pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:180/377)

Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie paprykowo-bazyliowym 155

świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany  Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno posiekana pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki   Do miski z zamarynowanym mięskiem dodajemy(...)garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos   Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca   Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg pieczemy 30 minut Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut   Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 226

tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie, jakie lubicie? Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia oregano sól pieprz(...)osolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć

O kuchni z uczuciem
Cassolette z łososiem i ziemniakami 145

Cassolette to tradycyjne danie południowej Francji. Jest to rodzaj sycącej zapiekanki. Ciężkie, tłuste, sycące danie z fasoli i mięsa, podawanej głównie na chłodną porę roku. Cassolette piecze się zazwyczaj w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych. Moja wersja Cassolette jest znacznie lżejsza od oryginału. Nie jestem jakąś fanką łososia jednak w tym daniu smakuje mi wyjątkowo. Składniki: 4 surowe, pokrojone w talarki(...)duże ząbki czosnku, otarta skórka z limonki sok z połowy limonki świeżo mielony pieprz sól pęczek koperku ostra papryka w proszku- według upodobań Wykonanie: Przyrządzamy sos ze śmietany, rozgniecionych ząbków czosnku i posiekanego koperku. Dodajemy szczyptę ostrej papryki, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli . Mieszamy. Filety z łososia (be skóry

Kasia i jej kobiecy świat
Zapiekanka a’la bolognese 256

Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka 1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti 15 dag startego ostrego sera np. cheddar Zioła prowansalskie do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania(...)dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni  pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie

Wanilia i Kardamon
Kuleczki imprezowe 215

piwa.  Porcja ok 20 kulek Składniki:  kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki bułki tartej świeżo mielony pieprz do smaku sos 65 ml sosu sojowego 2 łyżki(...)sezam do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać, aż powstanie dobrze klejące się ciasto. Uformować kuleczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.  Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut Jeszcze ciepłe kuleczki oblać sosem i posypać sezamem. Smacznego

Niezły Młynek
Cudowny domowy pasztet 173

Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam(...)keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni za bardzo.     Artykuł Cudowny domowy pasztet pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym 105

bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju. Sos: Passate

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa meksykańska z pieczoną papryką i szczypiorem 167

groszku puszka krojonych pomidorów 500 g pieczarek papryka - po 2 sztuki żółtej i zielonej 2 cebule 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szklanka czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra lubczyk szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dusimy do połączenia się wszystkich składników(...)smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół. Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w temp. 200C. Gdy zobaczymy, że skórka papryki robi się lekko napompowana i zmienia kolor brązowy - lekko czarny to wykładamy. Wkładamy do papierowej torby

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka gołąbkowa 551

drobno i zrumienić na oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu

O kuchni z uczuciem
Szybki i prosty Sos pomidorowy 143

litra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Zmielić pomidory w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym ogniu. (u mnie w skali 1-9,  gotowałam(...)jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego

moj przepis na
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 187

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut(...)papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez

Codzienne Gotowanie
Tort makaronowy bolognese 155

mięsa mielonego wieprzowego 200 g makaronu penne 4 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera (użyłam sera Dziugas) 400 g pomidorów z puszki cukier sól, pieprz 1. Boczek pokroić w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek. Dodać mięso mielone, cebulę, czosnek, marchewkę(...)ugotować, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce i 3/4 sera wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z mięsem oraz jajkami. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę posmarować masłem. Przełożyć masę mięsną. Posypać resztą sera i piec przez 35 minut

Moja Galeria Smaku
Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 172

Święta, święta i po świętach. Czas leci nieubłaganie i trzeba sęe z tym pogodzić. Choć w lodówce została jeszcze sałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom(...)kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty

Gosia gotuje
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus 142

kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego kawałek pora 1/2 papryki czerwonej sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora(...)drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z dodatkiem musztardy i otrębów 143

mnie tym razem z dodatkiem musztardy i otrębów..pyszne były.. 1/2 kg mielonego mięsa  1 cebula 2 czubate łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 łyżeczka musztardy stołowej Develey ząbek czosnku sól,pieprz , majeranek, wegeta oliwa z oliwek  Cebulę drobno pokroić.Mięso dokładnie wyrobić z cebulą, otrębami, musztardą i przyprawami.Z wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe(...)kotlety.  Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 154

równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu(...)której jest już mielone mięso.  Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć na patelni z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Mięso zawijać w ciasto francuskie, odcinać

Pasja Smaku
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 229

pachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy(...)pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię umyć i również pokroić w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego ziemniaczany spód i piec około 20 minut. W misce rozbełtać jajka, dodać śmietanę, rozdrobnioną

Passions hobbies life
Smażony kalafior z ajvarem 159

kalafiorem sprawdza się sos ajvar. Ajvar, jest sosem wykonanym z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Wywodzi się z kuchni serbskiej. A ja co roku zajadam się nim w Chorwacji Jeśli już mówimy o tym sosie, to warto koniecznie, dla tych którzy nigdy go nie próbowali, podać go z mięsami z grila. Tak też jest on podawany w Chorwacji, w bułce(...)tartej 2 jajka olej do smażenia Sos ajvar: 4 duże papryki czerwone (bądź mix papryk) 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 1/6 szklanki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na średniej wielkości różyczki. Różyczki posolić, oprószyć mąka, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować w bułce

mecooks
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 183

jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody.  Przepis z książki  "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 500 g mielonej jagnięciny 1 duży bakłażan 3 - 4 ziemniaki 1 cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka(...)rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając

