Karkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki
MyCookBook.plrzeczywistości. Dobrze, że można się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć(...)godzin, a najlepiej na noc. W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą. Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką. Smacznego! English version Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus
karmelowywymieszaj. Naleśniki z jarmużem 180 g mąki 4 jajka 500 ml mleka 250 ml wody sól do smaku 3 czubate łyżki jarmużu drobno pokrojonego olej do smażenia Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 1 szalotka 3 łyżki sherry sól i pieprz do smaku 200 ml śmietanki 150 ml bulionu lub wody 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotuj ciasto naleśnikowe. Wszystkie(...)Resztę zamroź lub wykorzystaj do pesto . Usmaż 10 naleśników. N każdy nałóż porcję farszu i zwiń zawijając brzegi. Zrumień krokiety na maśle. Ugotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Posól i popieprz. Smaż aż pieczarki lekko się zrumienią po czym dodaj sherry. Smaż przez minutę. Dodaj śmietankę i wodę. Gotuj
codojedzeniaFARSZ : 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 cebule 200 g krojonej szynki 200 g żółtego sera 100 g kukurydzy z puszki oliwki(...)mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym
Kulinarne Fantazje Mariolimakaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)solą i pieprzem. Podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć. Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami: ugotowany makaron, mięso mielone z cebulą, pieczarki, paprykę. Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać. Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi
Świat Domowej KuchniSkładniki: 1 kg indyka (polędwiczki) 500 g pieczarek 450 g mrożonych brokułów 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5 łyżek ciemnego sojowego sosu 2 łyżki masła 100 g śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy(...)drobną kostkę i obsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, masło i pokrojone w plastry pieczarki. Całość oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną wlewamy do garnka sos sojowy i 1,2 litra gorącej wody. Do gotującego się sosu wkładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu przez 35 minut (pod przykryciem). Po tym czasie do sosy wrzucamy
Qchnia po prostuPrzygotowanie: W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas
JejKuchniapyszna i pożywna zapiekanka SKŁADNIKI 250 g makaronu kokardki, 3 kiełbaski śląskie, 3 łyżki kukurydzy, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, sól, pieprz, papryka słodka, kawałek żółtego sera Sos: 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, ketchup pikantny WYKONANIE 1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy(...)osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami. 6. Całość zapiekamy ok. 20-25 min, 10 min przed końcem posypujemy startym serem i zapiekamy
słodki bratekZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4 pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania Przygotowanie: Cebule i pieczarki obieramy i siekamy. Cebulę szklimy(...)dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą i odrobina mleka kokosowego
Bon appetit mon amiestworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej(...)limonki, miód, sos sojowy i kilka listków bazylii/kolendry. Dodajemy masło, całość gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy porcję upieczonego dorsza. Całość dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego
Plate of Joy500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 1 duża cebula 300ml śmietany kwaśnej 18% 1 pęczek koperku sól, pieprz, czosnek granulowany olej 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki(...)stopni przez 25 minut. 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy. 3. Upieczone kotlety przekładamy do sosu
Szefowa kuchninaczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy(...)garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym
Wołowina od rekinamięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać. Z masy(...)delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu po czym wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Posypać koperkiem. pulpety w sosie pieczarkowym
O kuchni z uczuciemnaczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy(...)garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym
Pobite gary Barbary