Curry z kurczaka ze szpinakiem 182Curry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami. Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym , ale ta ze szpinakiem również mnie(...)daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się na bieżąco i w zależności od potrzeb powstają różne mieszanki
Kuchcik gotuje
papryka faszerowana z kaszą jaglaną i serkiem topionym. 197troszkę krócej. Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojone pieczarki. Czosnek miażdżymy w prasce i dodajemy do całości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilkę. Jeśli z mięsa powstanie dużo tłuszczu, wody-należy to odlać, bo w pieczeniu papryki zrobi się za dużo sosu. farsz ściągamy z ognia, i dodajemy do niego kaszę jaglaną-ugotowaną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gulasz wieprzowy z warzywami 180zamrażam na później. Sama zjadam około pięciu kostek mięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego
Posadzone i zjedzone
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 197obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili
Wanilia i Kardamon
Co Lila jadła w środę? 5 191jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki. Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy w tym dniu bardzo dużo ( i nie chcieliśmy, aby się zmarnował) mąż przygotował omlet z pieczarkami i jarmużem. Lila nie miała nic przeciwko, bo bardzo lubi
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Angielski pie czyli zapiekanka z kurczaka 224Szybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tortilla z piersią z kurczaka i pieczarkami 218wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć na pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią. Takie tortille podaję z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajdziesz tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Moniki
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 242środku,przez co idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku. Składniki: 5 niedużych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej fasoli (może
VegUlka
Idealny sos do wszystkiego - pitos 162Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml
Magiczne Życie Marty
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 217tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego
Smaczne Zdrowe
Kasza bulgur z warzywami 238szybko podlewamy bulionem delikatnie. Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe. Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze
Snejkusiowe Przepisy
Zupa grzybowa 246generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz
Gosia gotuje
Kotlety z ryżu miksowanego 243ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane
mojewypiekiinietylko
Królik pieczony z warzywami 232części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Cebulę, pieczarki, marchew i seler smażymy na oleju około 8 minut. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania lub brytfanny. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy około 1 godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu, wyjmujemy królika, dolewamy śmietanę. Czekamy aż sos nabierze gęstej konsystencji (redukujemy na małym ogniu mieszając). Wkładamy królika
Smakowity Blog Kulinarny
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 256przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka powinna być już miękka. Przelewamy ją wraz z sosem do garnka i sosik lekko zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie
Walijskie Pichcenie