Pyszny obiad w 25 minut? Możliwe? Możliwe! Aromatyczny sos z dużą ilością pieczarek i świeżego koperku. Do tego rozpływająca się pod wpływem ciepła mozzarella! Pyszności! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1,5 szklanki wody 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki świeżego koperku 100 g mozzarelli w kulkach(...)dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany koperek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż zmiękną pieczarki). Na końcu dodajemy śmietankę oraz kawałki topionego serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut, aż sos nam zgęstnieje. Podajemy z kulkami mozzarelli, obsypujemy posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzeniedorzucamy tymianek. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do sosu z dynią i pieczarkami, mieszamy i podajemy Smacznego
Kuchenne Wariacjesłodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne(...)pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Całość powinna być zarumieniona. Wierzch możemy posypać czymś zielonym np. roszponką, szpinakiem czy rukolą. Pizza na zdjęciu składa się z sosu z ajvaru, mozzarelli, szynki serrano, pieczarek i roszponki. Post Pizza na spodzie z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuróżnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 1 kg udek indyczych bez kości 400 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem(...)lekko rumiany kolor. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i słodką,solą oraz pieprzem. Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. udka z indyka z pieczarkami
O kuchni z uczuciemrobi, gdyż soja musi się gotować co najmniej 2 godziny, aby była miękka. Składniki: 1 szklanka suchej soi 10 suszonych daktyli średnia marchew 2 cebule 5 pieczarek 2 jajka łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy(...)godz). Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez około 2 godziny. Następnie kroimy je w kostkę. Pieczarki, marchew i cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem
e-PrzepisyKulinarnebazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek(...)soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia). Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według tego przepisu . Polędwiczkę s mażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna
W SMAKosiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia. Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut. SOS PIECZARKOWY: - 500 g pieczarek pokrojonych w plastry -150 ml śmietany 12% - 200 ml wody - masło do smażenia pieczarek - pieprz, sól, - ząbek czosnku Pieczarki i czosnek podsmaż na maśle, podlej wodą. Gotuj
SMYKWKUCHNIznalazłam coś, co mnie bardzo zainteresowało. Posłużyło mi to jako inspiracja i w ten sposób powstały jajka w sosie, lecz nie koperkowym lub musztardowym, ale w sosie z dużą ilością pora i pieczarek. Ważny w tym przepisie jest czas i sposób gotowania jajek*. Polecam ten przepis! Tym bardziej, że sosu wychodzi sporo i można go wykorzystać na obiad następnego dnia(...)Następnym razem pokażę Wam w jaki sposób użyłam pozostały sos od jajek. Jajka w sosie pieczarkowo – porowym jajka – 3 porcje, sos – około 6 porcji 6 jajek ugotowanych na półtwardo* i obranych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 średni por (tylko biała część) 0,5 szkl wody 0,5 szkl śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz
Posadzone i zjedzoneIdealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)kwiatu. Wbić w n ią jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko. Sos: Awokado obrać pokroić w kostkę, dodać majonez, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zmiksować i polać sosem sałatkę. Można podawać.... Smacznego
Gosia gotujełyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Biały sos: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do sosu czosnkowego Bella-Bis 1 szklanka śmietanki 30% Wierzch: dowolna wędlina pieczarki ser mozzarella starty przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn(...)śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę
Wanilia i KardamonDurszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek 1 pomidor sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku(...)mlekiem. Przygotowanie zapiekanki Naczynia do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki . Zapiekankę układać warstwami: ziemniaki => przyprawy i zioła => pieczarki => czosnek granulowany i inne przyprawy => pomidor => sól i pieprz czarny => ziemniaki => sos beszamelowy Wierzch można posypać startym żółtym serem - ja licząc kalorie odpuściłam sobie ser . Naczynia z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego
Grunt to przepis!otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy
Emcia Pichciporcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżka masła sól, pieprz posiekana zielenina do podania Składniki na sos beszamelowy: 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g startego sera żółtego sól, pieprz i gałka muszkatołowa(...)włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe! Posyp przygotowaną kapustę pieczarkami z boczkiem, na nie wyłóż sos beszamelowy i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut. Podawaj kapustę najlepiej natychmiast posypaną ulubioną zieleniną z ulubionym daniem głównym. Smacznego! English version Young cabbage
karmelowysłodkiego. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu! Jajka z sosem czosnkowym Jajka faszerowane wędzonym łososiem bez majonezu Sałatka z pieczarkami Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Czytaj dalej... Artykuł 6 przepisów na Wielkanoc pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie Składniki : 1 kg mięsa(...)biała kawałek wędzonego boczku – około 0,30 kg 2 cebule 100 ml słodkiej śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy ) , siekamy
Ogrodnik w podróżykażdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem. Zapiekanka z makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy (lub więcej…) ok. 300 g pieczarek 1 cebula 2 papryki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera(...)podsmażam paprykę tylko żeby lekko zmiękła. Oddzielnie podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki. Na dnie naczynia żaroodpornego układam kiełbasę z papryką, na to wykładam ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, a na to sos pomidorowy. Zapiekam ok. 30 minut w temp. 160 stopni po czym na wierzch posypuję ser i jeszcze zapiekam aż do rozpuszczenia sera. Smacznego Post Zapiekanka z makaronem pojawił się
UgotujmyTo.pl