ugotować z ząbkiem czosnku, szczyptą kminku. Odcedzić i potłuc z masłem i mlekiem. Wmieszać koperek. Pieczarki obrać pokroić w ćwiartki i podsmażyć na patelni z tłuszczem spod kaczki. Wlać śmietanę, kilka łyżek wody z gotujących się ziemniaków. Trzymać jeszcze kilka min na ogniu aż sos zgęstnieje, dodać groszek i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyliściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do marchewki. Pieczarki drobniutko pokroić i dusić z resztą warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić. Na koniec do warzyw dodajemy ryż i rybę, Dobrze studzimy i przekładamy do zamkniętego
sierotka maRysia w kuchnigarnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem, lub wywarem warzywnym..albo po prostu wodą. Dołożyć papryki i bazylii. Zamknąć, dusić. Podawać ciepłą na zdrowie! U mnie dodatkowo kulka mięsa mielonego i duszonego w sosie pomidorowym
Z Kuchni Do Kuchnirozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Na plastry schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos. Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki
W kuchni u Monikigłębszej patelni lub garnka i zalać bulionem. Przykryć pokrywką i pozostawić na średnim ogniu. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć na oleju, z odrobiną soli i pieprzu ( uważać z przyprawami by nie było ich dużo, gdyż po dodaniu do mięsa sos może wyjść słony). Po podsmażeniu dodać do mięsa i dusić razem do momentu aż mięso będzie
W kuchni u Monikiniewielkiej ilości masła lub oleju. Dodać czosnek i odrobinę papryki. Na bułeczkach ułożyć podsmażone pieczarki z cebulką oraz parówki. Przykryć plasterkami żółtego sera i zapiec w piekarniku do momentu, kiedy ser ładnie się zarumieni :) Można podawać z ketchupem, majonezem lub z innym ulubionym sosem. Ja dodałam również kiełki i rukolę- pycha
The Sweet Damselsosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek), kalafior curry, kasza kuskus z koperkiem dyniowo-pomidorowa potrawka a'la curry z białej fasoli
breakfast of dreamsdowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta cukru . Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w proporcjach według smaku. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut przed podaniem. Grzanki: bułka , pieczarki , oliwa z oliwek , żółty ser . Bułkę pokroić, przesmarować oliwą używając pędzelka. Na bułce ułożyć kawałki surowych
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczny kurczak w z młodą cukinią w sosie pieczarkowym. Dopełnieniem jest delikatna kasza kuskus. Danie jest lekkie i idealne na zbliżające się ciepłe dni. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 1 młoda cukinia 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka wrzątku Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy
VioletoweKucharzeniepaczuszki drożdży Robimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość. FARSZ: - 12 pieczarek - 2 szalotki lub czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - masło - 1/2 małej cukinii - odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej) - sól, chili świeże Wszystko podsmażamy na maśle. Sos pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól
SMYKWKUCHNIosolonej wodzie. Pieczarki i pora kroję w plasterki. Na maśle podsmażam pora i pieczarki. Dodaję brokuła. Warzywa podlewam odrobiną wody i duszę około 5 minut. 2. Następnie warzywa zalewam śmietaną. Dodaję serek i mieszam. Warzywa duszę na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Gotowe warzywa wykładam na talerz i posypuję
Tradycyjna kuchnia Kasifarsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sos: przecier pomidorowy do dekoracji świeży rozmaryn parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić
KreatywnePinyDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1 średnia cebula 5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku
kgwjanczewofrancuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele
W kuchni wieczorem