zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół. Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie(...)jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej
Zielona KuchniaPieczarki, jak każde grzyby zyskują bardzo ciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie są tak dobre, że smakują nawet bez dodatków, najlepiej niepokrojone, gdzie taki sposób podawania zalecam co do wszystkich grzybów. Oczywiście w miarę rozsądku (chodzi mi o wielkość kapeluszy). Sezon grillowy(...)pełni, więc postanowiłem to wykorzystać. Kiedy byłem we Francji jadłem sałatkę z surowych pieczarek, soku z cytryny i pietruszki. W ten sposób delikatnie podkręciłem moje danie. Najlepsze w towarzystwie upieczonych na grillu, w folii aluminiowej ziemniaków. Ja spróbowałem upiec fioletowe, które dostałem po promocyjnej cenie 1,50zł, ale nie był to najlepszy wybór, akurat do pieczenia. Składniki: - pieczarki - olej
Kryzysowa Książka Kucharskawarzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona Przygotowanie Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy użyciu temperówki do warzyw(...)makaron wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiam do smaku i delikatnie podsmażam przez ok 3-4 min., tak aby makaron nie był zbyt miękki. Pieczarki, cebulę obieram ze skórki kroję (według uznania), podsmażam na odrobinie oliwy. Gdy pieczarki są lekko zarumienione, a cebula zeszkli, przekładam warzywa do miseczki. Na tej samej
Zdrowo i kolorowoZrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy(...)pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam
wesoła kuchniacałości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji) -800 g mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć(...)Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 192,6 kcal Tłuszcz: 8,8g Białko: 22,3g Węglowodany: 5,8g Smacznego :-) Przepis bierze udział
Zielona KuchniaDrożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenieDzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, najpierw podsmażamy na nim paprykę, wrzucamy do większego garnka, następnie podsmażamy pieczarki i cebulę, solimy. Jak będą usmażone to dorzucamy do garnka
kruche babeczkibardzo długa, bo to już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru(...)szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek, 150 g żółtego sera, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania cebularzy: Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę
Gotuj Się Kto Możeżoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, czosnek 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki(...)patelce przesmażamy pokrojone mięsko doprawiamy słodka papryką, czosnkiem, solą pieprzem. Gdy jest już przesmażone, wrzucamy do gara z bulionem. Na patelce przesmażamy kolejno drobno pokrojona cebulkę oraz pieczarki - cebula ma się zeszklić pieczarki lekko przesmażyć- po przesmażeniu wszystko do gara. Smażenia tyle :) Teraz skupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę
Smacznie Pysznie KalorycznieSkładniki: 50 dag mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki OPTIMA OMEGA 3 1 łyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni. drożdże mieszamy(...)ciemnym miejscu do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Fileta z łososia gotujemy w mleku z pieprzem przez ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z łososia skórę. Cebulę kroimy w plastry. Pieczarki czyścimy i kroimy w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy. Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz
Kuchnia w oparachKotlety z udek kurczaka są wyjątkowo smaczne i delikatne. Panierowane, nadziane plastrami pomidora, serem i pieczarkami. Zapieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie na ciepło lub zimno. SKŁADNIKI : 5-7 dużych udek z kurczaka sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku do smaku 2 jajka + mąka do panierowania olej do smażenia(...)FARSZ : 300 - 400 g świeżych pieczarek 2 cebula sól, pieprz do smaku 1 jajko 200 g żółtego sera 3-4 pomidory PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy
Kulinarne Fantazje MarioliSycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari. zielone papryki - 3 szt. fasolka mung - 1 szklanka quinoa kolorowa - 1/2 szklanki mini pieczarki - 1 opakowanie sos tamari - 2-3 łyżki czosnek - 2-3 ząbki oliwa z oliwek - 2 łyżki posiekana natka pietruszki Fasolkę mung ugotuj bez soli ok 30 minut. Pieczarki potnij(...)plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową ok 20 minut. Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni
AZgotuj!ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem / blaszka(...)kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 1 pomidor rzymski kawałek cukinii 2 garście malutkich pieczarek 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól
Moja smaczna kuchniaswojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem grzanek smakowało naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek(...)ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka rzeżuchy 1 łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oliwy
Moja smaczna kuchnia