pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie(...)kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku
Moja Książka Kucharskamięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego(...)proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej
codojedzeniapieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz(...)Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem kiełbasy wkładamy do ciepłej wody. Dodajemy do mięsa przyprawy i wyrabiamy 20 minut (ja odstawiłam wyrobioną masę na noc do lodówki), dolewamy wodę i wyrabiamy dalej około 10 minut. Przygotowane jelita zakładamy na lejek, a masę mięsną wkładamy
Na moim talerzugotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować(...)generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie
Plate of Joynaczynia z roladą, rozcięciem do góry. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczeń można też upiec w rękawie foliowym – przy rozcinaniu rękawa zachowajcie cały powstały sos i upieczony czosnek. Roladę o tej wadze pieczemy w 170⁰C przez około 2-2,5 godziny – temperatura upieczonego mięsa powinna w środku rolady wynosić 70-75⁰C. Roladę wyjmujemy na półmisek(...)delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym sosie emulgujemy dwie łyżki zimnego masła. Roladę na półmisku podlewamy odrobiną sosu
Karo in the Kitchennimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny, aby mięso "się przygryzło" i dobrze przeszło przyprawami. Do wykonanego wcześniej otworu wkładamy owoce - muszą myć ciasno włożone - najlepiej z obu stron mięsa. Za pomocą nitki wiążemy mięso, aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia - można jeszcze
Lena Gotujesztuka) cebuli 30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka 10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sól Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy). 2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity(...)mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność: Porcja
Malowane smakiemPieczone młode ziemniaczki z dodatkiem przypraw - delikatne i bardzo smaczne. Jako dodatek do mięs. Można zrobić je też na grilu - świetnie smakują z szaszłykami. Podawać z sosem tatarskim Winiary. Składniki: 4 duże młode ziemniaki, sól, pieprz kolorowy, tymianek łyżeczka oleju, 2 łyżeczki masła Sos Taratarski WINIARY Przygtowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy na około 3-4 mm plastry nie przecinając(...)żeby ostrze zatrzymało się na łyżce. Ziemniaki ponownie myjemy i oszuszamy. Za pomocą pędzelka smaryjemy niewielką ilością oleju. Posypujemy obficie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą tymianku. Zawijamy w folię aluminiową - każdego osobno. Pieczemy przez 30minut w temp. 200 stopni. Następnie wyjmujemy - otwiermy folię i wkładmy po pół łyczeki masła. Pieczemy dalej przez 30minut. Tak samo możemy przygotować ziemniaki
Lena GotujeJesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do KuchniDanie, które dzisiaj Wam proponuję można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze
Ala piecze i gotujesmakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy, 100 gram rodzynek, 30 gram masła, 3 łyżek miodu, 4 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek(...)każdą ćwiartkę na około pięciocentymetrowe słupki. Następnie na patelni rozpuściłem 30 gram masła, do którego dodałem 2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczkę mielonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Całość podgrzewałem do momentu, kiedy miód zaczął się pienić. W tym momencie dodałem na patelnie pokrojone marchewki, które dokładnie
Wyprawy kulinarneŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie
Malinowe Pocałunkiwszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;) a nawet makaronu. Składniki: 2 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około
Życie zaczyna się w kuchnipowie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam Składniki : Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt ) sól pieprz mielony ziołowy papryka czerwona słodka(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami
Różowa kuchnia