smażone jedzenie :) Makaron z tapioką i zieloną herbatą. Składniki (dla 2 osób): - 1/2 paczki makaronu z zieloną herbatą, - 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi , - 1 duża cebula, - 10 pieczarek, - 1/4 kapusty pekińskiej, - sos sojowy, - pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński, - 1 ząbek czosnku, - sezam, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube(...)lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie wymieszać. Gorące
Co na wege obiad?Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu(...)Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj. Marynowane pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami np. podgrzybkami czy maślakami. Smak sosu można wzobacić o kapary lub starty chrzan (ok. 2 łyżki). Ogórki, grzyby i jaja, zamiast kroić, można zmielić w maszynce do mięsa z sitem o największych oczkach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Źródło
Gospodyni Miejskajest to, że gdy są zimne możemy je podgrzać w mikrofalówce i będą jak z piekarnika- świeżutkie i pyszne ! Środek bułeczek jest z ciągnącym się serem i pieczarkami, a bazą sosu jest ketchup. Pyszna przekąska z prostych składników, które prawie zawsze mamy w domu. Długo są świeże i nie twardnieją. Rewelacja <3 ~~PRZEPIS~~ Ciasto(...)roztopione 10 g. sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g. jaja 2 szt. żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku mozzarella w kostce około 60 g. serek topiony w plasterkach 4 plastry ketchup kotlin łagodny
Kuchnia Paulettesburak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody
Gotowanie jest łatweRolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli(...)warzywami przygotowana na patelni Nature marki AMBITION Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z karpia (ze skórką, co najmniej 0,5 kg) 1 mała marchewka 150 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli łyżka masła klarowanego 1 opakowanie gęstej śmietany 30% (200 g) odrobina oleju sól, pieprz do smaku Składniki oraz narzędzia kuchenne niezbędne do przygotowania rolady z karpia (patelnia
Ugotowaćdelikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki oleju Ćwiartki(...)naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem
VioletoweKucharzeniespaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować(...)mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut. 3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić. Gdyby sos wyszedł za gęsty - dolać wody lub bulionu. Serdecznie polecam (po raz kolejny) produkty firmy Orzech - pyszne, naturalne, z ręką na sercu
Kto ugości moich gości?listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię Całość dusić ok 25 – 30 minut na patelni z mała ilością oleju(...)mieszając. Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼ część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu do czasu
Na słodko lub wytrawniewegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj moi kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki(...)Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor
kulinarne odsłony patimięsa lub paprykę słodką i karkówka klasyczna Prymat. Tak przyprawione mięso zostawiamy na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej przygotowujemy też pieczarki (pocięte w plastry) – smażymy z cebulką i przyprawami. Dzień wcześniej przygotowujemy też sos: – 4 łyżki cukru, – 4 łyżki wody, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki maggi w płynie, ( można trochę mniej(...)przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać. W DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy do nagrzanego pieca 180 st. C. na około 1 godz
Pysznosci Babci BasiTortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tortillę złożyć tak jak składamy burrito lub zwinąć jak naleśnik. Zapiec w opiekaczu
BullioWOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy(...)jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką zalewamy obsmażone na patelni klopsy.Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku. Klopsy najlepiej smakują podane z kasza
Bon appetit mon amiebardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz(...)smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty
Kuchnia u BietkiSchab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem... Miękkie i soczyste plastry schabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić(...)znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką. Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką
Gospodyni Miejskałyżeczka soli 50g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut(...)czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki
Szefowa kuchni