pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:181/377)

Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 241

bezapelacyjnie. To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze... płaty makaronu lasagne żółty ser (ok 150-200g) masło do wysmarowania formy Sos mięsno-pomidorowy: 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego bazylia sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 1,5-2 szklanki mleka(...)łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać

Di gotuje
Pasztet bez wątróbki 184

zostanie w wywarze. Wsadzenie mięsa do wrzątku powoduje szybkie zamknięcie porów mięsa i cały smak zostaje w środku. Gotujemy do miękkości. Bułkę moczymy w mleku. Ostudzone mięso mielimy wraz z warzywami. Ja mielę dwukrotnie. Bułkę tez przepuszczamy przez maszynkę, żeby wszystko miało jednakową konsystencję. Do masy dodajemy drobno posiekane, ugotowane wcześniej grzyby oraz bardzo drobno posiekaną część słoniny. Masę mieszamy(...)dodajemy do masy mięsnej, robimy to delikatnie, żeby nie tracić objętości piany. Pasztet wtedy będzie delikatny i puszysty. Na dnie foremki układamy cieniutkie paski słoniny i wykładamy masę. Pasztet pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Post Pasztet bez wątróbki pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 245

pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).  2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem(...)kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki.  4. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.  Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze

Kuchnia w czekoladzie
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 403

Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości(...)znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piccata z dorsza z kaparami 315

piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy(...)cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego klarowane masło do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (można wymienić na migdałową) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy składniki: pietruszkę siekamy, kapary odsączamy z zalewy. Do bulionu dolewamy wino i sok z cytryny. Rybę solimy

Poezja smaku
Grillowany kurczak 237

Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik! Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami. Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka(...)pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej. Usmażone

Plate of Joy
Pasztet drobiowy z pistacjami 184

śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dosypujemy(...)kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis

Malinowe Pocałunki
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 238

Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może

kgwjanczewo
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 157

kilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie!  Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup, 3 łyżki oleju, Sól,pieprz, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej bazylii. Sposób przygotowania: Każdą paprykę(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania

Chocolate Stop Tempting
Cukinia faszerowana po meksykańsku 359

ząbek - ser cheddar – 100 g - sól , pieprz , chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ). Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Doprawiamy solą , pieprzem(...)Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego ( podlewamy bulionem ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut. Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia. * Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby nie było zmielone na "papkę". Dodać wszystkie przyprawy i wodę. Dobrze wszystko wyrobić. Mięso odstawić(...)dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 203

suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć(...)opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.                                  Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Strudel makowy z kruszonką 178

Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka(...)suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier

Wanilia i Kardamon
Leczo z mięsem mielonym 193

Wspaniałe danie, ulubione, bo jednogarnkowe, z cukinią w roli głównej, szybkie do wykonania, atrakcyjne przez cały rok, można podawać jako danie na każdą porę dnia, doskonale

kgwjanczewo
Placuszki z wątróbki 194

A oto niecodzienny sposób przyrządzenia wątróbki, w placuszkach doskonale smakuje, a z serkiem i pomidorem, to efektowne danie na przekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać

kgwjanczewo