pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:39/369)

SCHAB W POMIDORACH 230

Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...  Polecam gorąco! Składniki: 6 plastrów schabu 1 duża cebula 10dkg pieczarek 1 czerwona papryka ząbek czosnku mąka do obtoczenia Na sos: 2 łyżeczki przecieru pomidorowego szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii natka pietruszki Wykonanie: Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym(...)mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Przelewamy sos do rondelka z mięsem,pieczarkami i cebulką. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną

Walijskie Pichcenie
Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami 209

szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 150 g serka brie (naturalny) średni bukiecik brokułów garść pieczarek ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, sól, pieprz, czosnek w proszku Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo(...)części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.   Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, czosnku, pieprzu i soli. Następnie posypujemy startą mozzarellą, wykładamy pokrojony serek brie posiekane w plasterki pieczarki oraz różyczki brokułów.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy

Słodka Strona
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 192

inspiracji w lodówce natknąłem się na filety drobiowe, które prosiły się już o zjedzenie, względnie zamrożenie. Chciały to mają. Czego użyłem? -połówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów(...)świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dorzucamy posiekane pieczarki i dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy

BaRepas
Sos pieczarkowy do ryżu i makaronu 345

około 20 minut. Międzyczasie przygotowuje kurczaka. Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem oraz tymiankiem, podsmażam na osobnej patelni. Gotowe mięso dodaję do pieczarek. Aby nadać konsystencje sosu, łyżkę skrobi rozcieńczam z wodą (pół szklanki) następnie zalewam pieczarki z kurczakiem, jednocześnie mieszając. Gotowe! Mój sos podałam z makaronem

Pause Gotowanie!
Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 185

składnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na dzisiejszy obiad zrobiłam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku. Dla mojego męża, który jest miłośnikiem mięcha, dodałam do sosu usmażoną w kostkę pierś z kurczaka. Serdecznie(...)mnie jest to idealne połączenie smaków...Zapraszam na moją odsłonę makaronu 😊 Składniki: szpinak 250 g, pieczarki 350 g, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, śmietanka 30 % 250 ml, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron penne 400 g, parmezan do posypania sosu, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki

kulinarne odsłony pati
Pieczona łopatka z sosem grzybowym 216

suszonych grzybów. Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji) ok. 1,2 kg łopatki 400 g suszonych grzybów 1 kg pieczarek 400g śmietany 18% masło cebula sól pieprz ulubione przyprawy Pieczona łopatka z sosem grzybowym – przepis: Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby przeszła(...)wody oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy całość przez ok. 20-25 minut, aż grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek. Śmietanę hartujemy 3 łyżkami sosu, który powstał podczas duszenia grzybów, a następnie śmietanę wlewamy do grzybów. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Pieczoną łopatkę podajemy z ziemniakami z wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 199

ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 300 g mięsa wołowego (zmielonego) 400 g mięsa wieprzowego (zmielonego) 2 duże cebule plaska łyżka soli łyżeczka pieprzu Sos P ieczark owy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany(...)umieścić w dużym garnku, zalać wodą i dusić na kuchence. Gołąbki dusimy ponad godzinę,  a nawet dłużej.  Kapusta ma być miękka. Sos p ieczark owy : Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy

Słodka Strona
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 182

ciasto ładnie wyrosło. W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki. PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy: Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki. PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy: Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez(...)widelcem i odstawiamy na 5 min. Następnie na cieście rozprowadzamy sos ( nie przesadzajmy z ilością). Pozostały sos możemy wykorzystajmy jako dodatek do upieczonej pizzy. Sos posypujemy serem, a na nim układamy salami, pieczarki i paprykę. Wierzch pizzy delikatnie posypujemy pozostałym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 25-30 min. Ciasto powinno być delikatnie zarumienione

kulinarnyJa
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1088

bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja podania: garść roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą(...)Zdejmujemy z patelni i podajemy. Propozycja podania: Na talerzu układamy roszponkę, posypujemy ją kiełkami rzodkiewki i na tą zdrową, zieloną bazę układamy nasze chrupiące pieczarki. Jeśli lubimy pieczarki możemy dodatkowo przyozdobić sosem czosnkowym. Smacznego * przepis i pomysł własny

Słodkie okruszki
Prosty sos pieczarkowy 159

pieczarkowy. Doskonale nada się do kotletów z jajek Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki śmietana 18% do zup i sosów sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki, przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmaż cebulę pokrój z kostkę i dodaj do smażących się pieczarek czosnek obierz i przeciśnij

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Śledzie w Sosie Tatarskim 550

okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej(...)długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wymoczone

Słodka Strona
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 213

mąki pszennej  pół szklanki ciepłej wody  2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Na wierzch:  100g szynki 1 mała cebula  kilka  pieczarek  starta mozzarella  Na sos:    2  łyżeczki koncentratu pomidorowego    1 łyżeczka pikantnego ketchupu    2 łyżeczki wody    szczypta soli    bazylia(...)kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.  Po tym czasie pizza powinna być gotowa

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z pieczarkami 205

jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Farsz: 30 dag pieczarek 1 opakowanie sosu borowikowego Knorr 1 marchewka 1 mała cebula sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki i startą ma tarce marchewkę. Doprawiamy

Salonik smaków
Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 213

grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka(...)zgęstnieje. Sos podajemy jako dodatek do zapiekanki. Danie jest gotowe :) Na pewno będzie Wam smakować. Idealnie komponują się te składniki. Szczególnie, że zapiekanka jest dość ostra, bo pieczarki doprawialiśmy mocno pieprzem i sosem chili, a do tego delikatnie słodkawy sos z kukurydzą. My lubimy takie połączenia i mamy nadzieję, że Wam również będzie smakowało. Pozdrawiamy

vegetanie
Kremowy makaron z wątróbką i pieczarkami 108

Wątróbka w smacznym sosie z dodatkiem makaronu to zawsze pełnowartościowe i sycące danie. Dziś zapraszam na połączenie podrobów z deliaktnymi pieczarkami i kremowym sosem.  Składniki (4 porcje) -200 g makaronu -500 g wątróbki (u mnie jagnięca) -250 g pieczarek -150 ml śmietanki  -150 ml bulionu  -1 łyżka oleju rzepakowego -2 ząbki czosnku -1 cebula -1 zielona papryka(...)małą kostkę. Wszystko razem przemsażyć.  Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać do warzyw i smażyć 5 minut.  Wątróbkę omyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na patelnię. Smażyć wszystko razem aż wątróbka stanie się brązowa. Dodać bulion i śmietankę. Całość dusić około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki można deliaktnie zagęścić

Zielona Kuchnia