woda ciepła 2 szklanki sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 g Dodatkowo: zioła prowansalskie 2 łyżeczki bazylia 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki keczup pieczarki 400 g papryka czerwona 1 szt ogórek kiszony 3 szt ser podlaski 250 g ser morski 250 g Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek.Do szklanki(...)minut. Drożdże pięknie pracują więc dodajemy resztę ciepłej wody i sól .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Formę płaską wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy dłońmi kuleczki i spłaszczamy je układamy w odstępach. Smarujemy keczupem posypujemy ziołami. Pieczarki starte i przesmażone i ostudzone kładziemy na nasze pizzer-inkach i zostawiamy
Różowa kuchniawykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :) Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać pieczarki,kukurydzę czy groszek konserwowy, kiełbasę parówki pomidory itp. U mnie dziś takie składniki(...)plastrów szynki - ser żółty ok.10-15 dkg - kawałek czerwonej papryki - kilka pomidorków koktajlowych - zielona cebulka - olej do smażenia Wykonanie Mąkę, mleko,wodę, jajko i proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę szynkę, paprykę,cebulkę i pomidorki plus starty na duzych oczkach tarki żółty ser. Doprawiam przyprawami
Kuchnia z widokiem na ogródMało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się
KUCHNIA POLSKAskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka
Domowy Smak Jedzeniamakaron jest zupełnie inny i wyjątkowy. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu Łazanki z dwoma rodzajami kapusty Składniki: pół dużej główki białej kapusty 400 g kapusty kwaszonej 6 dużych pieczarek 2 łyżki masła 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka i papryka ostra pieprz sól Na makaron: szklanka mąki + trochę do podsypania około(...)sól i zaczynamy zagniatać. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej i wysokiej patelni (u mnie wok) roztapiamy masło
PatiGotujedobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet(...)góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory. Papryki wyjmij, włóż do papierowej torby, lekko wystudź, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko dobrze. Na patelni
Zasmakuj Kuchnidań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy(...)wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi
Czerwień i błękitktóry puszczą. Przekładamy podduszone pieczarki do kapusty i podgrzybków, całość mieszamy i doprawiamy solą, sporo mielonym pieprzem i jeszcze do smaku – mielonym kminkiem. Jeśli Wasze nadzienie wyszło za bardzo wilgotne i przy nabieraniu go widać płyn, wyjmijcie wszystko razem na szeroką dużą patelnię i duście, aż większość płynu odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C . Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt(...)SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła 82%, zimnego 200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga
Karo in the KitchenPrzepis na dzisiejszą potrawę dostałam od mojej babci. Kapusta z łazankami jest smaczna i prosta w wykonaniu, a do tego całkiem niedroga. Możecie ją zrobić z
To co lubię - gotuję i polecamskładniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 duże tortille 250 g pieczarek 1 cebula 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki masło pieprz, sól, pieprz caien wykonanie: Pieczarki oczyszczamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 słoik pieczarek konserwowych 1 puszka groszku zielonego 3 ogórki kiszone 3 jajka, ugotowane na twardo 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g
Domowy Smak Jedzeniapieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę równym strumieniem. Zagniataj energicznymi ruchami 10 minut
Niedzielny kucharzpieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę równym strumieniem. Zagniataj energicznymi ruchami 10 minut
Niedzielny kucharz