tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa. Składniki na około 25 pierożków: Ciasto: * 260 g mąki pszennej * 1 jajko * 110 ml ciepłego mleka * 35 g rozpuszczonego masła * pół(...)czasie dodać do miski pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na godzinę, ciasto musi podwoić swoją objętość. Farsz: * 400 g kiszonej kapusty * 300 g pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina oleju Dodatkowo 1 całe jajko do posmarowania pierogów na wierzchu. Wykonanie: Kapustę kiszoną przepłukać wodą, następnie kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować
Zrób to smacznieKotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe to szybki pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom. Składniki: 6 sporych ziemniaków 0,5kg pieczarek 1 duża cebula 1/3 natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta ok. 1,5 szklanki mąka do obtoczenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i ugnieść na gładko. W międzyczasie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki(...)usmażyć (smażyć do czasu, aż woda z pieczarek odparuje). Zostawić do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki wymieszać z pieczarkami i cebulą i surowym jajkiem. Doprawić przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem. Dosypać bułkę tartą (żeby masa była bardziej zwarta). Na koniec pokroić natkę i wszystko dobrze wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki obtaczając je w mące. Smażyć na oleju (Ja użyłam oleju z pestek
Wasze PrzepisyCiasto francuskie z pieczarkami i cebulką to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na imprezach. Składniki: ciasto francuskie pieczarki cebula jajko olej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulkę pokroić, podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami. Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki i nałożyć na nie ostudzony farsz. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni(...)minut. Autor przepisu: Iwona Popielarczyk Artykuł Ciasto francuskie z pieczarkami i cebulką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka pszenna 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 kostka, tarta bułka - ile potrzeba, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem(...)pokrojoną drono cebulą. Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania wody, na koniec dodać soli i pieprzu
W Mojej Kuchni LubięObiad bezmięsny też może być pyszny, co potwierdza przepis na krokiety z kapustą i grzybami . Aromatyczny, bardzo smaczny farsz z kiszonej kapusty oraz pieczarek w chrupiącym naleśniku, to bez wątpienia godna uwagi propozycja na postny obiad . Krokiety z kapustą i grzybami warto przygotować w większej ilości. Można wtedy część z nich zamrozić pamiętając, aby zrobić to bez panierki. Tym sposobem(...)się niesłabnącym powodzeniem. Dlatego przypominamy dziś przepis na ich wersję bezmięsną. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na obiady w wersji bezmięsnej. Min. na pyszne domowe krokiety z pieczarkami i serem , doskonałą postną kapustę z grzybami , oraz pierogi z białym serem na słodko . Krokiety z kapustą i grzybami Składniki na 12 sztuk Ciasto naleśnikowe: woda gazowana: 0,5 szklanki
Kuchnia Na WypasieMoja rodzina uwielbia pierogi. Jemy je bardzo często, z różnymi nadzieniami. Te, które tradycyjnie znajdują się na moim wigilijnym stole to te z kapustą i pieczarkami. Zazwyczaj wykonuje je właśnie na początku grudnia, gdyż samodzielnie zrobione pierogi zabierają trochę czasu. Smak jednak wynagradza zabrany na ich wykonanie czas. Łatwo je zamrozić - w wigilię odmrażam i już cieszę się znów smakiem(...)koniec postu napiszę Wam jak najlepiej mrozić pierogi, żeby się nie sklejały. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - 1 kg mąki - ok.500 ml ciepłej wody - sól, pieprz, majeranek, mielony kumin do smaku Na początek siekam kapustę kiszoną - w ten sposób farsz będzie się ładnie nakładał. Pieczarki obieram i kroję w kawałeczki. Na patelni z grubym
Kuchnia Pełna Emocjibardzo hehe. Żartuje, wracam na te same smaki więc warto. Jaką pizze zjecie: Regina sos pomidorowy, mozzarella, szynka, karczochy w oleju i oregano Mare e Monti pieczarki, mozzarella, czarne oliwki, rukola Prosciutto e funghi sos pomidorowy, szynka, ser, pieczarki San Lorezno sos ragu, ser mozzarella, płatki parmezanu Parma szynka parmeńska, ser mozzarella(...)rukola i płatki parmezanu Quatro stiagoni szpinak, ser gorgonzola, szynka, ser mozzarella, pieczarki, kiełbasa, sos pomidorowy Salmone affumicato łosoś wędzony, szpinak, świeża śmietana Funghi e salsica sos pomidorowy, ser mozzarella, kiełbasa, pieczarki Promocja trwa w godzinach 16 - 22 Koniecznie wymagana jest rezerwacja
Niezły Młynekprzepis "na winie", czyli wyciągnęliśmy z lodówki wszystko co mieliśmy i zadziałaliśmy. Czasem brak pomysłu powoduje, że w naszej kuchni rodzi się coś pysznego. Przepis na szynkę z pieczarkami Kawałek szynki leżał nam w zamrażarce już jakiś czas i za każdym razem wybieraliśmy coś innego, ale ostatnio postanowiliśmy ją w końcu przyrządzić. SKŁADNIKI: - 800g szynki wieprzowej - 500g pieczarek(...)sojowego - 1 łyżka sosu sezamowego - 2 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów - 2 papryczki piri-piri - 1 liść laurowy - przyprawy (sól, rozmaryn, majeranek, kminek). SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZYNKI Z PIECZARKAMI KROK 1. Szynkę wymyj, delikatnie natnij i natrzyj solą. KROK 2. Połącz ze sobą miód, sos sojowy, sos sezamowy, rozmaryn, majeranek i kminek. KROK 3. Do rękawa do pieczenia
Związek na patelnicygańskim SKŁADNIKI: 500 g kiełbasy 2 czerwone papryki – 340 g 10 minikorniszonów – 140 g 2 cebule – 250 g 200 g pomidorów krojonych z puszki 400 g pieczarek 190 g koncentratu pomidorowego – mały słoiczek sól, pieprz, ostra i słodka papryka 6 łyżek oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram(...)siekam w drobne piórka lub kostkę. Umyte pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju. Przesmażam na nim posiekane warzywa: cebulę – po 30 minutach dodaję paprykę i pieczarki. Smażę do momentu aż papryka zmięknie. Minikorniszony kroję na nieduże kawałki. Gdy papryka z cebulą i pieczarkami zmięknie dodaję pomidory z puszki (lub 2 nieduże świeże pomidory pokrojone
Zasmakuj Kuchniwspomnienia, idealna sytuacja zakładała, że przodkowie mieli odwiedzić nasze domostwo. Pozostał jeden problem - jak ich zobaczyć? :) Tu z pomocą szły rodzime muchomory czerwone. Dlatego jak tylko Paulina wysłała zdjęcie pieczarek w postaci czaszek z hasłem "ZRÓB", szybko wymyśliłem jak to wykorzystam. Tym bardziej, że kultywowanie tradycji nie oznacza w cale, że musimy jeść dania z wczesnego średniowiecza, bo inaczej możemy(...)anegdocie o młodej kobiecie, odcinać końcówki pieczeni, nie wiedząc czemu (zainteresowanych odsyłam do google :)) Wystarczającym gestem będzie robienie pizzy na podpłomykach, a nie cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki Wykonanie: Z mąki i wody ugniatamy ciasto. Słowo
Kryzysowa Książka Kucharskadanie. Mięso tak przygotowane jest bardzo soczyste, a sos aksamitny i kremowy. Świetnie pasuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy ziemniaków. Polecam :) Składniki - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 30 dag pieczarek - pół pęczka koperku - 120 ml śmietanki 30% - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Filety z kurczaka kroję w szerokie paski, pieczarki(...)plasterki, koperek siekam. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, dodaję przyprawy i chwilkę smażę, aż się lekko zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki i chwilkę smażę, aż lekko zmiękną. Do mięsa i pieczarek wlewam śmietankę i dodaję kilka kropli sosu sojowego. Mieszam, duszę na wolnym ogniu chwilę, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Dodaję koperek mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródpodwyższonym poziomem cholesterolu powinny więc bardzo ostrożnie podchodzić do tego produktu. Potrawka z gęsiej wątróbki - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawki będziesz potrzebować: 500g gęsiej wątróbki, 500g pieczarek, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek i szalotki posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej(...)móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. 3. Wątróbki oczyść z żyłek i pokrój w mniejsze kawałki. 4. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj wątróbki i smaż je mieszając ok. 3-4 minuty. Dopraw pieprzem i na sam koniec solą. 5. Podsmażone wątróbki zdejmij z patelni. 6. Na patelnię po wątróbce dodaj
Z notatnika dietetykamakaronu (u nas kolanka z falbanką) 150 g boczku wędzonego 200 ml passaty pomidorowej około 500 ml bulionu drobiowego lub wody 1/2 szklanki (120 ml) białego wina 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz garść liści świeżej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaronu w sosie pomidorowym z boczkiem: Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę (gdyby boczek był bardzo chudy to dodać łyżkę oleju rzepakowego). Całość podsmażyć do zrumienienia cebuli. Następnie na patelnię dodać pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Na patelnię wlać wino, chwilę
Danka PichciPolędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: · 1 polędwiczka wieprzowa · ½ kg pieczarek · 200g przecieru pomidorowego · 3 łyżki sosu sojowego · Mąka pszenna do panierki · Olej do smażenia · Pieprz · Sól(...)Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 4. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą. 6. Sos łączymy z mięsem. 7. Danie gotowe
Kulinarna Chwila