pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy(...)pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby soki się wchłonęły. Klops możemy podać, jako danie obiadowe ( z sosem) lub do kanapek na śniadanie, czy kolację. Klops jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych, a także
mojewypiekiinietylkopieczone a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cały smak to danie zawdzięcza pysznemu czerwonemu pesto, które naprawdę warto zrobić samodzielnie bo jego smak będzie kilka razy lepszy niż w przypadku tych gotowych sklepowych propozycji. Polecam zatem mój przepis na czerwone pesto . Polecam Wam także: – kotlety rybne – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane(...)kilka mniejszych kawałków i rozbij tłuczkiem tak, jak na kotlety. Jeśli kotlety wjdą duże przekrój je na pół. Mięso dopraw sola i pieprzem a następnie na środku każdego kawałka połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka. W jednej misce rozbełtaj jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Naczynie
nietylkopasta.plDzisiaj zapraszam na szybki i apetyczny obiad, w którym główną rolę gra pesto rukolowo-paprykowe i kurki. Składniki: 100 g rukoli 1 pieczona lub
Czerwień i błękitniej szczyptę cukru trzcinowego, chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni
Cytryna&Co.sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i por na oleju. 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 3. Do mięsa dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli(...)wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, bazylii, szczypty soli i pieprzu. 11. Naleśniki polewamy pomidorami i posypujemy porwaną mozzarellą. 12. Naleśniki pieczemy w 180 stopniach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie(...)mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, polać marynatą, położyć na wierzchu plasterki masła, piec w zamkniętym naczyniu , a najlepiej w rękawie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1,5 godz.(sprawdzić czy mięso jest gotowe termometem lub nakłuć jeśli wypływający płyn będzie biały mięso jest gotowe
Kuchnia Beatyziemniaków * 400 g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego * 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki * 3 jajka * 150 ml bulionu mięsnego z kostki * 150 g sera żółtego * 2 ząbki czosnku * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1 cebula * słodka mielona papryka * 1-2 liście laurowe * sól(...)solą oraz pieprzem. Następnie równomiernie wyłożyć warstwę mięsa z pomidorami. Wierzch posypać ok. 1/3 startego sera żółtego. Na warstwie sera żółtego ułożyć plasterki ugotowanych jajek i pozostałe ziemniaki.Całość posypać solą oraz pieprzem , po czym zalać bulionem i piec przez 30 min. w temp. 180 C.!0 minut przed końcem pieczenia posypać danie reszta sera żółtego. Przed podaniem zapiekankę
Różne smaki w kuchniząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę(...)pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz starty ser mieszamy razem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Majonez, ketchup, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę dokładnie łączymy, polewamy ryż. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenNajlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon. Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku(...)przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi. Składniki: 1,2 kg ładnego chudego boczku bez żeberek 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 2 łyżki mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe
Kuchcik gotujewieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól(...)patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić
Eat me! Fit me!Wymieszać ze wszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą(...)mąkę, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych
Kuchnia PaulettesWszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce, dolewamy 100 ml zimnej wody i całość wyrabiamy około 4 minuty. Mięso wkładamy do foremki. Ja piekę zazwyczaj w jednorazowych foremkach aluminiowych lub papierowych. Są bardzo wygodne i nie trzeba ich niczym smarować. Do tej pieczeni użyłam papierowej foremki od PapilArt . Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut(...)temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: dolna +grzałka z termoobiegiem. Pieczeń, po wyjęciu z piekarnika studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Smacznego
Smak mojego domuodrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu kiedy nasza bułka która namiękła w mleku , odsączamy i dodajemy do mięsa , na koniec doprawiamy solą . Kiedy mamy już wszystkie składniki dodane to wszystko ręką mieszamy tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie(...)bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania
Mój SmakTakie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny Składniki ziemniaczki 750g oliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe ) Przygotowanie(...)wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella
R'n'G Kitchengęsiego smalcu. *Gdy juz kaczka jest miękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru ,majeranek Mieszamy(...)masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy blache gęsim smalcem i formujemy nasze mięso. Zmiejszamy temperaturę w piekarniku na 200 °C Gdy mamy pasztet na foremkach podlewamy równomiernie naszym wywarem Dzięki temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie soczysty Pieczemy około 45 min Smacznego
Viola cooks with passionszybki do przygotowania. Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki. Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet. Nie zawiedziecie się :) Składniki na 1 keksówkę: 200 g suchej(...)pietruszka (korzeń) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jajko pieprz pikantny suszony koperek gałka muszkatołowa kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem pasztetu- ugotować kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Kaszę przełożyć do miski i ostudzić. Marchew i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ugotowaćnadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno
Trzeci talerzSmakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 10 dag wiórków(...)kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat
Smakowite Daniapełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy
Kuchnia PROzdrowotna