pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:169/315)

Papryka faszerowana mięsem na pikantnie 218

mielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę.  Dodajemy mięso mielone(...)razem kilka minut. Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.   Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Piegusek białkowy 172

przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa(...)łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masa makowa 193

W okresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce

Ala piecze i gotuje
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 155

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do

kgwjanczewo
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 175

Wspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z

kgwjanczewo
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 222

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam

Ala piecze i gotuje
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 188

piekę ciasteczka i już nie mogę się doczekać Wigilii ;)      Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane(...)mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny) szczypta soli NADZIENIE: 600 g mielonego maku (można kupić w supermarkecie lub zmielić suchy mak w młynku żarnowym, lub młynku do kawy) 1 szklanka mleka   100 g masła 200 g cukru 5 łyżek

Rozpustne gotowanie
Leniwa wieprzowina 167

marchewki średniej wielkości 2 cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester lub maggi sól do smaku 0,5 szklanki wody kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji Mięso płukamy , jeśli mamy(...)marchewkę i przyprawy , które koniecznie rozcieramy razem w moździerzu , zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, sosem worcester , szczelnie przykrywamy . W stawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 150 C przez 2,5 godziny . W trakcie pieczenia możemy raz zamieszać , ale nie musimy . Po tym czasie mięsko jest gotowe , aromatyczne , kruche i pełne smaku . Posypujemy majerankiem i podajemy Smacznego

Ogrodnik w podróży
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6051

opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym(...)czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną wędlinkę na kanapki   Post Niedźwiedzi ,schab kanapkowy pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Panforte czekoladowe. 162

owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady      Orzechy(...)Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy i wkładamy do tortownicy.      Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut

Rozpustne gotowanie
Powidła śliwkowe z piekarnika 191

przepisie.  Bardzo polecam leniwcom kuchennym.  składniki 1,5 kg śliwek węgierek 100 g ksylitolu lub cukru (  przepis Niki przewiduje 150g ) 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( u Niki szczypta goździków) 2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego przygotowanie Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek  - przecinając śliwki wzdłuż na pół. Tak naszykowane śliwki przełożyć do miski(...)polać octem. Wymieszać i odstawić na godzinę aż puszczą sok. Po tym czasie sok odlać, można śliwki osączyć na sicie, a owoce przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Piekłam w ceramicznym naczyniu z pokrywką.  Piekarnik nagrzać do 180 - 200 st C. Wstawić przykryte naczynie i piec przez 3,5 godziny bez odkrywania i mieszania.  w tym czasie

Stare Gary
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 265

Składniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz(...)przelać zimną wodą i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać

W kuchni u Moniki
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 197

łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj, aż pojawi się kula ciasta. Lub zagnieć jeśli wolisz. Ciasto(...)Piec ok 15 minut.  Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej masą podpieczony spód. Na wierzch masy ułóż Marwitki posmarowane z wierzchu oliwą, aby nie wysuszyły się podczas pieczenia

AZgotuj!
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 241

zrumieni, a włożony w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce. Minimum 3 godziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny(...)zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty sernik, zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle

Karo in the Kitchen
Otrębowe batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami Goji 239

kupnych batoników. SKŁADNIKI: 100g daktyli bez pestek 1/2 szklanki jagód Goji 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec 1/4 szklanki sezamu 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka miodu prawdziwego 50g czekolady mlecznej Daktyle i jagody goji przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. U mnie stały całą noc. Kiedy owoce(...)zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam, len i miód. Na końcu wmieszać jagody goji. Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania