pieczarki - 22435 przepisów (strona:316/1496)

Sos z kurczaka (trzyskładnikowy) 98

Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy. To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól(...)żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa. To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości. Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 133

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)śmietanki kremówki (Crème fluide légère 12% tłuszczu) 1 garść posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła Wykonanie: Opłukane i osuszone filety pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić oliwę z jedną łyżką masła, dorzucić cebulę, czosnek i tymianek, oprószyć lekko solą i chwilę podsmażyć do zrumienienia się. Przełożyć cebulę do talerza

Wino Francja Kuchnia
Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup 136

lądują na naszym stole. Zazwyczaj dodaję je gotowane na parze jako dodatek do dań głównych, jednak dzisiaj przedstawiam Wam inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna zupa z brokułami i pieczarkami, z dodatkiem sera z pewnością zadowoli nawet męską część rodziny. Jak to też zupy mają w zwyczaju, nie wymaga wysiłku przy jej przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)English Zupa brokułowa z pieczarkami (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany lub pokrojony w plasterki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

karmelowy
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 126

Składniki: 200 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% szczypta soli   filet z kurczaka 1 cebula 300 g pieczarek 3 jajka 150 g gęstej śmietany 12% lub 18% 100 g jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól(...)elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni

Kulinarne S.O.S.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 126

Składniki: 200 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% szczypta soli   filet z kurczaka 1 cebula 300 g pieczarek 3 jajka 150 g gęstej śmietany 12% lub 18% 100 g jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól(...)elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni

Kulinarny S.O.S.
NALEŚNIKI GRYCZANE Z NADZIENIEM Z PORÓW I PIECZAREK (BEZGLUTENOWE) 112

zamienić można  lub wodę) 1 jajko (dla tych, ale jeśli nie jecie jajek to niekoniecznie) szczypta soli Naleśniki usmażyłam na prawie suchej patelni posmarowanej klarowanym masłem. Nadzienie: 250g pieczarek 2 małe pory szklanka bulionu sól, pieprz do smaku zagęściłam łyżka skrobi kukurydzianej z odrobiną mleka ryżowego  2 łyżki masła klarowanego lub oliwa z oliwek Pieczarki ścieramy na tarce(...)grubych oczkach i ja zawsze odparowuję/podsmażam pieczarki na suchej patelni, dopiero potem dodaję masło.  Pory kroimy w cienkie talarki i smażymy przez chwilę razem z pieczarkami następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Zagęszczamy mlekiem wymieszanym ze skrobia. Nadziewamy naleśniki i wcinamy

Cytryna&Co.
PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 151

Ostatnio przypadły nam do gustu pieczarki portobello i nawet Loczek, który z zasady nie lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy(...)przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki

Cytryna&Co.
Szakszuka z pieczarkami, kukurydzą i zieloną cebulką 178

Kolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą, a w zanadrzu mam jeszcze szakszukę ze szpinakiem i fetą. Jedno jest pewne: cokolwiek dodam do szakszuki to jajka i pomidory są gwarantem pysznego dania śniadaniowego lub kolacyjnego. W lodówce miałam tylko dwa jajka(...)docelowo lepiej jest mieć cztery. Szakszuka z pieczarkami i kukurydzą (2 porcje): 1 lub 2 ząbki czosnku cebula 4 jajka (miałam tylko 2) 5 pieczarek około 1/2 puszki kukurydzy puszka krojonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie zielona cebulka 35 g sera Gouda Pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno, a pieczarki w paski. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Wlać

Karola gotuje
Tarta z resztek na niedzielny obiad 292

mąki grahamki 150 g masła, zimnego ½ łyżeczki solo 2 łyżki wody Nadzienie 200 g mięsa z kurczaka 1 mały brokuł 1 mała cebula 2 łyżeczki szczypiorku 250 g pieczarek 3 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki papryki w proszku 30 g żółtego sera sól i pieprz do smaku Zimne masło pokrój i umieść w malakserze. Dodaj obie mąki, sól i włącz(...)formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę, pieczarki i usmaż na rozgrzanej patelni. Ważne jest aby pieczarki dobrze odparowały. Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź. Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź

codojedzenia
Rolada z karkówki 162

Zapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka(...)Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebule razem z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy pieczarki i dalej smażymy. Po około 5 minutach dokładamy szpinak

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona karkówka w sosie sojowo pomidorowym 102

bardzo smaczne. Propozycja na rodzinny domowy obiad! 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Czosnek granulowany Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 cebule Mąka do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wody 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu 10% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)ziół włoskich, czosnku granulowanym, pieprzu, słodkiej czerwonej papryce i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy na całą noc do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z każdej strony na patelni. Po przesmażeniu karkówki na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. W garnku

VioletoweKucharzenie
Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami 2220

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g pieczarek(...)okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACEK PO ZBÓJNICKU BEZ MIĘSA 274

następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę.  Wszystko zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki.  Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie, można posypać tartym żółtym serem(...)SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE GULASZ 25 g masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka lub mały batat 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 92

Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już(...)stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły

Ciastka - domowe słodkości