Ciasto na pizzę - gruby spód i puszyste brzegi. Dodatki do pizzy mogą być już dowolne - wasze ulubione - u mnie dziś z szynką oraz pieczarkami. Składniki: ciasto: 500 g mąki, 40 g drożdży świeżych, ok 250 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, szczypta cukru, 2 łyżki oleju dodatki: 350 g sera żółtego (może być też 300 g żółtego i 50g mozzarella(...)plastrów szynki, 200 g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia świeży pomidor Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier oraz 2łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą oraz zaczynem na początku za pomocą łyżki. Dodajemy olej i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na półtorej godziny. W tym czasie ser ścieramy
Lena Gotuje3/4szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 10g świeżych drożdży 0,5szkl. mleka 4 parówki 3 plastry sera żółtego gouda 3 pieczarki 0,5 cebuli 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam(...)kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na cienki okrągły placek. Z parówek zdjęłam folię
Waniliowe Improwizacjetuńczyka, majonez, chrzan rozcieramy lub miksujemy na względnie gładką masę doprawiając solą i pieprzem, a następnie powstałą masą nadziewamy jajka. Posypujemy drobno posiekaną rzodkiewką i natką pietruszki. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 5 jajek 150-200 g pieczarek 1 nieduża cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka masła Sól/pieprz do smaku wg uznania Koperek Przygotowanie: J ajka gotujemy i przygotowujemy(...)pierwszym przepisie. Cebulę drobno siekamy, a pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy całość na maśle aż do odparowania nadmiaru płynu. N astępnie pieczarki z cebulą mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie powstałą masą faszerujemy jajka. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Bon appetit! Teksty powiązane: WINO NA WIELKANOC MAZUREK POMARAŃCZOWY KRUCHE BABECZKI Z NADZIENIEM
Kate's KitchenMakaron z papryką i pieczarkami w kremowym sosie Dziś mam dla Was przepis na prosty i szybki obiad z makaronem w roli głównej. Bez mięsa, a jak smacznie Makaron z papryką i pieczarkami w kremowym sosie można przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Kilka prostych składników, chwila krojenia, mieszania, podsmażania i… gotowe. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Osobiście bardzo(...)żywność. Wszystkie oferowane produkty są w 100% naturalne. A smak… jak u babci Składniki: pół opakowania makaronu – użyłam makaronu z falbanką Śląski Bifej pół czerwonej papryki 10 pieczarek 1 mała cebula 3-4 łyżeczki serka topionego gouda 0,5 szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku około 1 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Słodkie okruszkiwygląda odświętnie i elegancko. W sam raz coś dla gości lub po prostu odmiana dla tradycyjnych kanapek z szynką i serem żółtym. SKŁADNIKI: 4 jajka 4 średniej wielkości pieczarki pół pęczka szczypiorku 1-2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki masła PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni(...)maśle, doprawiając solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki się delikatnie zrumienią i odparują sok. Zostawić do przestudzenia. Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, przełożyć je do miski i rozgnieść widelcem (lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach). Dodać pieczarki, posiekany szczypiorek (część zostawić do posypania na wierzchu) oraz majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Połówki białek wypełniać
Calzonella.comZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa
Lena Gotujedodaję czosnek, zioła – bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Ciasto na pizze smaruję sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki – często używam pieczarek, cebuli, sera, pieczonego buraka, papryki. Składników, tak jak sosu nie może być za dużo, pieczarki lepiej odparować, aby pizza nie podmokła. Można też pizzę przed pieczeniem delikatnie spryskać oliwą czosnkową(...)/zwykłego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 4 ząbki czosnku oregano lub bazylia lub zioła prowansalskie 2 papryki 100 g oliwek 0,5 kg pieczarek 200 g ser żółty wegański/mozarella wegańska/ser żółty zwykły 2-3 cebule olej do smażenia 200 ml sosu pomidorowego lub koncentratu pomidorowego Blachę od piekarnika wyłożyć papierem i delikatnie
moj przepis naPrzepis na te bułeczki dostałam od Kamili, w oryginale farsz jest z pieczarkami i kiełbasą i bez lubczyku,ale ja lubię lubczyk. Moje bułeczki zrobiłam tylko z pieczarkami i sporą ilością cebuli. Były pyszne. SKŁADNIKI: 3 szkl.mąki 1/2 szkl.ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 25g drożdży(...)Farsz: 500g pieczarek 2 spore cebule sól,pieprz, lubczyk suszony 1 jajko 2 łyżki mleka WYKONANIE: rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem,wlewamy mleko i wodę,dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto i farsz: do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej, zagniatamy ciasto,podsypując mąką
Kuchnia Beatykuchni składniki i złożyłam w całość. Wyszło szybko, aromatycznie, niebanalnie i przede wszystkim pysznie :) Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu. Składniki: 80 g suchego makaronu (np. farfalle) 6 pieczarek 6 plastrów salami 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pesto szczypta chili 1 łyżka oliwy sól do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, salami w kostkę. 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. 4. Dodajemy pieczarki i salami. 5. Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 6. Doprawiamy chili i solą. 7. Odcedzamy makaron i dodajemy do niego pesto - mieszamy dokładnie
Prosto z Kotłaspaghetti bolognese nie zawierają w sobie mięsa. Niewyobrażalne, prawda? ;) Dlatego właśnie w wielu miejscach pojawia się spaghetti "ala bolognese" z mięsem. Ja do mojej interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie(...)makaronu spaghetti 1 butelka passaty pomidorowej 1 garść pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2. Przekładamy usmażone mięso do garnka
Prosto z Kotłapszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka oleju do smażenia Dodatki: kilka plastrów wędliny lub kiełbasy 1/2 cebuli 2-3 pieczarki garść startego żółtego sera 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. 2. Na patelni rozgrzewamy masło. 3. Szklimy cebulę(...)następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem. 4. Odstawiamy na bok. 5. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną. 6. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. 7. W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 8. Smażymy na dużym ogniu
Prosto z Kotłapodanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu. 1 porcja to ok. 420 kcal. Składniki: 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj) 60g wędliny drobiowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 10 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy(...)Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry. 3. Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. 5. Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika 6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. 7. Smażymy całość
Prosto z KotłaSoczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej(...)pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka miodu 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnek sok z jednej cytryny Sól Pieprz Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube plastry (mi wyszły 4 sztuki). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć
Krylowa Kuchniaprzyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki(...)przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem i smażyć, aż odparuje z nich woda. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju
niecodziennikpary