pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:173/315)

Sałatka brytyjska 253

małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka) sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serdelki, pomidorki, pieczarki i bekon. Pomidorki i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut

My Culinary Art
Tarta makowa z bakaliami 184

bakaliami – na pewno każdemu posmakuje Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja(...)zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie mak z rozpuszczonym masłem

Kuchenne Wariacje
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 319

dopiero po ubiciu białek z cukrem. Dzięki temu zabiegowi beza będzie krucha na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku.     6. Dodatki. Do bezy można dodać wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały, kakao. Ważne by dodać je na samym końcu i wmieszać je do masy delikatnie przy pomocy łyżki.  Gotowe ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy(...)Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości bezy. Jeśli pieczecie małe beziki – upieką się zdecydowanie szybciej i już po 1,5 godzinie w piekarniku mogą być gotowe. Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden raz wymaga

maniapieczenia
Trzyskładnikowy dietetyczny sernik 225

wypiek. Nie mam czasu, nie mam siły i nie mam chęci, miejmy nadzieję, że to się zmieni. No to startujemy ;) Składniki (średnica około 25 cm): 4 jajka 400g sera mielonego do serników Dr. Oetker Twaróg aksamitny (82 kcal/100g) około 0,5 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm  (ilość zależy od naszego progu słodkości, najlepiej spróbować surowego ciasta ;)) jako(...)Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy ser, chwilę miksujemy tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej formy/ lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia z kolei tortownice wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec go w kąpieli wodnej/ wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. około 160 stopnia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wafle z masą orzechowo - kakaową 381

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :) A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka(...)margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle. 3. Wafel zawijamy w papier, obciążamy deską

Kuchnia domowa Ani
British Apple Pie 135

przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki:150 g masła350 g mąki80 g cukru4 łyżki wody7 jabłek4-5 łyżek cukru1,5 łyżeczki mielonego cynamonu0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka mąkiłyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wodySposób przygotowania:Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę(...)ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę

Słodkie Przyjemności
kasza manna ^^ 182

Dawno nie jadłam kaszy manny, a dzisiaj jakoś mnie tak naszło. Miała bardzo wyjątkowy smak, a to dlatego, że zmieliłam siemię w młynku w którym wcześniej mama mieliła kminek. Dopiero gdy spróbowałam gotowej kaszy, zorientowałam się, że coś jest nie tak. Na szczęście wszystkie smaki fajnie się połączyły i stworzyły nową dobrą kompozycję :) ~ Kokosowa kasza manna z dynią, serkiem naturalnym(...)piernika, cynamonem, siemieniem lnianym i posmakiem kminku ~ Składniki: 250ml mleka kokosowego 30g orkiszowej kaszy manny łyżka serka naturalnego/śmietany przyprawa do piernika słodzidło 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego + kawałki pieczonej dyni serek naturalny cynamon Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy dynię, serek i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Pasztet domowy ze śliwkami 181

gotującego się mięsa ale gdy zrobi się różowa to trzeba ją wyjąć). Wyjęte mięso – bez warzyw, podsmażoną cebulę, boczek i wątróbkę najlepiej zmielić 2 razy w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w melakserze. Dodać do masy namoczoną w wywarze z mięsa i lekko odciśniętą bułkę, jajka i śliwki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dobrze wszystko wymieszać a gdy masa(...)trzeba dodać do niej trochę wywaru z mięsa, żeby była luźniejsza. Przełożyć do 2 foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem. Wierzch można posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Smacznego Post Pasztet domowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
CIASTO LEŚNY MECH 597

warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego(...)szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g 1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ: 250 g śmietany remówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soku z limonki DODATKOWO

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 199

zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa(...)okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.  Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 323

tapioka) drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie)  1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut(...)razie potrzeby dolać wody - konsystencja powinna być gęsta ale lejąca). Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej około 30 stopni) do wyrośnięcia  na 40 minut - do jednej godziny.  Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut

głodny alergik
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 203

mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko,bułke tartą ,posiekany drobno czosnek,natke pietruszki(odkładamy 3 łyżki natki do posypania gotowego dania),doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnie na odrobinę(...)francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z pieczonej papryki z kozim serem 191

fetą) łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią umyte i osuszone papryki w różnych kolorach. Ja upiekłam paprykę czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą, w sklepie zabrakło zielonej :) Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, do chwili aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy(...)nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami.  Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce).  Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą.  Smacznego

Taste Of My Day
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 343

kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie z piersi, rozłożyć makaron, posypać startą mozzarellą, zwinąć w folii w rulon i piec w piekarniku 190 oC 30 minut. Sos. - wszystkie składniki wymieszać(...)sosem miętowym. Podałem z dodatkiem  warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag  chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos.   Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy a' la lasagne 209

ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na  farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy(...)dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda

NaKońcuJęzyka
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 164

gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne  1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina  bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz(...)mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy z gazu i intensywnie mieszamy. Następnie rondel wkładamy z powrotem na palnik i dodajmy mleko

NaKońcuJęzyka
1448. Placek z szynką 194

łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać(...)wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Kurczak sezamowo-cytrusowy 198

limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód(...)marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny... Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, opruszone  tymiankiem

Sajkofanka smaku
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 306

szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem(...)drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 191

wielu innych, zupełnie nie mam czasu na gotowanie, a nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania, przy jednoczesnym skosztowaniu interesującego połączenia ryby ze słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya. Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy(...)nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku

W kuchni Karmel-itki
Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka 274

Lekka zupa,  na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć

kgwjanczewo
Rolada ala tiramisu 511

Dzisiaj zapraszam Was na roladę ala tiramisu. Bardzo spodobała mi się ta wersja, więc musiałam spróbować ją zrobić. I wiece co, łatwizna. Za to bardzo zaskoczyłam

Ala piecze i gotuje
Barszcz świąteczny czysty 417

Jak już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów

Ala piecze i gotuje
Chatka Puchatka 2890

Wreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę

Słodkości i nie tylko
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 245

ostra papryczka chili 3-4 gałązki selera naciowego  kilka średnich marchewek 4 średnie ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 1 średnia cukinia sól, pieprz i suszony rozmaryn mielona słodka papryka 3-4 łyżki oleju Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać(...)roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia.  Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 409

Białej Czekolady i Pomarańczy  kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:)  Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny.  Sernik(...)klimatyczne! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 150 g herbatników (użyłam Petitki) 70 g masła 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 300 g  twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego 250 g mascarpone 200 g bialej czekolady 0,5 szklanki śmietany kremówki 36%  2 jajka ziarenka

Słodko-Słony Świat Ilony
Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami 214

Prosta i pyszna tarta, którą można przygotować bez specjalnej formy. Potrzebna jest jedynie duża płaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się galette. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej, ale do jej przygotowania możecie wykorzystać również zwykłą pszenną mąkę pełnoziarnistą i zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie(...)gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska dodatkowo 2 pomidory 1 mała cebulka 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB

DefinicjaSmaku