pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:175/315)

Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 168

nadzienie: 20 g suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy(...)Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i również odkładamy na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby

My Culinary Art
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 202

przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy(...)orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno

Lili w kuchni
Pasztet wykwintny z morelą. 220

masło, smażymy na nim oczyszczone wątróbki (w środku mają pozostać niedopieczone). Pokrojone morele zalewamy koniakiem i odkładamy, aż mięso ostygnie.      Letnie mięso wraz z wątróbkami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (na średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową(...)słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z borówkami 254

Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto: 300 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy

W kuchni Katie
Udka kurczaka słodko - kwaśne 179

Mięso kurczaka lubi większość. W sosie słodko-kwaśnym smakuje wybornie. Składniki 1 kg udek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Udka umyłem(...)osuszyłem a następnie ułożyłem na natłuszczonej blaszce. Przygotowałem sos : w miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebulę i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową sosu posmarowałem udka. Piekłem ok. 15 minut.   Odwróciłem mięso, posmarowałem kurczaka z drugiej strony i zapiekałem kolejne 15 minut. Przygotowałem kolejny sos : wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem udka i piekłem jeszcze 30 minut

R'n'G Kitchen
Grillowany łosoś z sosem jogurtowo-cytrynowym i słodką sałatką 202

znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta kolorowego pieprzu 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry sos jogurtowo cytrynowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta kolorowego pieprzu mały ząbek czosnku przeciśnięty(...)dużych truskawek duży plaster arbuza pół pęczka cienkiego szczypiorku   opcjonalnie glassa balsamiczna malinowa Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę. Gotowe owoce mieszamy z mozzarellą

Mienta blog
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 362

małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)WYKONANIA Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy

DefinicjaSmaku
Co zrobić z mięsa z rosołu? 390

Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie(...)wyczuć odpowiednią konsystencję mięsnej masy. Żeby nie była sucha, ale też żeby nie pływała w wodzie. Wyrabiamy masę aż wszystko się ładnie połączy. Napełniamy masą foremki (wyłożone papierem do pieczenia). U nas wyszły 3 keksówki. Pieczemy na grzałkach góra-dół przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut przestawiamy tylko na dolną grzałkę. Żeby góra się

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti pełnoziarniste z pieczonym bakłażanem i pomidorami 209

Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal.  Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka czosnku 1 cebula 1 łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej(...)posypania Wszystkie składniki znajdziecie tutaj   Przygotowanie:  Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż umyte pomidory, przeciętego wzdłuż bakłażana i czosnek przecięty w pół, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 30-40 minut, aż warzywa będą mięciutkie. Warzywa obierz ze skórki, a czosnek wyciśnij. Na patelni usmaż mięso dodaj posiekaną drobno cebulę

Niezły Młynek
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 167

Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień  Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1,5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki masła orzechowego0,5 łyżeczki proszku(...)żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt

CoolinarniePL
Klopsy w skórkach 174

słodką papryką. Wyjmujemy też marchew, cebulę i czosnek. Zostawiamy pół marchewki, którą kroimy w słupki. Będą nam potrzebne do wypełnienia klopsów. Bułki moczymy a następnie odciskamy wodę. Łopatkę mielimy dwukrotnie. Mięso z kurczaka, marchew, cebulę, czosnek i bułkę również przepuszczamy przez maszynkę.    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Wyrabiamy nasz farsz.    Rozkładamy skórkę(...)marchewkę. Uzupełniamy farszem.    Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki. Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.     Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia. Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki. Kroimy

Maminek kulinarny
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 194

Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić(...)ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zredukować płyn lub dodać wody. 3. Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię

SzczyptaSmaQ
Drożdżowelove z mięsem mielonym i ziołami 167

szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Nadzienie : * pół kg mięsa mielonego * łyżka oliwy z oliwek * sos pomidorowy * dużo ulubionych ziół świeżych bądź suszonych * ser żółty Przygotowanie  : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia(...)oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym

Magiczne Życie Marty
Śliwki w kruszonce 181

pochłania bardzo:) Zgodnie z obietnicą testowaliśmy dla Was tym razem coś z magazynu "Moje Gotowanie". Placek rewelacja...polecamy naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam(...)lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy śliwki i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 35=40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.     /źródło " Moje Gotowanie" wrzesien

Anioły w kuchni
Klops z papryką 203

Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną(...)oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni

Aga w kuchni
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 189

pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek  mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól(...)składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi :  wyszły mi 4 duże roladki. Lepiej gdybym przekroiła ciasto na 5 kawałków. Byłyby zgrabniejsze

Proste Potrawy
Roladki naleśnikowe 231

pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne,  dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Szpinak musimy rozmrozić. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przetarty czosnek oraz ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie(...)smażymy. Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy serem żółtym i mocno zwijamy. Robimy tak ze wszystkimi naleśnikami... Pieczemy około 30 min. w tem. 160- 180 st. pod koniec posypujemy żółtym serem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do blendera dodajemy bazylię i czosnek i miksujemy

NaKońcuJęzyka
Kurczak z warzywami à la ratatouille 246

Chociaż wiosna nareszcie przyszła, to nie rozpieszcza nas niestety pogodą. Jak na złość szare chmury oraz deszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie(...)jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille lub po prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych

Ratunku obiad
Sałatka z sałatą rzymską 179

Efektowna surówka, zaletą jej są walory smakowe, a co najważniejsze jest wartościowa w składniki odżywcze, tego efektu dopełniają użyte ziarna lnu, niepozorne, a tak polecane ostatnio

kgwjanczewo
Orzeźwiająca sałatka ogórkowa 199

Pełnia sezonu ogórkowego trwa, a także i paprykowego, więc składniki mamy pod ręką, spójrzcie jak pięknie ta sałatka wygląda z kwiatem nasturcji, która nadaje jej zdecydowanego

kgwjanczewo
Królowa sałat 225

Doskonały dodatek do dania głównego, któż nie lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i

kgwjanczewo
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 226

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo
Krokiety z mięsem 895

Jeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 369

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na co dzień nie piekę ciasteczek. Jeśli już mam ochotę na tego typu słodkości, przyznam z niechęcią, że idę do pobliskiego sklepu i kupuję małą paczuszkę. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Wszystko zmienia(...)ciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem

Przysmaki Karolki
Polvorones de chocolate 199

rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną. W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa oryginalna wywodzi się od hiszpańskiego słowa polvo - pył). I niewiele(...)polworonów ): 300 g mąki tortowej 300 g smalcu 300 g cukru 100 g mielonych migdałów 75 g siekanych migdałów 1 jajko szczypta soli 40 g kako płaska łyżeczka mielonego cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie polworonów: Mąkę, migdały mielone i siekane umieść w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut w temperaturze

Grahamka, weka i kajzerka
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 207

Dzień dobry, Nie planowałam tego dania, ale trafiłam na targu na wyjątkowe, małe bakłażany, które idealnie nadają się do pieczenia. W młodej oberżynie nie czuć jeszcze goryczy, nie trzeba jej solić, pestki praktycznie jeszcze się w niej nie wykształciły. Piecze się szybko i ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty(...)Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny o kształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami .  Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa