pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:125/377)

Indiański kurczak , czyli pieczony w ketchupie 175

łyżki, słodkiej ,mielonej papryki sól do smaku 3 łyżki oleju Ketchup przelewamy do miseczki , dodajemy paprykę, olej i mieszamy do uzyskania, jednolitej masy . Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich , dóbr nadprogramowych , typu : błony , piórka ,pały..itp Osuszamy, ręcznikiem papierowym , rozcinamy od strony pleców – rozkładamy i solimy , a następnie, poprzez włożenie dłoni ,między skórę , a mięso , oddzielamy ją ostrożnie(...)Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C , ( góra i dół ) z termoobiegiem , pilnując , żeby skóra się nie przypalała , gdyż cukier , który zawiera ketchup powoduje ,że łatwo się ona brązowi , dlatego , jak nabierze, żądanej barwy , warto przysłonić wierzch folią aluminiową , położoną luźno . Kurczak, ma różny czas pieczenia , w zależności od wagi , zazwyczaj około

Ogrodnik w podróży
No to klops 138

pieprz 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę(...)pasztetu wykładamy papierem. Jaja ugotowane na twardo obieramy. Na spód i brzegi formy wykładamy część mięsa, następnie układamy obrane jaja i pozostałą część mięsa. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni - pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aby przypiekł się wierzch klopsa. Studzimy. Mi tym razem zabrakło zieleniny, ale klops był równie

peggiwkuchni
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 205

pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie(...)kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku

Moja Książka Kucharska
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 197

mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego(...)proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej

codojedzenia
Kiełbaska 194

pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny.  Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz(...)Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody.  Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem kiełbasy wkładamy do ciepłej wody. Dodajemy do mięsa przyprawy i wyrabiamy 20 minut (ja odstawiłam wyrobioną masę na noc do lodówki), dolewamy wodę i wyrabiamy dalej około 10 minut. Przygotowane jelita zakładamy na lejek, a masę mięsną wkładamy

Na moim talerzu
Akademia CookUp - Wieprzowina 250

gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować(...)generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir-fry w domu - szybkie

Plate of Joy
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 298

naczynia z roladą, rozcięciem do góry. Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczeń można też upiec w rękawie foliowym – przy rozcinaniu rękawa zachowajcie cały powstały sos i upieczony czosnek. Roladę o tej wadze pieczemy w 170⁰C przez około 2-2,5 godziny – temperatura upieczonego mięsa powinna w środku rolady wynosić 70-75⁰C. Roladę wyjmujemy na półmisek(...)delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem i jeszcze odrobiną przyprawy do piernika. Sos zagotowujemy, mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia. W gorącym sosie emulgujemy dwie łyżki zimnego masła. Roladę na półmisku podlewamy odrobiną sosu

Karo in the Kitchen
Pieczony schab ze śliwkami 191

nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy do większej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny, aby mięso "się przygryzło" i dobrze przeszło przyprawami. Do wykonanego wcześniej otworu wkładamy owoce - muszą myć ciasno włożone - najlepiej z obu stron mięsa. Za pomocą nitki wiążemy mięso, aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia - można jeszcze

Lena Gotuje
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 224

sztuka) cebuli 30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka 10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sól Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy). 2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity(...)mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność: Porcja

Malowane smakiem
Pieczone ziemniaczki 363

Pieczone młode ziemniaczki z dodatkiem przypraw - delikatne i bardzo smaczne. Jako dodatek do mięs. Można zrobić je też na grilu - świetnie smakują z szaszłykami. Podawać z sosem tatarskim Winiary. Składniki: 4 duże młode ziemniaki, sól, pieprz kolorowy, tymianek łyżeczka oleju, 2 łyżeczki masła Sos Taratarski WINIARY Przygtowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy na około 3-4 mm  plastry nie przecinając(...)żeby ostrze zatrzymało się na łyżce. Ziemniaki ponownie myjemy i oszuszamy. Za pomocą pędzelka smaryjemy niewielką ilością oleju. Posypujemy obficie solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą tymianku. Zawijamy w folię aluminiową - każdego osobno. Pieczemy przez 30minut w temp. 200 stopni. Następnie wyjmujemy - otwiermy folię i wkładmy po pół łyczeki masła. Pieczemy dalej przez 30minut. Tak samo możemy przygotować ziemniaki

Lena Gotuje
Jesienny pieczony udziec z indyka 153

Jesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry

Pociąg Do Kuchni
Ryż z warzywami i klopsikami 226

Danie, które dzisiaj Wam proponuję można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze

Ala piecze i gotuje
Libański kuskus z marchewką i ciecierzycą 251

smakuje wyśmienicie i myślę, że przypadnie do gustu nawet wielbicielom mięsa.  Do przygotowania dania użyłem: 1 kg marchwi, 200 gram kaszy kuskus, 1 puszki ciecierzycy, 100 gram rodzynek, 30 gram masła, 3 łyżek miodu, 4 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 2 łyżeczek mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek(...)każdą ćwiartkę na około pięciocentymetrowe słupki. Następnie na patelni rozpuściłem 30 gram masła, do którego dodałem 2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczkę mielonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Całość podgrzewałem do momentu, kiedy miód zaczął się pienić. W tym momencie dodałem na patelnie pokrojone marchewki, które dokładnie

Wyprawy kulinarne
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 233

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.  Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie

Malinowe Pocałunki