pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:170/315)

śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 120

sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą(...)żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia

noteskulinarnyfiga
Waniliowy sernik bez maki 292

Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest(...)łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około

Słodkie Przyjemności
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 366

SKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka – 70 g * białka – 80 g * cukier – 80 g * mąka pszenna – 40 g * kakao – 15 g * podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g * masło ( roztopione ) – 35 g FRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI: * czarna porzeczka – 250 g * cukier – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)miód – 1 łyżka *czekolada mleczna – 150 g * masło – 15 g GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz

Ostra na Słodko
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 216

bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk  - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć(...)czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto - kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni. jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa

Basia w kuchni
Ostre, wytrawne ptysie. 192

dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis, papryka chili, papryka słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna(...)Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp 180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę i wykładamy

Malinowe Pocałunki
Tarta z winogronem i kozim serem 245

octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy wino i cukier oraz doprawiamy solą(...)mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego

Kolizje Smaków
CIASTKA ZE SKWARKAMI 285

skwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić ją zwykłymi foremkami do ciastek). Polecam ten przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy(...)Facebooku  (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).  Składniki: pół kg mąki (na wszelki wypadek przygotuj odrobinę więcej) 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej albo cukier waniliowy szklanka cukru pudru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany bądź 1/3 kostki masła otarta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie

Przepisy Aleksandry
Sernik z borówkami 197

piekarnik, spisał się wspaniale. Sami oceńcie :-)    Sernik z borówkami składniki spód: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko 80 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki śmietany 130 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 500 g borówek 2 opakowania cukru waniliowego(...)przesianej mąki dodajemy sól i miękkie masło. Opuszkami palców łączymy je ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je by ostatecznie uzyskać jednolite ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut

Przysmaki Karolki
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 646

Idealnie pasują do czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek(...)kiszoną kapustę oraz pieprz i majeranek. Wszystko smażyć ok 20 minut cały czas mieszając aby kapusta się nie przypaliła. Farsz przestudzić. Ciasto francuskie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym

Monia miesza i gotuje
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 472

piekarnika w amerykańskim stylu (w sezonie można przygotować danie także na grillu) to bardzo proste danie z kilku składników, które może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku 1 marchewka 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego duża szczypta soli

Poezja smaku
Sałatka z makaronu ryżowego 239

Bardzo prosta, nieskomplikowana, a na dodatek smaczna sałatka, może się wpisać do ulubionych, naszych sałatek na przyjęcia i na co dzień, spróbujcie, zdegustujcie! Składniki: 1 paczka

kgwjanczewo
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 235

najprostszej, jadanej na śniadanie, pokruszony flatbread podaje się z ciecierzycą, jogurtem typu greckiego oraz oliwą. Popularny jest również wariant z jagnięciną. Ja oczywiście pokusiłam się na wersję wegetariańską, z pieczonym bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą. Nie miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych(...)pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone na duże kawałki 250 g ugotowanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki w skórkach 266

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż(...)mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 224

garnku. Następnie podgrzewamy przez ok 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok 30 min i następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie(...)wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta – zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki z soczewicą 186

Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki ryżowej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie 200 g

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania