Leczo przygotowuje się głównie z papryki i pomidorów, jednak dodatki takie jak pieczarki, cukinia i różne kiełbaski wzbogacają jego smak, przez co mi lepiej smakuje. Te przepis na leczo stworzyłam sama i jest przepyszne, nadaje się do zamrożenia, polecam. SKŁADNIKI : 300 g pieczarek 4 - 5 średnich cebul 1 mała cukinia 0.5 kg pomidorów 0.5 kg czerwonej(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. W dużym garnku podsmażamy na oleju cebulę oraz kiełbasę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Po chwili dodajemy pieczarki, kiedy puszczą soki i zmiękną, wsypujemy resztę warzyw oraz krojone pomidory i pomidory z puszki. Leczo doprawiamy do smaku przyprawami
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami. Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :) Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 400 g pieczarek 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżeczek masła pieprz, sól 1/2 cebuli natka pietruszki Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami(...)polędwiczkę i smażymy ją z każdej ze stron po ok. 8 minut nie ruszając mięsa na średnim ogniu. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem. Na osobnej patelni smażymy nasze pieczarki obrane i pokrojone wcześniej w dowolną kostkę z 3 łyżeczkami masła i cebulą o chwili aż nam się ładnie składniki zarumienią. Musztardę łączymy z śmietaną dodając
W Moim Magicznym DomuPrzepis z książki "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy. Składniki 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg ) 200 g pieczarek 1 cebula 100 g ryżu 2 łyżki masła sól pieprz Sos ; 5 pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując(...)miejsce na farsz. Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę. Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła
R'n'G Kitchenparze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie. Farsz także możesz dać taki jaki lubisz. Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych! liście kapusty 8 szt. Na farsz: czarna soczewica 1 szklanka pieczarki(...)czosnek 1 - 2 ząbki majeranek - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Liście kapusty gotować na parze. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z cebulą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą. Faszerować liście kapusty
AZgotuj!chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok. To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię. Użyłam pieczarek, ale pamiętajcie, że w lasach można się już nieźle zaopatrzyć i jeśli tylko macie taką możliwość, to proponuję je zamienić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)500g mielonej szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 małe jajko Pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz Dodatkowo: 500g pieczarek 300ml bulionu warzywnego 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki
Kuchnia w czekoladzierozgrzewa nie tyle brzuchy, co nawet najbardziej zlodowaciałe serca. Nasze serducha dosłownie płoną żywym ogniem, a Wasze? Dajcie koniecznie znać! Pikantny rumek Składniki: Papryka żółta i czerwona Pieczarki Cebula Ogórki konserwowe Czerwona fasola w puszce Pomidory z puszki Koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, wegeta, bazylia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wegetą, smażymy(...)patelni. Dalej- paprykę w większą kostkę, cebulę w piórka, ogórki w paseczki, a pieczarki w talarki. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, do której wrzucamy pieczarki. Następnie do gotujących się pieczarek wrzucamy ogórki, paprykę i chwile gotujemy na małym ogniu. Do powstałej zupy dokładamy kurczaka oraz przesmażoną cebulkę. Mieszając dorzucamy pomidory z puszki, fasolkę, koncentrat, przyprawiamy całość paprykami i bazylią
Sprawni w smakułyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 500 g pieczarek 1 cebula łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na sporą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy + sól i pieprz oraz łyżkę oleju, wymieszaj, odstaw na bok pieczarki(...)umyj, cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie razem posiekaj na bardzo drobno na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane pieczarki i cebulę, posól, popieprz i podsmaż rozgrzej drugą patelnię i przełóż na nią mięso, zmniejsz ogień i obsmaż mięso z każdej strony następnie dodaj do niego uprzednio podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie zalej szklanką wody i duś
