadną delikatnie

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 239

cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się

W kuchni Karmel-itki
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 242

Spasteryzowana "musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa  3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 265

surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 178

kładę kawałki ryby. Następnie na wierzch układam znów plasterki masła, posypuję kaparami. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wkładam naczynie, nie zamykając  go żadną pokrywą szklaną i piekę przez 30 minut. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("43492c103b6f48e81cb6648f4518714d

W kuchni Karmel-itki
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 211

wierzch kładę Nutellę (najlepiej ją nieco podgrzać, by była bardziej rzadka) i łyżką, okrężnymi ruchami mieszam ją z ciastem. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 40-45 minut do "suchego patyczka".  Po upieczeniu studzę w foremce, w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("41e892721a2884e00b2addeda013cfa3

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 211

Jest on jaśniejszy i bardzo długo pozostaje w stanie płynnym. Krystalizuje się na drobnoziarnisty  i jednorodny, po skrystalizowaniu jest prawie biały. Koniczyna czerwona powoduje, że miód ma lekko piekący posmak. Miód koniczynowy działa wykrztuśnie. Działa również jak większość miodów uspokajająco. Ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne.  Stosuje się go w zapaleniu oskrzeli, biegunkach, wyczerpaniu organizmu na tle nerwowym. Miód

W kuchni Karmel-itki
KATARZYNKI. 234

miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam).  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 209

samym końcu, bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 275

łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki  (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach. Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. 209

szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem.  Każdy kwadracik dokładnie smaruję rozbełtanym jajkiem. Piekę 20 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("fb1696e8eeeb97dfdd76ce7394876587

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 355

paski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią pieczarki. Układam kurczaka, posypuję papryką. Całość jeszcze raz posypuję obficie przyprawą ognistą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 257

mózgu. Węch i wzrok czyni to samo. Czy smakuje? Oto jest pytanie. Tym razem znów propozycja nieco randkowa, z wykorzystaniem sera camembert. W poprzednim poście kusiłam CAMEMBERTEM Z PIECA. Teraz zapraszam na bardziej znaną, klasyczną wersję tego sera na ciepło. CAMEMBERT PANIEROWANY. /przepis znany/  3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1370

drobno siekam.  Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 226

bloga kulinarnego W kuchni Karmel-itki          Zawsze z twórczą pasją krząta się po kuchni. Z równym entuzjazmem gotuje, piecze i smaży. I choć Adrianna Łabenda z Kościana ma niespełna 19 lat przygotowała już tyle potraw, że mogłaby zawstydzić niejedną doświadczoną panią domu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania