kiełbasa. Wszyscy dobrze ją znamy jako parzoną kiełbasę podawaną z sosem lub chrzanem. Czasami też ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie nóż, płaski talerz(...)porcji): 4 średnie białe kiełbasy, 2 jajka, 1 czerstwą bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij
blog.moje-pasje.infosztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków(...)łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać
coolinarnySkładniki: ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki(...)całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło (żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy z kluskami i surówką. Smacznego
Moje-pitraszeniewody odrobina oleju Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość ściśle zwinąć(...)naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg. Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił. Jeśli zaraz po uoeczeniu podajemy na ciepło odstawić na ok 20 minut przed pokrojeniem
Monia miesza i gotujepółplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku(...)zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem
królestwo garówPolskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i
My Chcemy Jeśćstartego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła(...)łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu
Radość kipiąca uśmiechem.kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią. Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie
Moniki Smakołykiposiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut
Przepisy i porady kulinarnewymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron po ok. 15 sekund a następnie drugi raz z każdej strony ale tylko przez chwilę, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni(...)czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczkoplasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem(...)płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone. Ser na burgerze powinien lekko, bardzo
Marder&Marder Manufacturesolanki podgrzać, a następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę. Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać
Gaździnka warzyniewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut. Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym(...)każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree. Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny. Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu. Źrodło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnicebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu. Studzimy. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy(...)przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą i podsmażamy do zeszklenia. Przekładamy na mięso, przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy. Pięknie upiekło się. Możemy jeść obiadek z dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie
W poszukiwaniu inspiracji