Oka w rosole czyli KaFka gotujesię genialnie. Zawsze piszę, że makaronowe sałatki są tymi, które lubię najbardziej. Z czymkolwiek by nie były;) Tutaj makaron jest w moim ulubionym zestawieniu składnikowym: z papryką konserwową, korniszonami, pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą …. O tak, to zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce(...)pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (u mnie cieniutkie paseczki). Oprószamy przyprawą do gyrosa, lub inną ulubioną. Odkładamy do lodówki na około 30-60 minut. Smażymy na patelni z 2 łyżkami oleju. Odkładamy. Pieczarki kroimy na kawałki. Podsmażamy
Smaki Na TalerzuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: mała pierś kurczaka, 30 dag małych pieczarek, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, 200 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, słodka papryka, curry, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody do zagęszczenia, 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w małą kostkę(...)umyte pieczarki wraz z ogonkami w plasterki. Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu. Po 1-2 minutach wrzucam pieczarki, dodaję odrobinę soli, czosnek niedźwiedzi, curry i słodką paprykę. Smażę do momentu wyparowania wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Całość zalewam śmietanką, zagotowuję. Sos zagęszczam mąką wymieszaną z odrobiną wody, wrzucam posiekaną natkę. W razie
JejKuchniagołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz. kapusta 1 woreczek ryżu [ 100 g] 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g] około 50 dkg pieczarek 1 cebula 1 -2 marchewki 1 jajko pieprz, majeranek, wegeta listek, ziele koncentrat pomidorowy śmietana koperek Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć. Kaszę i ryż(...)ugotować w osolonym wrzątku.Wystudzić.Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć
Moje domowe kucharzeniepomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Grillowana cukinia z fetą Grzanki z cukinią i fetą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Kiszona cukinia Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami Kotlety z cukinii Kuskus(...)cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pizza z cukinią i pieczarkami Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniaciepło i na zimno,super sprawdzi się na obiad,lunch do pracy,lub piknik.do środka tak naprawdę można dać wszystko co lubicie.Ja wybrałam moje ukochane połączenie szpinaku z fetą ,pieczarki z cebulką i serrrrrr duuużo sera-pychotka-polecam Składniki: op.ciasta francuskiego 1 cebula 25 dag pieczarek ok 40 dkg szpinaku(u mnie mrożony) op.sera typu feta 2-3 ząbki(...)Szpinak rozmrażamy,przesmażamy na łyżce masła ,żeby odparowała woda,następnie wyciskamy do niego czosnek,i wkrajamy fetę ,mieszamy ,smażymy jeszcze chwilę,doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem,studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła na złoty kolor razem z pokrojoną w kostkę cebulką,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy. Ser ścieramy na tarce,ciasto francuskie rozwijamy
Swojskie jedzonkododatek do innych dań, podczas grillowania czy piknikowania. Jest prosta i naprawdę pyszna, a dodatek limonki dodaje jej fajnej świeżości. pół kilo młodych ziemniaków 300 g bobu 400 g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku łyżka masła klarowanego sok z całej limonki skórka z limonki opcjonalnie vinegret mango (kupiłam stacjonarnie tu –>KLIK ) pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)miękkości. Bób myjemy i gotujemy. Ja lubię, gdy jest jędrny i chrupiący, więc gotuję go około 6-7 minut. Pieczarki obieramy i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Smażymy je do miękkości na maśle klarowanym, po czym wraz z obranym bobem przekładamy do miski. Odsączone ziemniaki przesmażamy na patelni po pieczarkach, aż się przyrumienią. Przekładamy je do miski i całość skrapiamy
Mienta blogLubicie grille i spotkania ze znajomymi???, wiem że lubicie :). Mam dla Was pomysł na obiad z młodymi ziemniakami w koszulkach i grillowanym boczkiem w towarzystwie rumianych pieczarek. Prosto znaczy smacznie... Składniki: - 2 kg małych małych ziemniaków - 50 dag wędzonego boczku od Hańderka - 50 dag małych pieczarek - 2 duże cebule - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól - pieprz - oliwa 1. Ziemniaki myjemy(...)czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku. 3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków
Apetyczna babeczkaFaszerowany filet to dość efektowne danie:). Klasyczny smak sera i pieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu. 2 duże filety z kurczaka 250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Pieczarki drobno(...)Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy. Mieszamy z natką pietruszki i serem. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie pieczarkami z serem i natką. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron
Szefowa kuchni