łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry(...)teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowane mięso smażyć na niewielkiej ilości
kolorowotorcikowowanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do KuchniWytrawne muffiny, które można zabrać na wycieczkę, piknik i inne okazje "pod chmurką". Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220
Czerwień i błękitpomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster(...)kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek
My Chcemy Jeśćzatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Do tego(...)marynatą z każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane(...)pieprzu / pinch of black pepper wędzony boczek / smoked bacon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy
Projekty ze smakiemmięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną sałatą z winegretem lub gotowanymi na parze albo zapieczonymi warzywami. Na drugi dzień pieczeń świetnie nadaje się jako mięsny składnik gorących kanapek – zestawcie ją z grillowanym na oliwie pszennym(...)odrobiną rukoli, serkiem twarogowym doprawionym chrzanem i cienko skrojonymi korniszonami. ZIMNY SOS CHRZANOWY Sos chrzanowy powstaje przez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie do smaku solą (delikatnie) oraz świeżo mielonym pieprzem. Do wołowej pieczeni pasuje idealnie – sprawdzi się też do kanapek z pieczenią na drugi dzień. SKŁADNIKI 1kg wołowiny – u mnie rostbef, ale może być też polędwica
Karo in the Kitchenrumiano. Paprykę kroję w kostkę. Ogorki konserwowe również kroję w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Do miski przekładam kaszę,mięso, paprykę. Następnie dodajemy majonez , musztardę i ketchup. Doprawiam. Dodaję cebulkę prażoną i ser żółty. Mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Piekę ok 30 min w 180 stopni
Gotowanie PatkiSkładniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną(...)kapustą, bułką odciśniętą z wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia
W Mojej Kuchni Lubiętwardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy tak samo czyli liście kapusty,mięso i sos pomidorowy.Ostatnią warstwą musi być kapusta(...)także polewamy sosem.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i zapiekamy ok.1 godzinę.Na 15 min.przed końcem odkrywamy naczynie i pieczemy dalej. Po upieczeniu zapiekankę kroimy nakładamy na talerz i polewamy pozostałym sosem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów(...)upieczonej marchewki 3 cebule obrane i posiekane w piórka pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków owsianych 3 jajka po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli
Ugotowane pozamiataneminut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, 2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi raz mielimy dodając czosnek, jałowiec....przyprawiamy po swojemu łyżką pieprzu, łyżką gałki(...)pomarańczy i 100 ml brandy ... Potem dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek... Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin... Najlepszy będzie po dwóch dniach :) Polecam ! Smacznego ! p.s.... można zamrozić pasztet przed pieczeniem i potem upiec, można też gotowy pasztet zamrozić. Jeżeli macie jakieś pytania chętnie
chleba naszegoSKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor. ~~SKŁADNIKI~~ udka z kurczaka(...)skóry 1 kg. sól himalajska 3/4 łyżeczki przyprawa gyros 1 łyżka suszona natka pietruszki 1 łyżka pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki mąka kukurydziana 2 łyżki olej 3 łyżki masło 1 łyżka ~~METODA~~ Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą. Zakręcamy
Kuchnia PaulettesPolecamy :) Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem(...)wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut. Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła
R'n'G Kitchenpodobnej wielkości ,u mnie akurat czerwone ) szklanka ugotowanego ryżu 600 g mielonego mięsa 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej pęczek pietruszki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz tymianek papryka słodka mielona oliwa z oliwek szklanka bulionu Ryż gotujemy na półtwardo. Cebulę(...)wraz z czosnkiem siekamy w kostkę i podsmażamy,aż lekko się przyrumienią. Dodajemy mięso mielone i chwilkę razem smażymy. Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy , czerwoną fasolkę oraz kukurydzę i wszystko razem mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem , słodką papryką oraz tymiankiem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i również dodajemy go do przygotowanego farszu. Z papryk odkrawamy delikatnie
Aromatyczne Podróżemąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku(...)Smacznego :) Rady: Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa
Na Ciasteczkowych Papierachosuszamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Nadziewamy szpinakiem i plastrami mozzarelli. Spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Grillujemy z każdej strony, aż mięso będzie upieczone. (Ja przygotowałam kieszonki na patelni grillowej). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas pieczone ziemniaczki i mix sałat z oliwą :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeułożyć 5 ździebeł trawy żubrowej. Mięso polać olejem, a następnie posypać przyprawami i ułożyć na trawie. Na wierzchu położyć pozostałe kawałki trawy. Odstawić mięso na przynajmniej godzinę do lodówki, by się zamarynowała. Pamiętajcie, by przykryć je np. folią spożywczą. Piec mięso ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odwrócić kawałki mięsa
Weekendy w domu i ogrodziezeszklić, następnie dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i drobno pokrojone mięso. Wszystko podsmażać około 4 minut. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, następnie połowę sera żółtego, następnie podsmażone pieczarki z mięsem i cebulą. Jajka roztrzepać i dodać odrobinę soli i pieprzu.Zalać nimi zapiekankę, wierzch posypać serem żółtym. Piec w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut. Podawać
Sama słodycz i szczypta chiliNie lubię marnować jedzenia. Nawet chleba, więc gdy został mi cały bochenek "z przed dwóch dni" postanowiłam nafaszerować go mięskiem i zapiec. Taka kanapka to smaczne
Kuchnia w czekoladziedrobno kroimy. Mozzarelle ścieramy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego
Życie zamknięte w smakumięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 puszki pomidorów 1,2 szklanki wody 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii słodka papryka sól(...)osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory
O kuchni z uczuciemduże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki(...)cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami
Wanilia i KardamonSzlachetna ryba przyrządzona w niezwykle prosty sposób. Połączenie delikatnego i chudego mięsa szczupaka z masłem, czosnkiem i odrobiną octu daje jednak bardzo smaczny efekt końcowy. Idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Szczupak po prowansalsku 2014-12-30 14:01:32 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) cały szczupak o wadze(...)wypatroszony i bez łusek główka czosnku 2 łyżki masła 150ml wody kilka łyżek octu z białego wina płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego płaska łyżeczka tymianku (suszonego) Do podania pieczone ziemniaki w wersji z cytryną i rozmarynem (ale niekoniecznie z czosnkiem) wg naszego przepisu, które przygotowujemy równolegle z rybą białe wytrawne wino Instrukcje Szczupaka dokładnie
Kulinarna Pokusa