Jakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko. Moją zupę ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam(...)pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam
Pieprzyć z Fantazjąnafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej do podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy(...)zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 1 godziny w temp
Smaki EwyPyszne jednogarnkowe danie- jogurtowo- serowe pęczootto z kurczakiem i pieczarkami. Idealne danie obiadowe. Robi się je szybko , łatwo i nie jest to drogie danie więc idealne na każdą kieszeń. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło(...)łyżka przyprawy gyros 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej Olej rzepakowy do smażenia Pęczek dymki ze szczypiorkiem Kasza 1 szklanka kaszy pęczak 500 g pieczarek 1 cebula czerwona 3 garscie świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 200 ml jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU: Kaszę pęczak gotujemy
Gotowanie Patkiprzepyszna! Smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają i tworzą zgraną całość, koniecznie spróbujcie tej sałatki z cykorią. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CYKORIĄ I JAJKIEM SADZONYM - 1 cykoria - 4-5 pieczarek - 1/5 awokado dojrzałego - 1 figa - kilka suszonych pomidorów w oleju - listki bazylii - łyżka kaparów - 1 jajko (smażymy na sadzone) - podajemy z grzankami np. z bagietki rustykalnej - olej lub oliwa(...)smażenia pieczarek - opcjonalnie olej ze słoiczka po suszonych pomidorach Cykorie kroimy na ćwiartki, pieczarki smażymy na mocno nagrzanym oleju, solimy je pod koniec smażenia. Awokado i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Figi w ósemki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy z ciepłą podpiekaną grzanką. Ja już do sałatki nie dodałam oliwy ponieważ nie było takiej potrzeby, smażone pieczarki
SMYKWKUCHNIpszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 ) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku Farsz 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy(...)cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta Ciasto 4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę
Gotowanie...to proste !smaku jakoś nie możemy się przyczepić;) 200 g ryżu 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej(...)lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. W rondelku rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Po około
Smaki Na TalerzuSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 5 pieczarek (ok. 110 g), - mały batat (ok. 300 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 130 g), - 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g), - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut. 3. Dodajemy do pieczarek obranego, pokrojonego w kostkę batata, pokrojoną w kostkę cukinię, wypłukaną soczewicę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min. 5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLeczo z cukinią i kiełbasą to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Najlepiej jest je przygotować w okresie letnim, kiedy możemy kupić świeże produkty do jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży 6 plasterków schabu wędzonego parzonego lub innej wędliny 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 czerwona cebula mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę i całość wyrabiamy ręką tak długo, aż uzyskam jednolite(...)pizze smarujemy delikatnie olejem, wykładamy ciasto i ugniatamy tak, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 15 minut (przykrywamy ściereczką). Następnie smarujemy domowym sosem pomidorowym lub ketchupem. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka lub drobniej, a schab (lub inną wędlinę) w paseczki. Pieczarki, paprykę i cebulę można wcześniej krótko podsmażyć. Ciasto wstawiamy
Słodkie okruszkikolejną recepturę przywiezioną z Umbrii - pieczone warzywa alla romagnola . Jest to nieskomplikowana, ale przepyszna przystawka z warzyw, które teraz są w sezonie - pomidorów, cukinii i bakłażanów (sprawdzą się też pieczarki). Faszeruje się je bułką tartą wymieszaną z czosnkiem, pietruszką, oliwą i białym winem. Prawdziwa pochwała prostej kuchni. Przyznam szczerze, że nie udało mi się znaleźć informacji na temat tego(...)kupna też da radę) 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy Monini Classico 2-3 łyżki białego wina sól, pieprz opcjonalnie: łyżka kaparów warzywa takie jak: duże pieczarki portobello, pomidory(koktajlowe wystarczy przekroić na pół, duże trzeba wydrążyć, lepsze są takie twardsze), cukinia (większa pokrojona na plastry, mała wzdłuż na pół), bakłażan (pokrojony na plastry), u mnie dokładnie
Chilli Czosnek i Oliwasmaku Roladki 3 filety z kurczaka 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka przyprawy do indyka 1/2 szklanki mąki Olej do smażenia ok 2 łyżki Sos 20 dag pieczarek 2 łyżki suszonej cebulki 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA(...)środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano. Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy. Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę
Gotowanie Patkiprzełomie XIX i XX wieku i podbiło cały świat. Istnieje trzy wersji historii powstania tej potrawy. Wszystkie wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski, pieczarki, ogórki konserwowe i śmietana. Danie ewoluowało i dziś występuje w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Każdy kraj ma własną jego wersję. W Szwecji zamiast wołowiny dodaje się kiełbaski „falukorv(...)Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 20 min Ingredients 700 udźca z jelenia 250 g pieczarek 200 g korniszonów 200 g passaty pomidorowej 150 ml bulionu wołowego * 50 ml wytrawnego, czerwonego wina ** 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża cebula 5 owoców jałowca 3 ziarna ziela angielskiego
Wędrówki po kuchniszybki do przygotowania i wszystkim smakował. Latem w moich daniach obiadowych często można znaleźć cukinię, która świetnie smakuje i jest lekkostrawna. Tym razem połączyłam ją z piersią z kurczaka, pieczarkami i makaronem pappardelle. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 - 3 Składniki: 2 młode cukinie 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek cebula 100 g serka mascarpone lub śmietany(...)makaronu pappardelle (wstążki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z kurczakiem i cukinią? Cukinie pokroić na pasterki o grubości 0,5 cm i delikatnie podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia, dodać tymianek. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pierś kurczaka pokrojoną na niezbyt duże kawałeczki i smażyć około
Kuchcik gotujeówczesnymi smakami, więc postanowiłam sobie takie kotleciki zrobić. I wiecie co? Chyba będę wracać do nich częściej;) 9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 cebule 8-12 pieczarek szczypiorek sól, pieprz bułka tarta olej/masło Ugotowane jajka wkładamy do miski i za pomocą szatkownicy do jajek, bądź widelca rozdrabniamy je. Cebulę kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy(...)cienkie półplasterki. W dużym rondelku rozgrzewamy olej lub masło, podsmażamy na nim cebulę z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia, po czym przekładamy do miski z jajkami. Dodajemy surowe jajko oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy do masy 1 łyżkę bułki tartej. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej
Smaki Na TalerzuKurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami Kurczak zapiekany w winie , jest zainspirowany francuskim ” Coq au vin ” . Oczywiście nieco zmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo(...)potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki także Składniki : kurczak o wadze 1,6 kg 6 pieczarek 2 małe cebule 2 łodygi, selera naciowego 2 małe marchewki mała garść , słodko-kwaśnych winogron 1/2 butelki czerwonego ,słodkiego ,wina owocowego ( najlepiej własnej produkcji ) 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia
Ogrodnik w podróży