pieczarki - 22978 przepisów (strona:314/1532)

Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 128

łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g  1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia(...)zaczynam wyrabiać. Podczas wyrabiania dodaje 3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 3. W między czasie obieram i ścieram pieczarki a następnie przesmażam je na oleju z cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest

Gotowanie...to proste !
Raclette z kiełbasą i brokułami 125

wyboru dodatków. Ostatecznie wszystko jest dozwolone, warunek – ma nam smakować! Na szczęście każdy może sam zdecydować, jak skomponować swoją patelnię. Moja propozycja to dwa rodzaje serów, brokuły, pomidorki, pieczarki i kiełbasa. Wybrałam kiełbasę polską surową dojrzewającą – Balcerzak , jest wyśmienicie doprawiona, dzięki czemu nie ma już potrzeby doprawiać całego dania. Kolejną zaletą tej kiełbasy jest to, że nie wymaga(...)Składniki na 10 – 12 porcji 250 g sera w plastrach cheddar 150 g sera w plastrach mozzarella 500 g brokuła, same różyczki 250 g małych kolorowych pomidorków kilka pieczarek 100 g Kiełbasy polskiej surowej dojrzewającej Balcerzak Wykonanie Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem szczypty soli i cukru na 5 minut. Po tym czasie wyławiamy brokuły

Tajemnice Smaku
Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami 147

votes ) Schab duszony w sosie cygańskim z pieczarkami Od czasu , do czasu nawet mnie dopada niemoc kuchenna i poczucie, że wszystko już było . Ogólnie mam ostatnio tyle stresu i zawrotnego tempa, że już nawet gotować się nie chce. Pewnie jak to w życiu, w końcu wszystko wróci na swoje tory i będzie ok, ale nie dziś, jeszcze nie ;). Dzisiejszy schab(...)koniec na dziś z kuchenną udręką składniki na 4 osoby : 4 dość, grube plastry schabu 1 papryka, zielona grubościenna 1 puszka pomidorów, krojonych bez skóry 5 ząbków czosnku 6 pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka wędzonej, ostrej lub słodkiej, mielonej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku ( można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki brązowego

Ogrodnik w podróży
Pizza na ziemniaczanym spodzie 98

spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2 kabanosy kilka plasterków szynki kilka pieczarek 1 mała cebula 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju ok. 200g żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Następnie wbiłam(...)uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła o średnicy ok. 24cm.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki

Waniliowe Improwizacje
Pizza z płatkami owsianymi 135

przygotowania pizzy będziesz potrzebować: pół szklanki mąki żytniej razowej, pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki ciepłej wody, 20g drożdży, 3 łyżki oleju, 500g pieczarek, 2 cebule, czerwona papryka, 2 kulki mozzarelli, ketchup, łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, zielona bazylia. 1. Rozkrusz drożdże w miseczce lub dużym kubku, dodaj 2 łyżki(...)zbyt gęste możesz dodać jeszcze trochę ciepłej wody. 5. Odstaw ciasto na godzinę, aby urosło. 6. Gdy ciasto będzie sobie rosło obierz cebule i pokrój je w piórka, a pieczarki umyj i obierz, po czym pokrój je w paski. 7. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć przygotowane cebule i pieczarki. Od razu na początku smażenia dodaj też sól, pieprz

Z notatnika dietetyka
Swojski garnek 150

Swojski garnek Klopsiki mięsne z dodatkiem pieczarek i makaronu, zanurzone w kremowym sosie serowo-śmietankowym, to świetny pomysł na szybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać!     Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy(...)smażenia 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 150g makaronu typu rurki 2 łyżki serka topionego 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem
Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem 134

szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula 250 g kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie odlewamy wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby.  Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól

VioletoweKucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami. 186

Wasze marzenia. Szczęśliwego Nowego Roku!!! Składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 4 jajka 100 g. drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 500 g. pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 250 g. sera żółtego salami 1 puszka tuńczyka keczup (miałam swojski) Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier(...)Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na cztery części. Każdą

Agusiowe smakołyki
łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 112

smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam na rumiano(...)cebulkę na oleju rzepakowym – ilość do woli, no może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym

Pieprzyć z Fantazją
Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi 201

robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie się. W dzień poprzedzający „gości” zabrałam się za jej robienie. Składniki:  * pieczarki marynowane  * marchew  * jajka * żółty ser * kukurydza  * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Nie podawałam konkretnych ilości składników, ponieważ to zależy jakie mamy(...)dyspozycji naczynie. Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Posmarowałam majonezem, ale dość cieniutko. Majonez rozrobiłam z jogurtem naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku.  Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układałam pokrojoną

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami 108

indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się  przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była(...)przygotowanie ich zajmuje dużo mniej czasu niż tych kurczaczkowych. Może podam składniki i potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew * 15 dkg pieczarek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * majeranek * sól, pieprz, opcjonalnie kostka drobiowa * duża cebula * 1 łyżka mąki * 1 łyżka masła Serduszka a właściwie serca, ponieważ są dość spore, przekrawam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek 129

obiad już miałam z głowy, pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy mam je zrobić w tradycyjny sposób czy zrobić je z dodatkami. Z dodatkami. Dobrałam kilka pieczarek i uciekłam ze sklepu, bo jeszcze coś jeszcze „niezbędnego” wpadłoby mi w oko. W domu uwielbiamy żołądki…no ale tę historię moi stali czytelnicy chyba już znają(...)bawełnę nie owijam i napiszę jak je zrobiłam. Składniki: * 60 dkg żołądków drobiowych * 6 pieczarek * 1 duża cebula * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka masła * 1 płaska łyżka mąki * sól, pieprz, majeranek  * liść laurowy, ziele angielskie Żołądki oczyściłam ze zbędnych błonek i pokroiłam w drobniejsze kawałki. Wychodziło mi tak, że przekrawałam go na 3 części. Opłukałam kilkakrotnie. Przełożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pieczarkowa – szybka w wykonaniu 100

Jakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko. Moją zupę ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól  * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam(...)pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu i warzyw 123

Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!  Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości. Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli,  pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej. Przed

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania