mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę(...)rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkiłyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru tłuszczu, o ile jest takowy. Umyć, można podzielić na trzy części i natrzeć solą. Przyprawy jeżeli są w ziarnkach zmielić w moździerzu. Wymieszać wszystkie razem i wetrzeć w mięso. Przykryć folią i do lodówki najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 130°C góra - dół. Mięso ułożyć(...)naczyniu żaroodpornym wysokim, gdyż będzie sporo sosu, i najlepiej z przykryciem. Piecz około 5 godzin, nie krócej. Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkikwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa ( u mnie jak pisałam wyżej kilka gatunków upieczonych i gotowanych mięs ) - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - papier do pieczenia - posypka do pasztecików np. roztarty majeranek, ziarna sezamu itp. ( opcjonalnie ) Wykonanie Ciasto: Mąkę przesypuję do większej miski(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka rozbełtanym białkiem i posypuję roztartym majerankiem ( nie jest to konieczne ). Paszteciki piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do zrumienienia. Farsz: Jeśli nie mamy upieczonych lub gotowanych mięs. Proponuję ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina
Kuchnia z widokiem na ogródkostka masła, zapach waniliowy lub cytrynowy, rodzynki. Przygotowanie: Ser biały zmielić w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do sera. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do sera, do tego dołożyć zapach i wymieszać. Na koniec dodajemy ubita pianę z białek. Piec 60 minut w 180°. Jeśli chodzi o ser to próbowałam robić ten sernik z sera(...)wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada. Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu mąka, budyń. można ten sernik udekorowac lukrem cytrynowym lub masą czekoladową
Państwo Wojtczuk gotująostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy(...)cebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryspecjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie - jak wchłonie wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekapustę kiszoną, cebulę z boczkiem i doprawić sola i dużą ilością świeżego pieprzu. Tak przygotowanym farszem napełnić nasza kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 2,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 10-15 minut, aby odpoczęła
magiczna kuchnia Kasimaczanki, czyli mięska w niezawiesistym sosie, którym można nasączyć pajdę chleba. Receptur na tego typu dania jest wiele, jedni pieką mięso w całości inni duszą w kawałkach. Ja podzieliłam je na duże fragmenty, zmacerowałam i dusiłam podlewając rosołem. Efekt rewelacyjny, mięso rozpadające się pod naciskiem widelca, sos intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że im dłużej razy(...)podgrzewamy - tym jest smaczniejsze. Więc śmiało można przygotować dużą porcję. Na około 1 kilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych
kawawszklanceŚwiąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :) SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE(...)Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Moje Kuchenne Rewelacjemasę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę(...)oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy drobno posiekane puszka gotowego maku Wykonanie: Z podanych składników zagnieść
Pychotkaaamięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 cebula maggi 1/2 główki kapusty średniej wielkości 2 łyżki cukru 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki świeżego tymianku 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy(...)tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenosób: 5-6 średnich ziemniaków 2 cukinie 2 pomidory 1/2 średniej czerwonej papryki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać(...)przebrać, umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić (czosnek można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić
Pełny talerzopłukać, umieścić w naczyniu i zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę. 3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany. Schab(...)gotowany Składniki : Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie. ok. 1,20 kg schabu do nacierania : 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 duże zęby czosnku do gotowania : 2 łyżki soli 1 łyżka cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalada przedsięwzięcie, więc kiedy już je robię to po prostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą(...)jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża główka kapusty
codojedzenia