pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:162/315)

Wołowina Hoisin 138

pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany zgodnie z instrukcją posiekaną kolendrę na sos ¼ szklanki sosu sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 zmiażdżony ząbek czosnku ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy

ladykitchen
Mielone jak kłębki włóczki 148

mięsa mielonego, czosnek granulowany,  przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta francuskiego, jajko do posmarowania. Sposób przygotowania: Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce (średnia wielkość oczek). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni -  podsmażyć na nim marchew, cebulę. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przełożyć mięso mielone, wystudzoną marchew(...)niego kule, ułożyć na talerzu. Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki. Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”. Blaszkę z „kłębkami” wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 35 – 40 minut. Podawać gorące

Nie tylko w kuchni
Twarożkowe semifreddo ze śliwką sechlońską 167

pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego.  Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim.  Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego ( u mnie dwójniak) mielony

AZgotuj!
Kąski z kurczaka pod brokułami 384

Propzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1

kgwjanczewo
Paprykowe udka z kurczaka 181

powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę

Kuchcik gotuje
Młoda kapusta 226

Któż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia

kgwjanczewo
Bezglutenowe wegańskie "brownie" 263

mielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu kakao (będzie z 8 łyżeczek;) - można zastąpić karobem mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia

pyszne zdrowości
Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 144

mielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem   Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem (np.masłem lub spryskać specjalnym tłuszczem do pieczenia

Moja Delicja
Dzień Dużego Dziecka 179

mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając

les mirabelles
SERNIK ZEBRA 624

mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Ryżowo - migdałowy bochen oczyszczający z melasą 197

oczyszczanie organizmu zawsze jest dobry czas, a wiosna to wręcz idealna pora roku aby do codziennej diety dodać zdrowe pieczywo. Chleb na mące ryżowej i mielonych migdałach z dużą ilością ziaren i melasą. Podarujcie sobie zdrowy prezent!. Wszystkie składniki do tego chleba możecie kupić na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na jeden bochenek w foremce keksowej: 20 dag mąki ryżowej(...)Migdały mielimy dwukrotnie w maszynce, aby wyszła z nich gruba mąka. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. Wodę łączymy z melasą i olejem, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy ja na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki na odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez

Apetyczna babeczka
Szybka tarta z figami 255

mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi  do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Klops z jajkami 213

mielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia 3 plastry tłustego boczku Przygotowanie : Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć ) Cebulę pokroić i przesmażyć, dodać do masy i wyrobić dokładnie całość Foremkę nasmarować tłuszczem i przełożyć wyrobioną masę, w środek włożyć ugotowane jajka, docisnąć tak by nie wystawały Piec

Proste Potrawy
Cannelloni z mięsem mielonym 285

Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa mielonego wołowego ok 150 gr pieczarek 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy(...)Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby. Polewamy sosem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku. *WAŻNE: Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania w wodzie przed dodaniem farszu, niektóre wymagają temperatury  200 C- a wszystko jest uzależnione od producenta makaronu

Smaki Edyty
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 220

mielonych migdałów 50 g cukru pudru + do posypania ciasta 3 jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownice nasmarowana masłem. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy

Przysmaki Karolki