Stare Gary
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 281

Przez bardzo długi czas żeberka kojarzyły mi się z niesmacznym, tłustym kawałkiem mięsa. Zakochałam się w nich podczas pobytu w USA. Miałam okazje wziąć udziałem w największym amerykańskim Festiwalu Pieczenia Żeberek, który odbywał się w Reno (Nevada) . Serwują tam najlepsze żeberka w całych stanach. Festiwal ma formę konkursu, po degustacji każdy ma okazje oddać głos na swojego faworyta. Jest(...)papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś   2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy z mięsa zbędny tłuszcz. Wiadomo, że całego

Mania Gotowania
Udziec indyczy w sosie miodowo musztardowo paprykowym 130

Mięso indycze zawsze kupowałam z rozsądku, jako że zdrowe i wartościowe, najczęściej w postaci szyjki aby dołożyć ją do rosołu lub mielonego na farsz czy kotlety/pulpety. W zasadzie to go nie lubiłam, bo wydawało mi się za słodkie. I zupełnie znienacka zdałam sobie sprawę, że coś się zmieniło. Już nie kupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam(...)płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso

Kuchenne zapiski Edyty
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 173

Kolejne danie inspirowane kuchnią islandzką to czerwona kapusta z przyprawami . Tak przygotowana czerwona kapusta stanowi popularny dodatek do pieczonych i smażonych mięs, drobiu czy dziczyzny. Tradycyjny sobotni obiad z pieczonym mięsem nie może obejść się bez duszonej czerwonej kapusty. Tak przygotowana kapusta, dzięki dodatkowi takich przypraw jak cynamon, goździki i żurawina idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Gorąco(...)islandzku Składniki:  pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego (lub nieco więcej w miarę potrzeby) sól, pieprz cukier do smaku oliwa

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z ryżem warzywami i mięsem 157

chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu(...)dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 C i wstawić zapiekankę do piekarnika. naczynie musi być przykryte. Piec zapiekankę 40 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
KETO WRAPY – TORTILLE (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy) 382

elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec. Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami. Tortille można przechowywać w lodówce np w bawełnianej

Ola la LCHF
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepł 122

mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych  Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie(...)jednolitą masę. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i ponownie wyrabiamy. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsnej masy, wygładzamy. Następnie rozkładamy pokrojone w kółeczka kabanoski. Na kabanosach rozkładamy starty na średnich oczkach żółty ser.  Na ser wykładamy resztę mięsa. Na wierzchu rozkładamy plastry boczku. Pieczeń pieczemy w 190*C przez 60 minut. Ostawimy do wystudzenia, kroimy

VioletoweKucharzenie
Zapiekane roladki wieprzowe z serem żółtym i ogórkiem konserwowym 178

będą zadowoleni :) Składniki: schab wieprzowy 1 plaster ogórek konserwowy pół szt, ser żółty 1 plaster, musztarda delikatesowa pół łyżeczki, sol, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek 1 ząbek, olej do smażenia 5 łyżek, Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem, na cienki płat. Następnie obsypujemy z obu stron przyprawami i smarujemy musztarda. Nakładamy(...)nacieramy nim roladkę. Aby nasza roladka się nie rozpadła możemy ja związać nitka lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami.  Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka

kulinarne odsłony pati
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 237

Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)  ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej(...)ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy

cool and minty
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 156

całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu.Mieszamy. Mięso kroimy  na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby się zdarzyła też nie będzie tragedii. Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy, albo(...)zostawiamy po prostu trochę luzu przy końcu. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 minut. Sałata cykoria 1 duża  lub 2 małe szt - łyżka octu balsamicznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju  konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli - łyżka oleju

Pasje Jolki
Udziec wołowy z sosem pieczarkowym. 103

mięso: 500 g udźca wołowego bez kości kolendra rozdrobniona, papryka ostra mielona oliwa 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 szklanki wody Składniki na sos: 250 g pieczarek 1 łyżeczka oliwy czosnek granulowany, pieprz, szczypta soli 1 łyżeczka mąki gryczanej 1 szklanka (250 ml) mleka 1,5 % Mięso kroimy na kawałki, polewamy oliwą i z każdej strony posypujemy przyprawami - wkładamy(...)lodówki na około 2 godziny. Wykładamy do wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie

Moje-pitraszenie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami 145

mięsa mielonego z łopatki - 2 cukinie - 1 cebula - 2 łyżki masła - 2 pomidory - 1 łyżeczka miodu - 50 g sera żółtego - przyprawy: pieprz kolorowy Porcja na 2 osoby. Najpierw zaczynamy od farszu – na patelni roztapiamy masło a potem wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, potem dodajemy mięso mielone, dodajemy sól i pieprz i smażymy do momentu kiedy mięso będzie(...)garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i dusimy. Na koniec można lekko zmiksować używając blender. Gotowe pomidory łączymy z mięsem mielonym. Teraz czas na cukinie. Cukinie myjemy , przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy serem żółtym startym na tarce. przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę

Kuchenne Wariacje
Szynka drobiowa 132

papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo(...)użyłam siatki wędliniarskiej, którą dostałam od zaprzyjaźnionego rzeźnika. Tak przygotowaną szynkę wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy ją do woreczka do pieczenia, usuwamy z niego powietrze i szczelnie zamykamy. Szynkę wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy, pod przykryciem przez 40 minut, od chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia

mojewypiekiinietylko
Smaki Turcji: papryka faszerowana 261

średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie(...)wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku ok. 5 minut. Następnie pomidory dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym. Połączyć składniki i poddusić jeszcze chwilę

Gorący kąsek