śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto(...)żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się. Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć Notatki: * można użyć soli do koncentratu, bądź posolić pieczarki
Pieprzyć z Fantazjąpyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami. Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich * 1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * 3 łyżki śmietany 18% * natka pietruszki * sól, pieprz * olej do natłuszczenia formy(...)patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam. Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam
Pieprzyć z FantazjąKrokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich wiecej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki(...)wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego
Szefowa kuchnimiękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa. Dodaj pieczarki, posól kilkoma szczyptami(...)soli i smaż, aż wyparuje woda, a pieczarki zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne. Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem. Składniki 200 g ziemniaka – 1 średni 85 g cebuli – 1 mała 45 g selera naciowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 kalafior 1 ząbek czosnku
Eat me! Fit me!tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku) 1 duża lub 2 małe cebule Olej rzepakowy do smażenia Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dajemy na sitko (możemy na całą(...)Następnie kapustę dobrze odciskamy np. przez lniana ściereczkę lub gazę. Pieczarki i kapustę drobno siekamy. Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i i je podsmażamy/podduszamy (doprawiamy odrobiną soli) aż woda odparuje. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy
Czarnawisienkajuż te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (sól, pieprz) - 1 słodka mini papryka - około 10 oliwek bez pestek - ser mozzarella - chleb tostowy Pieczarki podsmażamy(...)oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę, oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę mozarelli, następnie wraz z solą
Związek na patelniScroll down for recipe in English. Składniki: 1 duży patroszony karp (bez głowy) 60 g. suszonych grzybów 500 g. pieczarek 4 duże cebule 250 g. migdałów 100 g. masła 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka listków tymianku 3-4 plastry cytryny sól, pieprz Grzyby zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Karpia wymocz w zimnej wodzie kilka razy, oczyść(...)solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły 20 minut. Odcedź, połowę pozostaw całych, a połowę zmiksuj w malakserze Połowę pieczarek pokrój w grube plastry, drugą połowę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dwie cebule pokrój w piórka, a dwie posiekaj w kostkę. Połowę migdałów zmiksuj w malakserze, a połowę posiekaj nożem
Delicious Placeobróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz ziołowy i naturalny * olej do smażenia Na tarce o dużych oczkach starłam(...)pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Świetnie
Pieprzyć z Fantazjąprzygotować coś na następny dzień. Robię z nich często kopytka ( kopytka ) lub podsmażam na patelni z sadzonym jajkiem. Dzisiaj jednak zrobiłam z ugotowanych ziemniaków pyszne kotlety z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Takie danie możemy podać z dowolnym sosem i surówką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 g ziemniaków ugotowanych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko(...)panierowania olej do smażenia 100 g żółtego sera np. gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na patelnię na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przestudzić. 2. Ugotowane ziemniaki zmielić
Danka PichciKrokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli
Danka Pichci