pieczarki - 22435 przepisów (strona:306/1496)

Makaron z czerwonym pesto, salami i pieczarkami 108

kuchni składniki i złożyłam w całość. Wyszło szybko, aromatycznie, niebanalnie i przede wszystkim pysznie :) Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu. Składniki: 80 g suchego makaronu (np. farfalle) 6 pieczarek 6 plastrów salami 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pesto szczypta chili 1 łyżka oliwy sól do smaku Przygotowanie: 1.   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, salami w kostkę. 3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. 4.   Dodajemy pieczarki i salami. 5.   Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 6.   Doprawiamy chili i solą. 7.   Odcedzamy makaron i dodajemy do niego pesto - mieszamy dokładnie

Prosto z Kotła
Spaghetti polsko-włoskie 76

spaghetti bolognese nie zawierają w sobie mięsa. Niewyobrażalne, prawda? ;) Dlatego właśnie w wielu miejscach pojawia się spaghetti "ala  bolognese" z mięsem. Ja do mojej interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie(...)makaronu spaghetti 1 butelka passaty pomidorowej 1 garść pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1.    Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2.   Przekładamy usmażone mięso do garnka

Prosto z Kotła
Omlet z szynką i serem 95

pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka oleju do smażenia Dodatki: kilka plastrów wędliny lub kiełbasy 1/2 cebuli 2-3 pieczarki garść startego żółtego sera 1 łyżka masła Przygotowanie: 1.   Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. 2.   Na patelni rozgrzewamy masło. 3.   Szklimy cebulę(...)następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem. 4.   Odstawiamy na bok. 5.   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną. 6.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. 7.   W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 8.   Smażymy na dużym ogniu

Prosto z Kotła
Kolorowy makaron z pieczarkami, cukinią i papryką 91

podanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu. 1 porcja to ok. 420 kcal. Składniki: 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj) 60g wędliny drobiowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 10 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy(...)Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry. 3.   Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. 4.   Na patelni rozgrzewamy oliwę. 5.   Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika 6.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. 7.   Smażymy całość

Prosto z Kotła
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 119

Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej(...)pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka miodu 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnek sok z jednej cytryny Sól Pieprz  Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube plastry (mi wyszły 4 sztuki). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć

Krylowa Kuchnia
Placek po węgiersku 100

przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki(...)przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem i smażyć, aż odparuje z nich woda. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju

niecodziennikpary
Karkówka po żydowsku 177

planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna! Składniki: 80 dag karkówki 2 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 30 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni(...)rozgrzać olej, obsmażyć mięso. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym. 4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą. Całość piec

Kuchnia domowa Ani
Szybka przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi 573

Kurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy posiekaną(...)kostkę paprykę i chwilkę smażymy. Rozkładamy ciasto francuskie na ciasto układamy starty ser mozzarella, usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulką i papryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota

MojaQchnia.pl
Naleśnikowa quesadilla 123

Mięso mielone z przyprawami, pieczarkami, posypane serem pomiędzy dwoma naleśnikami zapieczone w piekarniku, czyli pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki: naleśniki: 500 ml mleka, ok 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli olej farsz: 500 g mięsa mielonego z szynki, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki(...)Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą - można wykorzystać też swój przepis. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na rumiany kolor z obu stron. Farsz: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek

Lena Gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 102

starać się o to, żeby jedzenie było jak najbardziej urozmaicone - dlatego warto przygotować kilka różnych farszy do "nadziania" jajek 😄 Dziś pokażę Wam przepis na pyszny farsz pieczarkowy. Jajka faszerowane pieczarkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować: 2 jajka, 150g pieczarek, pół cebuli, łyżkę oleju, łyżkę szczypiorku, łyżkę miękkiego masła, sól, pieprz i oregano do smaku(...)Jajka ugotuj, ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 2. Cebulę i pieczarki posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, pieczarki i dopraw oregano. 4. Zawartość patelni ostudź i przełóż do miski. 5. Dodaj do miski posiekany szczypiorek, rozgniecione widelcem żółtka, masło, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. 6. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka

Z notatnika dietetyka
Kaszotto z indykiem i cukinią 105

łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Posiłek jest bardzo sycący i lekkostrawny, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym zdrowe jedzenie. Grubo ziarnista kasza pęczak z dodatkiem warzyw i pieczarek zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednim daniem dla wegetarian. Dodanie do kaszy zaś indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne(...)minut Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią: 1 kg mielonego indyka 1 szklanka kaszy pęczak 300 g pieczarek 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Kuchcik gotuje
Pasztet z soczewicy i pieczarek 118

jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety . Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek. Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 300g czerwonej soczewicy, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, 500g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki(...)czym gotuj 20 minut. 4. Po tym czasie dodaj przepłukaną na sicie soczewicę i gotuj do miękkości. 5. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz i również przesmaż. 6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 7. Przecedź ugotowane warzywa (ale zachowaj wodę z gotowania), wrzuć do malaksera, dodaj zawartość patelni i zmiksuj

Z notatnika dietetyka
Krokiety z serem i pieczarkami 98

podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Pieczarki 1 kg Ser 250 g Cebula Sól łyżeczka Pieprz łyżeczka Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie(...)odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek. Na patelni podsmażyć cebulę podkrojoną w kosteczką. Na oddzielnej patelni podsmażyć pieczarki startej na tarce jarzynowej. Pieczarki muszą całkowicie odparować wodę. W misce wymieszać przestudzone pieczarki z cebulą i startym serem żółtym. Doprawić do smaku u mnie łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu

Kulinarne przygody
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 110

ugotujemy za dużo makaronu do zupy i później zastanawiamy się co z nim zrobić. Możemy na jego bazie przygotować pyszną zapiekankę. Ja dodałam do niej boczek wędzony i pieczarki, ale może to być również kiełbasa lub inna wędlina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 200 g makaronu 20 dag pieczarek 15 dag boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)przełożyć na patelnię. Zrumienić. Dodać do makaronu, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Lekko zrumienić. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Przełożyć do naczynia z makaronem. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać rózgą lub widelcem. Dodać śmietanę

Danka Pichci
Ziemniaki podsmażone z pieczarkami, papryką i fasolą 104

Ziemniaki to bez wątpienia nasz ulubiony zimowy składnik. Dania z nimi rozgrzewają i sycą. Dawno jednak nie jadłam podsmażanych ziemniaków i postanowiłam to zmienić. Z pieczarkami, papryką, czerwoną fasolą i całą masą aromatycznych przypraw obiad smakował wyśmienicie :) 5-6 średnich ziemniaków 200 g pieczarek żółta papryka 100 g czerwonej fasoli z puszki łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z pieprzem łyżeczka(...)szczypta chili w płatkach szczypta soli świeża natka pietruszki opcjonalnie guacamole jako dodatek Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na oliwie i maśle podsmażamy pieczarki. Gdy nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną paprykę, odsączoną fasolę oraz wszystkie przyprawy. Podsmażamy, aż papryka zmięknie, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażamy całość. Podajemy z guacamole, posypane natką pietruszki

Mienta blog